Chłodnik z ogórków - z czym podawać? Doskonale smakuje nie tylko z jajkiem

Lato to czas, kiedy nie chętnie sięgamy po gorące zupy, które w polskiej kuchni królują najczęściej. Z pomocą przychodzi chłodnik z ogórków. Prosty i szybki w przygotowaniu z dodatkiem jajek na twardo to świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na upalny dzień.

Obrazek
Paulina

Ponieważ pomysłów na chłodnik jest całe mnóstwo i nie trzeba wyłącznie ograniczać się do jednej wersji na burakach. Można przygotować go z rzodkiewki, pomidorów czy ogórków. Dziś przygotujemy go właśnie na bazie tego ostatniego warzywa, który zawiera w sobie mnóstwo wody i jest idealną bazą do takiej ,,zimnej zupy''.

Przepis na chłodnik z ogórków

Możemy znaleźć wiele przepisów na to, jak przyrządzić chłodnik ogórkowy. Zobaczmy więc, co jest potrzebne do chłodnika ogórkowego, jaki przepis jest najlepszy do jego przygotowania oraz po jakie dodatki warto sięgnąć?

Składniki na chłodnik ogórkowy:

  • 2 duże ogórki szklarniowe lub 6 gruntowych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • około 400 g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 jajka
Obrazek

Chłodnik z ogórków krok po kroku:

Przygotuj sobie wszystkie składniki na chłodnik ogórkowy. Wybierz małe i jędrne ogórki gruntowe oraz polskie, młode ziemniaki. Ogórki należy umyć, obrać i przyciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgnieść w prasce, posolić, odstawić na 5 minut. Warto wiedzieć, że nawet mały ząbek czosnku jest dość wyraźnie wyczuwalny w chłodniku. Całość wymieszać, doprawić zmielonym pieprzem i koperkiem. Całość połączyć z ulubionym jogurtem naturalnym. Można też dodać kefir, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Schłodź w lodówce.

Obrazek

Z czym podawać chłodnik?

Chłodnik można podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami oraz dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem. Dodanie do chłodnika ziemniaków sprawi, że będzie sycił nas na dłużej. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był jeszcze bardziej orzeźwiający, warto umieścić wcześniej ogórki w lodówce. Ponieważ sam chłodnik ogórkowy zrobisz w kilka minut, to w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki oraz jajka na twardo. Danie to można podawać ze szczypiorkiem, pietruszką czy sokiem z cytryny.

Zobacz na naszym kanale przepis na zupę krem z pomidorów koktajlowych: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej