Ukochane ciasteczka z dawnych lat zrobisz w 15 minut. Przysmak każdego z dzieciństwa

Ciastka kokosanki, chociaż są miło kojarzone z dzieciństwem, szybkie w zrobieniu, a ich pieczenie jest bardzo łatwe, mają jedną wadę. Nie mówi się o niej za wiele, jak to zwykle z tematami tabu bywa. Ich ukrytą wadą jest to, że... są tak pyszne, że znikają dosłownie w chwilę. Poznaj przepis i przekonaj się sama.

ObrazekCiastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva

Na wstępie chcieliśmy zaznaczyć, że kokos jest w ogóle wyjątkowym owocem. Orzech ma właściwości odchudzające (a podobno i budulcowe - jest z nich nawet zbudowany pełen pałac na Filipinach), a woda kokosowa ma skład prawie identyczny co osocze ludzkiej krwi. Dajcie znać, jeśli zamiast wznieść kokos na piedestał, właśnie was do niego zniechęciliśmy.

Obrazek
Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva

Na pewno same pochwały należą się za to dla ciastek kokosanek. Ich przygotowanie to kwestia 15 minut, a za ich sprawą każde podniebienie dosłownie cofnie się w czasie do dzieciństwa. Do powyższego czasu nie wliczamy pieczenia, ponieważ wtedy można zająć się innym zajęciem, na przykład sprzątaniem po gotowaniu ciasteczek.

Ciastka kokosanki

Składniki:

  • 4 białka kurzych jaj
  • 150 g drobnego cukru
  • 300 g drobnych wiórków kokosowych
  • Szczypta soli
  • Olej migdałowy lub waniliowy

Sposób przygotowania:

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Przełóż białka do miski, dodaj szczyptę soli. Zacznij je ubijać mikserem, przechodząc od niższych, do wyższych obrotów. Kiedy wytworzy się z nich piana, stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przestając miksować na wysokich obrotach. Jeśli masz problem z ubiciem białek na pianę, dodaj do nich kilka kropel soku z cytryny. Piana z białek jest gotowa, kiedy cały cukier się rozpuści.

Teraz dodaj do niej kilka kropel oleju migdałowego i zamieszaj. Następnie wsyp do tej samej miski wiórki kokosowe.

Obrazek
Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blaszce z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Wyrobione ciasto uformuj w kulki i ułóż na papierze w rzędach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20 minut. Ciastka kokosanki, nasz przysmak z dzieciństwa, jest już gotowy.

Ostatnim elementem tego przepisu jest porada. Jeśli chcesz zjeść choć trochę kokosanek sama, musisz je schować przed rodziną. Inaczej nie przetrwa ani jedna sztuka!

A na tym filmiku z naszego kanału na YouTube znajdziesz inny przepis na kultowe ciasteczka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej