Ukochane ciasteczka z dawnych lat zrobisz w 15 minut. Przysmak każdego z dzieciństwa
Ciastka kokosanki, chociaż są miło kojarzone z dzieciństwem, szybkie w zrobieniu, a ich pieczenie jest bardzo łatwe, mają jedną wadę. Nie mówi się o niej za wiele, jak to zwykle z tematami tabu bywa. Ich ukrytą wadą jest to, że... są tak pyszne, że znikają dosłownie w chwilę. Poznaj przepis i przekonaj się sama.
09.11.2022 17:27
Na wstępie chcieliśmy zaznaczyć, że kokos jest w ogóle wyjątkowym owocem. Orzech ma właściwości odchudzające (a podobno i budulcowe - jest z nich nawet zbudowany pełen pałac na Filipinach), a woda kokosowa ma skład prawie identyczny co osocze ludzkiej krwi. Dajcie znać, jeśli zamiast wznieść kokos na piedestał, właśnie was do niego zniechęciliśmy.
Na pewno same pochwały należą się za to dla ciastek kokosanek. Ich przygotowanie to kwestia 15 minut, a za ich sprawą każde podniebienie dosłownie cofnie się w czasie do dzieciństwa. Do powyższego czasu nie wliczamy pieczenia, ponieważ wtedy można zająć się innym zajęciem, na przykład sprzątaniem po gotowaniu ciasteczek.
Ciastka kokosanki
Składniki:
- 4 białka kurzych jaj
- 150 g drobnego cukru
- 300 g drobnych wiórków kokosowych
- Szczypta soli
- Olej migdałowy lub waniliowy
Sposób przygotowania:
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Przełóż białka do miski, dodaj szczyptę soli. Zacznij je ubijać mikserem, przechodząc od niższych, do wyższych obrotów. Kiedy wytworzy się z nich piana, stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przestając miksować na wysokich obrotach. Jeśli masz problem z ubiciem białek na pianę, dodaj do nich kilka kropel soku z cytryny. Piana z białek jest gotowa, kiedy cały cukier się rozpuści.
Teraz dodaj do niej kilka kropel oleju migdałowego i zamieszaj. Następnie wsyp do tej samej miski wiórki kokosowe.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blaszce z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Wyrobione ciasto uformuj w kulki i ułóż na papierze w rzędach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20 minut. Ciastka kokosanki, nasz przysmak z dzieciństwa, jest już gotowy.
Ostatnim elementem tego przepisu jest porada. Jeśli chcesz zjeść choć trochę kokosanek sama, musisz je schować przed rodziną. Inaczej nie przetrwa ani jedna sztuka!
A na tym filmiku z naszego kanału na YouTube znajdziesz inny przepis na kultowe ciasteczka.