PrzepisUkochane ciasteczka z dawnych lat zrobisz w 15 minut. Przysmak każdego z dzieciństwa

Ukochane ciasteczka z dawnych lat zrobisz w 15 minut. Przysmak każdego z dzieciństwa

Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva
Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva
09.11.2022 17:27

Ciastka kokosanki, chociaż są miło kojarzone z dzieciństwem, szybkie w zrobieniu, a ich pieczenie jest bardzo łatwe, mają jedną wadę. Nie mówi się o niej za wiele, jak to zwykle z tematami tabu bywa. Ich ukrytą wadą jest to, że... są tak pyszne, że znikają dosłownie w chwilę. Poznaj przepis i przekonaj się sama.

Na wstępie chcieliśmy zaznaczyć, że kokos jest w ogóle wyjątkowym owocem. Orzech ma właściwości odchudzające (a podobno i budulcowe - jest z nich nawet zbudowany pełen pałac na Filipinach), a woda kokosowa ma skład prawie identyczny co osocze ludzkiej krwi. Dajcie znać, jeśli zamiast wznieść kokos na piedestał, właśnie was do niego zniechęciliśmy.

Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva
Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva

Na pewno same pochwały należą się za to dla ciastek kokosanek. Ich przygotowanie to kwestia 15 minut, a za ich sprawą każde podniebienie dosłownie cofnie się w czasie do dzieciństwa. Do powyższego czasu nie wliczamy pieczenia, ponieważ wtedy można zająć się innym zajęciem, na przykład sprzątaniem po gotowaniu ciasteczek.

Ciastka kokosanki

Składniki:

  • 4 białka kurzych jaj
  • 150 g drobnego cukru
  • 300 g drobnych wiórków kokosowych
  • Szczypta soli
  • Olej migdałowy lub waniliowy

Sposób przygotowania:

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Przełóż białka do miski, dodaj szczyptę soli. Zacznij je ubijać mikserem, przechodząc od niższych, do wyższych obrotów. Kiedy wytworzy się z nich piana, stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przestając miksować na wysokich obrotach. Jeśli masz problem z ubiciem białek na pianę, dodaj do nich kilka kropel soku z cytryny. Piana z białek jest gotowa, kiedy cały cukier się rozpuści.

Teraz dodaj do niej kilka kropel oleju migdałowego i zamieszaj. Następnie wsyp do tej samej miski wiórki kokosowe.

Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva
Ciastka kokosanki - Pyszności; foto: Canva

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blaszce z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Wyrobione ciasto uformuj w kulki i ułóż na papierze w rzędach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20 minut. Ciastka kokosanki, nasz przysmak z dzieciństwa, jest już gotowy.

Ostatnim elementem tego przepisu jest porada. Jeśli chcesz zjeść choć trochę kokosanek sama, musisz je schować przed rodziną. Inaczej nie przetrwa ani jedna sztuka!

A na tym filmiku z naszego kanału na YouTube znajdziesz inny przepis na kultowe ciasteczka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także