PoradyJeśli pominiesz ten krok - kotlety schabowe wyjdą twarde jak podeszwa. Żadna marynata nie pomoże

Jeśli pominiesz ten krok - kotlety schabowe wyjdą twarde jak podeszwa. Żadna marynata nie pomoże

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
27.12.2022 10:49

Kotlety schabowe rządzą się swoimi prawami. Co powiesz na krótkie podsumowanie najważniejszych zasad, do jakich trzeba się zastosować podczas ich przygotowywania, by nie wyszły twarde i suche jak wiór? 

 Kotlety schabowe to prawdopodobnie najczęściej pojawiające się danie obiadowe w polskich domach. Skoro robimy je tak często, warto dopracować technikę ich wykonania do perfekcji. W dzisiejszych czasach nie trzeba do tego przeszukiwać opasłych tomiszczy ksiąg kucharskich, ani nawet dzwonić do babci. Wystarczy przeczytać ten tekst.

Podpowiemy w nim co zrobić, żeby kotlety schabowe zawsze wychodziły miękkie. Instrukcja będzie od A do Z, a problem twardych kotletów skończy się na zawsze.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Wybór mięsa

Miękkie i smaczne schabowe to proces, który zaczyna się już podczas kupowania schabu. Kiedy to robisz, najlepiej będzie jeśli zdecydujesz się na kupno całego kawałka mięsa, a nie gotowych plastrów z paczki. Producenci mają różne sposoby na powiększanie zysków, a jednym z nich jest ukrywanie brzydkich plastrów schabu na dnie opakowania.

Kupno całego kawałka pozwala efektywniej ocenić jakość mięsa. Pamiętaj, że to, co liczy się w schabie właściwym to jego nasycony, różowy kolor, biały odcień tłuszczu i wilgotna struktura.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

To co najważniejsze - czyli tłuczenie

Wbrew pozorom to nie marynowanie jest głównym czynnikiem zmiękczającym schab. Bez roztłuczenia mięsa kotlety wyjdą twarde jak podeszwa. Zrób to w odpowiedni sposób - zacznij od środa i powoli przechodź na boki. Główną zasadą tłuczenia schabowych jest to, by się z nim nie spieszyć. Próba przyspieszenia procesu sprawi, że uderzenia będą mocniejsze, a mięso może się rozpaść. Rób to powoli i dokładnie.

Czemu tłuczenie jest takie ważne? Przede wszystkim skraca czas smażenia schabowych. Zbyt mocno ścięte białka mięsa sprawią, że będą one suche i twarde. Ponadto, dzięki utłuczeniu kotlet lepiej zareaguje na marynatę.

Marynowanie

Inaczej mówiąc - namaczanie. Jeśli możesz sobie na to pozwolić, roztłuczone mięso schabowe trzymaj w mleku i cebuli przez całą noc. Jeśli jednak kotlety schabowe na obiad były kwestią improwizacji, spróbuj namaczać mięso chociaż przez 2-3 godziny.

Kotlety schabowe są pycha, ale sprawdź też ten przepis na zapiekankę camembert z tego filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także