Zamiast w mleku i cebuli, zamarynuj schabowe w tej mieszance. Wyjdą ekstra soczyste

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Marioli

A gdyby tak popularne schabowe mogły być jeszcze lepsze, a ich panierka jeszcze bardziej puszysta? Żeby to osiągnąć, trzeba próbować nowych sposobów na ich przyrządzanie. Kotlety schabowe w majonezie to jeden z nich. I gwarantujemy – są po prostu przepyszne.

Marynowanie schabu kojarzy nam się z karkówką. Okazuje się, że możemy ją zastosować również do schabu właściwego. I chociaż mięso nie skończy ostatecznie na grillu, jak to często bywa w przypadku schabu karkowego, marynata i tak zrobi swoje. Będzie pysznie i ciekawie.

Kotlety schabowe w majonezie – Pyszności; foto: Canva

Gdyby jednak przyszło ci na myśl, że chcemy zamarynować nasze schabowe w stylu karkówki z grilla – uspokajamy. Nic z tych rzeczy. Nie znajdziecie tu oliwy z oliwek, ostrej musztardy czy… piwa. Marynatę będzie stanowił głównie majonez i pewne popularne zioło. Ciekawa? To do dzieła.

Kotlety schabowe w majonezie

Składniki:

  • 5 plastrów schabu właściwego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • Bułka tarta
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od marynaty do schabowych. Koperek drobno posiekaj. Do miski wbij dwa jajka i rozbełtaj. Dodaj majonez, sok z cytryny, koperek. Całość wymieszaj.

Plastry schabowe rozbij, oprósz z obu stron solą i pieprzem. Teraz zanurz je w marynacie, po czym wyłóż na talerz. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Kotlety schabowe w majonezie – Pyszności; foto: Canva

Następny etap jest ci zapewne dobrze znany. Bułkę tartą wysyp na talerz i obtocz w niej wyjęte z lodówki zamarynowane kotlety. Na patelni rozgrzej tłuszcz (smalec, olej rzepakowy lub masło klarowane – wybór pozostawiamy tobie) i smaż mięso z obu stron. Kotlety schabowe w majonezie są już gotowe.

Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami do schabowych. Dla nas obowiązkowo są to ziemniaki z koperkiem (świeżego, pachnącego koperku nigdy zbyt wiele) i surówka z czerwonej kapusty. Smacznego!

Gdzieniegdzie na ulicach widać już pierwsze znaki zbliżających się świąt. To nas tchnęło do przyrządzenia makowca. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×