Dzisiaj poznasz przepis na mini cytrynowe suflety, podawane w cytrynie. Są bardzo lekkie i smaczne, a przecież nie ma nic lepszego niż delikatny i wyśmienity smak deseru.
Muszę przyznać, że efekt naprawdę robi wrażenie! Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 7 szt. cytryna
- 3 szt. jajka
- 30 g mąka
- 115 g cukier puder
- 230 g cukier
Sposób przygotowania:
1. Odetnij końcówkę każdej cytryny tak, aby mogła stać i aby miała dno.
2. Następnie odetnij drugą część cytryny.
3. Smacznego!
4. Wydrąż każdą cytrynę. Rób to nad sitkiem, tak abyś zachował cały sok z cytryn. Pamiętaj jednak, że dna cytryn muszą zostać nienaruszone.
5. Do miski włóż żółtka, mąkę, cukier puder i sok z cytryn. Dokładnie wymieszaj.
6. Do garnka wlej wodę i podgrzewaj ją na średnim ogniu. Na garnek połóż miskę z miksturą z żółtek i trzymaj tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała kremową konsystencję. Cały czas mieszaj. Następnie zdejmij z ognia i przełóż do miski.
7. Do miski włóż białka i cukier. Ubij mikserem na sztywną pianę.
8. Do żółtek dodaj 1/3 ilości ubitych białek i wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i ponownie wymieszaj.
9. Za pomocą łyżki nałóż przygotowaną masę do cytryn.
10. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 15 minut.
11. Po 15 minutach wyjmij gotowe suflety.