WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Te kwiaty to prawdziwa skarbnica zdrowia. Niektórzy już o nich zapomnieli. To błąd!

Czarny bez i kwiaty z czarnego bzu – właściwości, zastosowanie i zbieranie. Na co pomagają? Jak działają na zdrowie? Jakie mają witaminy? Przed jakimi chorobami chronią syrop i herbata? Odpowiadamy na najważniejsze pytania. Jak zrobić syrop z czarnego bzu? Przepis, który pokochasz.

Obrazek
Ewa

Kwiaty czarnego bzu to roślina, którą szczególnie doceniały nasze mamy i babcie. Chociaż próżno ich szukać na targach, to można znaleźć je na obrzeżach łąk oraz lasów.  Do końca czerwca szukamy baldachów (kwiatów), a u schyłku lata zbieramy soczyste owoce czarnego bzu.

Jakie właściwości mają kwiaty czarnego bzu? To prawdziwy skarb, chociaż wiele osób już o nich zapomniało. Na świecie występuje ponad 20 gatunków bzu, a w naszym kraju dzikiego bzu występują 3 gatunki. Najbardziej powszechny jest dziki bez czarny, zwany również lekarskim lub aptecznym. Można z niego przygotować prawdziwe pyszności, które są witaminową bombą.

Obrazek

Kwiaty czarnego bzu – właściwości

Lipna hyćka (jak często nazywa się czarny bez w Wielkopolsce) to prawdziwe bogactwo zdrowia. Właściwości kwiatów czarnego bzu zawdzięcza się w głównej mierze flawonoidom i antyoksydanty. Działają przeciwzapalnie, pomagają przy schorzeniach reumatologicznych i wspomagają w leczeniu alergii.

Syrop z czarnego bzu – na co pomaga? To prawdziwe remedium na odporność. Wysoka dawka witaminy C i witamin B skutecznie chroni nas przed przeziębieniem. Syrop z czarnego bzu pomaga również w walce z migrenami, a owoce mają działanie przeczyszczające i odtruwające.

Poza kwiatami świetne są również owoce, które poprawiają odporność. Kwiaty zbieram przed południem i nigdy nie po deszczu – muszą być idealnie suche. Kwiaty zbieramy delikatnie, odcinając je nożyczkami. Układamy je delikatnie, kwiatami do góry, żeby nie stracić drogocennego pyłku, który jest nośnikiem całego smaku.

Naleśniki z czarnym bzem

Obrazek

Popularnym deserem na Śląsku Cieszyńskim są kwiaty czarnego bzu zanurzone w cieście naleśnikowym i smaży na patelni. Były podobno przysmakiem cesarza Franciszka Józefa. Można również do masy wrzucić garść kwiatów bez łodyżek, wymieszać i usmażyć w takiej właśnie formie.

Syrop z czarnego bzu – przepis. Jak zrobić?

Syrop z czarnego bzu to najlepsze rozwiązanie na jesienne przeziębienia. Znały i stosowały go nasze babcie. Ułatwia odkrztuszanie i sprawi się podczas leczenia infekcji dróg oddechowych. Jak zrobić syrop z czarnego bzu? Przepis jest bardzo prosty. Po zerwaniu kwiatów na syrop, połóż je w miejscu, w którym jest sporo słońca na m.in. godzinę, aby pozbyć się małych żyjątek ze środka.

Składniki do syropu z czarnego bzu

  • 100-200 baldachów kwiatu czarnego bzu (możesz też użyć kwiatów lipy i bzu po połowie)
  • 2 kg cukru
  • 2 litry wody
  • sok z 6 cytryn

W dużym garnku rozgrzej wodę, dodaj do niej cukier i zagotuj. W ten sposób powstaje bazowy syrop. Dorzuć do niego kwiaty i odstaw na 3 dni do lodówki. Po tym czasie odcedź syrop przez jałową gazę, żeby pozbyć się kwiatów. Powstały płyn wlej do garnka i dodaj sok wyciśnięty z cytryn. Doprowadź do wrzenia, ale pamiętaj, żeby nie zagotować! Przelej syrop z czarnego bzu do wyparzonych słoiczków lub butelek i gotowe.

Cukier pełni rolę konserwującą, dzięki temu tak przygotowany syrop możesz przechowywać nawet kilka miesięcy!

Herbata z kwiatów czarnego bzu – jak zrobić rozgrzewający napar?

Nic nie smakuje tak dobrze w czasie chłodnych wieczorów jak pyszny napar, czyli herbata z kwiatów czarnego bzu. Do zaparzacza (albo bezpośrednio do kubka) wrzuć łyżeczkę suszonych kwiatów bzu i lipy. Możesz dodać również kawałek imbiru, cynamonu i kilka goździków. Zalej wrzątkiem, przykryj kubek i odstaw na 15 minut.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek