Te kwiaty to prawdziwa skarbnica zdrowia. Niektórzy już o nich zapomnieli. To błąd!
Czarny bez i kwiaty z czarnego bzu – właściwości, zastosowanie i zbieranie. Na co pomagają? Jak działają na zdrowie? Jakie mają witaminy? Przed jakimi chorobami chronią syrop i herbata? Odpowiadamy na najważniejsze pytania. Jak zrobić syrop z czarnego bzu? Przepis, który pokochasz.
23.05.2022 | aktual.: 16.10.2023 12:58
Kwiaty czarnego bzu to roślina, którą szczególnie doceniały nasze mamy i babcie. Chociaż próżno ich szukać na targach, to można znaleźć je na obrzeżach łąk oraz lasów. Do końca czerwca szukamy baldachów (kwiatów), a u schyłku lata zbieramy soczyste owoce czarnego bzu.
Jakie właściwości mają kwiaty czarnego bzu? To prawdziwy skarb, chociaż wiele osób już o nich zapomniało. Na świecie występuje ponad 20 gatunków bzu, a w naszym kraju dzikiego bzu występują 3 gatunki. Najbardziej powszechny jest dziki bez czarny, zwany również lekarskim lub aptecznym. Można z niego przygotować prawdziwe pyszności, które są witaminową bombą.
Kwiaty czarnego bzu – właściwości
Lipna hyćka (jak często nazywa się czarny bez w Wielkopolsce) to prawdziwe bogactwo zdrowia. Właściwości kwiatów czarnego bzu zawdzięcza się w głównej mierze flawonoidom i antyoksydanty. Działają przeciwzapalnie, pomagają przy schorzeniach reumatologicznych i wspomagają w leczeniu alergii.
Syrop z czarnego bzu – na co pomaga? To prawdziwe remedium na odporność. Wysoka dawka witaminy C i witamin B skutecznie chroni nas przed przeziębieniem. Syrop z czarnego bzu pomaga również w walce z migrenami, a owoce mają działanie przeczyszczające i odtruwające.
Poza kwiatami świetne są również owoce, które poprawiają odporność. Kwiaty zbieram przed południem i nigdy nie po deszczu – muszą być idealnie suche. Kwiaty zbieramy delikatnie, odcinając je nożyczkami. Układamy je delikatnie, kwiatami do góry, żeby nie stracić drogocennego pyłku, który jest nośnikiem całego smaku.
Naleśniki z czarnym bzem
Popularnym deserem na Śląsku Cieszyńskim są kwiaty czarnego bzu zanurzone w cieście naleśnikowym i smaży na patelni. Były podobno przysmakiem cesarza Franciszka Józefa. Można również do masy wrzucić garść kwiatów bez łodyżek, wymieszać i usmażyć w takiej właśnie formie.
Syrop z czarnego bzu – przepis. Jak zrobić?
Syrop z czarnego bzu to najlepsze rozwiązanie na jesienne przeziębienia. Znały i stosowały go nasze babcie. Ułatwia odkrztuszanie i sprawi się podczas leczenia infekcji dróg oddechowych. Jak zrobić syrop z czarnego bzu? Przepis jest bardzo prosty. Po zerwaniu kwiatów na syrop, połóż je w miejscu, w którym jest sporo słońca na m.in. godzinę, aby pozbyć się małych żyjątek ze środka.
Składniki do syropu z czarnego bzu
- 100-200 baldachów kwiatu czarnego bzu (możesz też użyć kwiatów lipy i bzu po połowie)
- 2 kg cukru
- 2 litry wody
- sok z 6 cytryn
W dużym garnku rozgrzej wodę, dodaj do niej cukier i zagotuj. W ten sposób powstaje bazowy syrop. Dorzuć do niego kwiaty i odstaw na 3 dni do lodówki. Po tym czasie odcedź syrop przez jałową gazę, żeby pozbyć się kwiatów. Powstały płyn wlej do garnka i dodaj sok wyciśnięty z cytryn. Doprowadź do wrzenia, ale pamiętaj, żeby nie zagotować! Przelej syrop z czarnego bzu do wyparzonych słoiczków lub butelek i gotowe.
Cukier pełni rolę konserwującą, dzięki temu tak przygotowany syrop możesz przechowywać nawet kilka miesięcy!
Herbata z kwiatów czarnego bzu – jak zrobić rozgrzewający napar?
Nic nie smakuje tak dobrze w czasie chłodnych wieczorów jak pyszny napar, czyli herbata z kwiatów czarnego bzu. Do zaparzacza (albo bezpośrednio do kubka) wrzuć łyżeczkę suszonych kwiatów bzu i lipy. Możesz dodać również kawałek imbiru, cynamonu i kilka goździków. Zalej wrzątkiem, przykryj kubek i odstaw na 15 minut.