Bezproblemowe, proste i wygodne czyszczenie palników gazowych w kuchence. Szybko, tanio i bez zbędnej chemii

Podczas gotowania często zdarza nam się zabrudzić kuchenkę. Niekiedy resztki jedzenia lądują nie tylko na płycie kuchenki gazowej, ale również na palnikach. Jeśli nie myjemy regularnie tych części, zabrudzenia są jeszcze cięższe do usunięcia. Jak w takim razie wyczyścić palniki kuchenki? Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

ObrazekJak łatwo i szybko wyczyścić palniki gazowe w kuchence - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Brudna kuchenka

Obrazek
Smażenie - Pyszności; Foto: Canva.com

W kuchni wyjątkowo często korzystamy z kuchenki. Dzięki niej jesteśmy w stanie przygotować wiele pysznych potraw. W związku z tym ważne jest również, aby ją regularnie czyścić. W ten sposób urządzenie będzie nam dłużej służyć. Poza tym zapobiegniemy gromadzenia się brudu, który jest siedliskiem dla wielu szkodliwych bakterii. 

Niestety podczas gotowania często brudzimy palniki kuchenki gazowej, a następnie ich nie czyścimy. Znajdujące się na tych częściach resztki pożywienia przypalają się i coraz ciężej jest je usunąć. W związku z tym jak wyczyścić palniki kuchenki gazowej?

Jak wyczyścić palniki kuchenki gazowej?

Obrazek
Czyszczenie - Pyszności; Foto: Canva.com
  • ocet i woda

Około 100 ml gorącej wody wymieszaj z 300 ml octu i całość zagotuj. Następnie zanurz w roztworze elementy palników gazowych. Jeśli brud jest wyjątkowo uciążliwy do usunięcia - wyszoruj części za pomocą małej szczoteczki.

  • soda oczyszczona i woda

Równie dobrze sprawdzi się roztwór powstały na bazie sody oczyszczonej i ciepłej wody. Elementy palnika zanurz w uprzednio przygotowanej mieszaninie i odstaw na jakiś czas. Na końcu należy opłukać części pod bieżącą wodą i wysuszyć.

  • amoniak

Do niewielkiego plastikowego opakowania wlej wodę oraz około 2 łyżeczki amoniaku. Następnie części palnika zanurz w płynie. Całość zamknij pokrywką i odłóż na całą noc. Następnego dnia części będą wyglądać jak nowe!

Teraz już wiesz jak wyczyścić palniki kuchenki gazowej. Okazuje się, że z łatwością zrobisz to domowymi sposobami. Wystarczy, że użyjesz jednego z tych trzech podstawowych produktów - ocet, soda oczyszczona, czy amoniak.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki w chrupiącej panierce krok po kroku. Nietypowa odsłona znanego dania obiadowego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej