WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Danie jednogarnkowe, które zrobi się samo. Rodzina będzie prosić o dokładkę

Młode ziemniaki to letni przysmak, który uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Tradycyjnie gotowane, stanowią idealne uzupełnienie wielu dań. Jednak czy wiesz, że można je przygotować w jeszcze smaczniejszy i zdrowszy sposób? Pieczone ziemniaki to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Danie jednogarnkowe, które zrobi się samo.Danie jednogarnkowe, które zrobi się samo.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ziemniaki z piekarnika to jedno z tych dań, które zachwyca swoją prostotą i smakiem, a jednocześnie nie wymaga dużego wysiłku. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować szybki, smaczny obiad dla całej rodziny, bez spędzania długich godzin w kuchni. Zamiast klasycznie gotować młode ziemniaki, warto spróbować ich w wersji pieczonej – są nie tylko smaczniejsze, ale również bardziej aromatyczne. Ziemniaki z piekarnika stanowią doskonałe, sycące danie, które samo robi się w piekarniku, podczas gdy Ty możesz zająć się czymś innym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Nie ma nic prostszego niż przyprawienie ziemniaków i włożenie ich do piekarnika. W ciągu zaledwie 40 minut masz gotowy posiłek, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Aromat pieczonych ziemniaków z ulubionymi przyprawami z pewnością przyciągnie do kuchni wszystkich domowników, a oni będą prosić o dokładkę!

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Ziemniaki z piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych młodych ziemniaków, które latem często goszczą na naszych talerzach. Ich przygotowanie nie wymaga skomplikowanych technik, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki:

  • młode ziemniaki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek, oregano).

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ziemniaków: Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie przekrój na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości).
  2. Marynowanie: Przełóż ziemniaki do miski, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki były równomiernie pokryte przyprawami.
  3. Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotowane ziemniaki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut, lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i złociste.

Pieczone ziemniaki to doskonała baza do wielu kulinarnych eksperymentów. Możesz je podawać jako samodzielne danie, jako dodatek do mięsa lub ryb, a także jako składnik sałatek.

  • Ziołowe: Dodaj do ziemniaków świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek, majeranek lub czosnek.
  • Ostre: Dla miłośników pikantnych smaków świetnie sprawdzą się papryka chili, cayenne lub pieprz kajeński.
  • Serowe: Po upieczeniu posyp ziemniaki startym serem, np. parmezanem lub cheddar.
  • Warzywne: Dodaj do ziemniaków pokrojone warzywa, takie jak cukinia, papryka czy cebula.

Pieczone ziemniaki to nie tylko pyszne i zdrowe danie, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem świeżych, sezonowych warzyw bez spędzania długich godzin w kuchni. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam, jak wiele smaku kryje się w tych prostych składnikach.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟