Danie jednogarnkowe, które zrobi się samo. Rodzina będzie prosić o dokładkę

Młode ziemniaki to letni przysmak, który uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Tradycyjnie gotowane, stanowią idealne uzupełnienie wielu dań. Jednak czy wiesz, że można je przygotować w jeszcze smaczniejszy i zdrowszy sposób? Pieczone ziemniaki to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Danie jednogarnkowe, które zrobi się samo.Danie jednogarnkowe, które zrobi się samo.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ziemniaki z piekarnika to jedno z tych dań, które zachwyca swoją prostotą i smakiem, a jednocześnie nie wymaga dużego wysiłku. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować szybki, smaczny obiad dla całej rodziny, bez spędzania długich godzin w kuchni. Zamiast klasycznie gotować młode ziemniaki, warto spróbować ich w wersji pieczonej – są nie tylko smaczniejsze, ale również bardziej aromatyczne. Ziemniaki z piekarnika stanowią doskonałe, sycące danie, które samo robi się w piekarniku, podczas gdy Ty możesz zająć się czymś innym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Nie ma nic prostszego niż przyprawienie ziemniaków i włożenie ich do piekarnika. W ciągu zaledwie 40 minut masz gotowy posiłek, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Aromat pieczonych ziemniaków z ulubionymi przyprawami z pewnością przyciągnie do kuchni wszystkich domowników, a oni będą prosić o dokładkę!

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Ziemniaki z piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych młodych ziemniaków, które latem często goszczą na naszych talerzach. Ich przygotowanie nie wymaga skomplikowanych technik, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki:

  • młode ziemniaki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek, oregano).

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ziemniaków: Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie przekrój na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości).
  2. Marynowanie: Przełóż ziemniaki do miski, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki były równomiernie pokryte przyprawami.
  3. Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotowane ziemniaki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut, lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i złociste.

Pieczone ziemniaki to doskonała baza do wielu kulinarnych eksperymentów. Możesz je podawać jako samodzielne danie, jako dodatek do mięsa lub ryb, a także jako składnik sałatek.

  • Ziołowe: Dodaj do ziemniaków świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek, majeranek lub czosnek.
  • Ostre: Dla miłośników pikantnych smaków świetnie sprawdzą się papryka chili, cayenne lub pieprz kajeński.
  • Serowe: Po upieczeniu posyp ziemniaki startym serem, np. parmezanem lub cheddar.
  • Warzywne: Dodaj do ziemniaków pokrojone warzywa, takie jak cukinia, papryka czy cebula.

Pieczone ziemniaki to nie tylko pyszne i zdrowe danie, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem świeżych, sezonowych warzyw bez spędzania długich godzin w kuchni. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam, jak wiele smaku kryje się w tych prostych składnikach.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości