Zrobiłam weselny hit obiadowy. Zużyłam "wczorajsze" ziemniaki, a rodzina była zachwycona
W trakcie weselnych przyjęć często słyszy się, że posiłków jest za dużo, a porcje z wielkie. Ale prawda jest taka, że często właśnie na weselu najlepiej smakują flaki czy galaretka z nóżek. Podobnie jest z hitem obiadowym, czyli ziemniaczanymi kuleczkami. Podane zamiast puree zawsze zbierają zachwyty. Postanowiłam odtworzyć ten specjał w domu.
16.08.2024 11:14
Kulki ziemniaczane to nieodłączny element każdego weselnego stołu. Sekret idealnie puszystych kulek tkwi w odpowiednich proporcjach składników i kilku prostych trikach, które sprawiają, że smakują one jak z najlepszej restauracji. Dzięki poniższemu przepisowi, możesz przygotować w domu kulki ziemniaczane, które będą równie pyszne i zachwycą wszystkich domowników oraz gości. Tak jak na weselnym przyjęciu.
Jak zrobić kulki ziemniaczane
Na 1 kg ziemniaków potrzebujesz 100 g mąki ziemniaczanej. Do tego 2 średnie jajka i sól do smaku. To naprawdę prosta lista, a efekt smakowy zaskakuje wszystkich przy stole. Ważne są jednak kroki przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie:
- Gotowanie ziemniaków: umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź ziemniaki i przeciśnij przez praskę, aby uzyskać gładką masę. Pozostaw do ostygnięcia. Jeśli masz do zużycia "wczorajsze" ziemniaki – po prostu przeciśnij je przez praskę, możesz do masy dodać odrobinę mleka, jeśli są za suche.
- Mieszanie składników: do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Formowanie kulek: z przygotowanej masy formuj małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.
- Gotowanie: w dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzucaj kulki ziemniaczane na wrzącą wodę. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty, następnie odcedź.
- Kulki można też usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec.
Dlaczego warto wypróbować ten przepis?
Kulki ziemniaczane według tego przepisu są wyjątkowo miękkie i delikatne, dzięki odpowiednim proporcjom składników. Idealnie komponują się z różnymi sosami i dodatkami, co sprawia, że są uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.
Porady i wskazówki:
- Wybór ziemniaków: najlepiej używać mączystych ziemniaków, które są idealne do przygotowywania klusek.
- Dodatek mąki: ilość mąki może się nieco różnić w zależności od rodzaju ziemniaków i ich wilgotności. Masa powinna być miękka, ale nie klejąca.
- Urozmaicenie smaku: możesz dodać do masy ziemniaczanej drobno posiekany koperek lub natkę pietruszki, aby nadać kuleczkom smaku.
- Przechowywanie: jeśli nie zużyjesz wszystkich kulek od razu, możesz je przechowywać w lodówce przez 1-2 dni i podgrzać przed podaniem.