PrzepisNapojeDaria testuje pyszną gorącą czekoladę. Po takim poczęstunku wór prezentów gwarantowany

Daria testuje pyszną gorącą czekoladę. Po takim poczęstunku wór prezentów gwarantowany

Mikołajki to zdecydowanie jedno z ulubionych świąt wszystkich dzieci, ale i dorośli nie będą na nie narzekać. Obchodzić je można na słodko, przygotowując pyszną, domową czekoladę z dodatkami. Wygląda efektownie i smakuje tak dobrze, że w kubku nie zostanie ani kropelka.

Daria testuje domową gorącą czekoladę
Daria testuje domową gorącą czekoladę
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Dla Mikołaja, który odwiedza dzieci, warto przygotować poczęstunek. Może wtedy spojrzy przychylniejszym okiem na mniejsze wybryki i zostawi prezent nie tylko pod poduszką, ale również w czasie świąt. Wspólnie zrobiona z dziećmi gorąca czekolada sprawi, że od razu na twarzy pojawi się uśmiech.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gorące kakao z piankami

Coraz popularniejsze stają się czekoladowe lizaki z dodatkami, które zanurza się w kubku gorącego kakao. Jak to często bywa z gotowcami, są dość drogie, a i skład pozostawia nieraz wiele do życzenia. Przygotowanie czekoladowej wkładki do mleka jest nie tylko proste, ale staje się świetną zabawą. W szczególności, gdy później możemy zanurzyć czekoladę w mleku i cieszyć się pysznym, rozgrzewającym napojem w chłodny dzień.

Daria sprawdziła, przetestowała i przygotowała czekoladowe kakao z piankami i słodką laską cukrową, a niespodziewany gość w studiu potwierdził - było naprawdę smaczne.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżeczki kakao, 
  • kolorowe mini pianki,
  • świąteczne posypki, 
  • laska cukrowa, 
  • 200 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej rozpuść czekoladę. Możesz sięgnąć po mleczną lub wymieszać ją wraz z gorzką. Następnie wlej porcję do plastikowego kubeczka i rozprowadź tak, by pokryła brzegi. Odstaw na 30 minut do zamrażarki, by czekolada zastygła.

Czekolada zastygnie w kubeczku
Czekolada zastygnie w kubeczku© Pyszności

Krok 2. Gdy czekolada już zastygnie, pozbądź się kubeczka. Najlepiej zrobić to nożyczkami, rozcinając go od brzegu. Do środka czekoladowej podstawki wlej trochę płynnej czekolady. Dodaj cukrową laskę, kakao, kolorowe małe pianki i posypki.

Pianki dodadzą słodyczy
Pianki dodadzą słodyczy© Pyszności

Krok 3. Tak przygotowaną czekoladę wystarczy zanurzyć w gorącym mleku i poczekać, aż się rozpuści.

Czekoladowe kakao z piankami i posypką
Czekoladowe kakao z piankami i posypką© Pyszności

Pomysł na prezent

Tak przygotowane czekoladowe kostki świetnie sprawdzą się również jako drobny upominek DIY. Wystarczy zapakować je w celofan, ozdobić kokardką i wręczyć bliskiej osobie. To wspaniały sposób, by spędzić rodzinnie czas na przygotowaniu drobnych prezentów. Wystarczy trochę czekolady i słodkich ozdób, by wywołać uśmiech.

Poczęstunek dla Mikołaja i reniferów
Poczęstunek dla Mikołaja i reniferów© Pyszności

Takie kakao można przygotować również dla Świętego Mikołaja. Do tego coś słodkiego do przekąszenia i marchewki dla reniferów. Takie domowe świąteczne zwyczaje to wspaniały sposób na pielęgnowania w sobie wewnętrznego dziecka.

Daria Testujegorąca czekoladaprzepis

Wybrane dla Ciebie