Dawniej dzieciaki piły zamiast słodzonych napojów. Znany kucharz przypomina przepis
Szklanka pysznego kompotu, kiedy z nieba leje się żar, nie tylko działa kojąco na rozgrzane ciało, ale też przywołuje wiele wspomnień. Warto powrócić do dawnego zwyczaju i zamiast gazowych napojów wypełnionych słodzidłami serwować najmłodszym orzeźwiające kompoty.
19.07.2024 10:17
Kompoty były domeną naszych babć. Seniorki gotowały napoje, których smak pamiętamy do dzisiaj. W garnku lądowało wszystko, co udało się zebrać: jabłka, trochę wiśni, jakieś czereśnie, mięta z ogródka. Znany kucharz Piotr Ogiński przypomniał przepis na prosty kompot z jabłek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kompot lepszy niż słodzone napoje gazowane. Piotr Ogiński zdradził przepis
Piotr Ogiński, kucharz, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na swoim kanale na YouTubie "Kocham Gotować" przypomniał, czym dawniej gaszono pragnienie całe lato. Mamy i babcie gotowały wielkie garnki kompotu z jabłek, wiśni czy czereśni, agrestu, porzeczek. Taki napój orzeźwiał dużo lepiej niż gazowane słodzone napoje.
Kompot z jabłek, z dodatkiem mięty, soku z cytryny i miodu, jest niczym ambrozja. Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować domowego napoju, doskonale wie, o czym mowa. To doskonały sposób na ugaszenie pragnienia zarówno dla najmłodszych, jak i dla dorosłych.
Kompot jabłkowo-miętowy. Przepis Piotra Ogińskiego
Składniki:
- 4 jabłka,
- 3,5 litra wody,
- 6 goździków,
- 1 laska cynamonu,
- świeża mięta,
- 2-3 łyżki miodu,
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie umyj, ale ich nie obieraj. Następnie pokrój je w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne.
- Jabłka wrzuć do zimnej wody. Dodaj goździki, cynamon oraz garść świeżej mięty.
- Garnek przykryj i zgotuj całość. Po tym zmniejsz ogień i gotuj kompot, aż jabłka zmiękną.
- Kompot odstaw, by ostygł. Następnie dopraw go miodem i sokiem z cytryny. Dokładnie zamieszaj.
- Podawaj z kostkami lodu.