PrzepisNapojeDawniej dzieciaki piły zamiast słodzonych napojów. Znany kucharz przypomina przepis

Dawniej dzieciaki piły zamiast słodzonych napojów. Znany kucharz przypomina przepis

Piotr Ogiński zdradził przepis na kompot jabłkowo-miętowy
Piotr Ogiński zdradził przepis na kompot jabłkowo-miętowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: kochamgotowac (screenshot)

19.07.2024 10:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szklanka pysznego kompotu, kiedy z nieba leje się żar, nie tylko działa kojąco na rozgrzane ciało, ale też przywołuje wiele wspomnień. Warto powrócić do dawnego zwyczaju i zamiast gazowych napojów wypełnionych słodzidłami serwować najmłodszym orzeźwiające kompoty.

Kompoty były domeną naszych babć. Seniorki gotowały napoje, których smak pamiętamy do dzisiaj. W garnku lądowało wszystko, co udało się zebrać: jabłka, trochę wiśni, jakieś czereśnie, mięta z ogródka. Znany kucharz Piotr Ogiński przypomniał przepis na prosty kompot z jabłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot lepszy niż słodzone napoje gazowane. Piotr Ogiński zdradził przepis

Piotr Ogiński, kucharz, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na swoim kanale na YouTubie "Kocham Gotować" przypomniał, czym dawniej gaszono pragnienie całe lato. Mamy i babcie gotowały wielkie garnki kompotu z jabłek, wiśni czy czereśni, agrestu, porzeczek. Taki napój orzeźwiał dużo lepiej niż gazowane słodzone napoje.

Kompot z jabłek, z dodatkiem mięty, soku z cytryny i miodu, jest niczym ambrozja. Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować domowego napoju, doskonale wie, o czym mowa. To doskonały sposób na ugaszenie pragnienia zarówno dla najmłodszych, jak i dla dorosłych.

Kompot ze świeżo zebranych jabłek to dla wielu smak dzieciństwa
Kompot ze świeżo zebranych jabłek to dla wielu smak dzieciństwa© Pixabay

Kompot jabłkowo-miętowy. Przepis Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 3,5 litra wody,
  • 6 goździków,
  • 1 laska cynamonu,
  • świeża mięta,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyj, ale ich nie obieraj. Następnie pokrój je w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne.
  2. Jabłka wrzuć do zimnej wody. Dodaj goździki, cynamon oraz garść świeżej mięty.
  3. Garnek przykryj i zgotuj całość. Po tym zmniejsz ogień i gotuj kompot, aż jabłka zmiękną.
  4. Kompot odstaw, by ostygł. Następnie dopraw go miodem i sokiem z cytryny. Dokładnie zamieszaj.
  5. Podawaj z kostkami lodu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kompotkompot owocowyprzepis