Dawniej dzieciaki piły zamiast słodzonych napojów. Znany kucharz przypomina przepis

Szklanka pysznego kompotu, kiedy z nieba leje się żar, nie tylko działa kojąco na rozgrzane ciało, ale też przywołuje wiele wspomnień. Warto powrócić do dawnego zwyczaju i zamiast gazowych napojów wypełnionych słodzidłami serwować najmłodszym orzeźwiające kompoty.

Piotr Ogiński zdradził przepis na kompot jabłkowo-miętowyPiotr Ogiński zdradził przepis na kompot jabłkowo-miętowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: kochamgotowac (screenshot)

Kompoty były domeną naszych babć. Seniorki gotowały napoje, których smak pamiętamy do dzisiaj. W garnku lądowało wszystko, co udało się zebrać: jabłka, trochę wiśni, jakieś czereśnie, mięta z ogródka. Znany kucharz Piotr Ogiński przypomniał przepis na prosty kompot z jabłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Domowy kompot lepszy niż słodzone napoje gazowane. Piotr Ogiński zdradził przepis

Piotr Ogiński, kucharz, zawodowy kucharz znany z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na swoim kanale na YouTubie "Kocham Gotować" przypomniał, czym dawniej gaszono pragnienie całe lato. Mamy i babcie gotowały wielkie garnki kompotu z jabłek, wiśni czy czereśni, agrestu, porzeczek. Taki napój orzeźwiał dużo lepiej niż gazowane słodzone napoje.

Kompot z jabłek, z dodatkiem mięty, soku z cytryny i miodu, jest niczym ambrozja. Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować domowego napoju, doskonale wie, o czym mowa. To doskonały sposób na ugaszenie pragnienia zarówno dla najmłodszych, jak i dla dorosłych.

Kompot ze świeżo zebranych jabłek to dla wielu smak dzieciństwa
Kompot ze świeżo zebranych jabłek to dla wielu smak dzieciństwa © Pixabay

Kompot jabłkowo-miętowy. Przepis Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 3,5 litra wody,
  • 6 goździków,
  • 1 laska cynamonu,
  • świeża mięta,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyj, ale ich nie obieraj. Następnie pokrój je w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne.
  2. Jabłka wrzuć do zimnej wody. Dodaj goździki, cynamon oraz garść świeżej mięty.
  3. Garnek przykryj i zgotuj całość. Po tym zmniejsz ogień i gotuj kompot, aż jabłka zmiękną.
  4. Kompot odstaw, by ostygł. Następnie dopraw go miodem i sokiem z cytryny. Dokładnie zamieszaj.
  5. Podawaj z kostkami lodu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik