PrzepisWielkanocDiabelskie jajka na Wielkanoc. Teść spróbował i od razu zjadł cały półmisek

Diabelskie jajka na Wielkanoc. Teść spróbował i od razu zjadł cały półmisek

Przepis na jajka faszerowane.
Przepis na jajka faszerowane.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photo by Cathy Scola
26.02.2024 14:11

Wielkanoc już za nieco ponad miesiąc! To najwyższy czas na zaplanowanie świątecznego menu, w którym nie może zabraknąć jajek. Poznaj przepis na niezwykłe jajka faszerowane z niecodziennym dodatkiem, który podkręci smak potrawy.

Dni robią się coraz dłuższe, a temperatura coraz wyższa. Na trawnikach pojawiają się już pierwsze krokusy. To znak, że zbliża się upragniona wiosna, a wraz z nią Wielkanoc. Zostało już tylko pięć tygodni. Zostało ci naprawdę niewiele czasu na przygotowanie świątecznego menu. Masz ochotę na małą zmianę? Wypróbuj przepis na jajka faszerowane z diabelską nutą w postaci papryczki chilli, które wciągają od pierwszego kęsa. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka — symbol odrodzenia

Potrawy, które pojawiają się na wielkanocnym stole, nie są przypadkowe. Świętowanie poprzedzone jest ścisłym postem, w którym to powinniśmy powstrzymać się od spożywania mięsa czy tłustych, sycących potraw.

Po czterdziestu dniach postu zasiadamy do stołu, na którym królują jajka w każdej postaci. Gotowane, smażone, pieczone, faszerowane, w sałatce. Jajka są dosłownie wszędzie. To symbol odrodzenia, nowego życia, triumfu życia nad śmiercią. Można przygotować je na kilkadziesiąt różnych sposobów. Można iść w klasykę, czyli jajka w majonezie lub przygotować nieco bardziej wysublimowaną wersję z dodatkiem aromatycznego farszu.

Nadadzą się zarówno warzywa, grzyby, ryby, a nawet mięso. Nie chcesz komplikować sobie gotowania? Poznaj prosty przepis na faszerowane jajka po diabelsku. Słowo "diabelsku" nie pojawia się tu bez powodu, bowiem najważniejszym składnikiem jest tutaj chilli. Możesz wykorzystać suszone płatki chilli lub świeżą papryczkę. Pamiętaj, jednak że świeże chilli jest znacznie ostrzejsze niż suszone — nie podawaj ich dzieciom.

Faszerowane jajka po diabelsku — przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 2 duże kawałki papryki konserwowej,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • mała cebula, np. szalotka,
  • pół kabanosa,
  • 3 łyżki startego sera,
  • łyżka keczupu,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta chilli,
  • garść rzeżuchy.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Kiedy się ugotują, od razu przełóż je do miski z lodem, aby zapobiec pękaniu. Przekrój je na pół i wyciągnij z nich żółtka.
  2. Ogórki, kabanosa, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski.
  3. Dodaj do nich żółtka, chili, ketchup, majonez oraz kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj, a tak przygotowanym farszem wypełnij jajka.
  4. Posyp je startym serem i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C., grzanie góra — dół.
  5. Podawaj jeszcze ciepłe, udekorowane rzeżuchą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także