WAŻNE
TERAZ

Polacy z Flotylli Sumud "bezpiecznie wylądowali" w Atenach

Diabelskie jajka na Wielkanoc. Teść spróbował i od razu zjadł cały półmisek

Wielkanoc już za nieco ponad miesiąc! To najwyższy czas na zaplanowanie świątecznego menu, w którym nie może zabraknąć jajek. Poznaj przepis na niezwykłe jajka faszerowane z niecodziennym dodatkiem, który podkręci smak potrawy.

JajkaPrzepis na jajka faszerowane.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photo by Cathy Scola

Dni robią się coraz dłuższe, a temperatura coraz wyższa. Na trawnikach pojawiają się już pierwsze krokusy. To znak, że zbliża się upragniona wiosna, a wraz z nią Wielkanoc. Zostało już tylko pięć tygodni. Zostało ci naprawdę niewiele czasu na przygotowanie świątecznego menu. Masz ochotę na małą zmianę? Wypróbuj przepis na jajka faszerowane z diabelską nutą w postaci papryczki chilli, które wciągają od pierwszego kęsa. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jajka — symbol odrodzenia

Potrawy, które pojawiają się na wielkanocnym stole, nie są przypadkowe. Świętowanie poprzedzone jest ścisłym postem, w którym to powinniśmy powstrzymać się od spożywania mięsa czy tłustych, sycących potraw.

Po czterdziestu dniach postu zasiadamy do stołu, na którym królują jajka w każdej postaci. Gotowane, smażone, pieczone, faszerowane, w sałatce. Jajka są dosłownie wszędzie. To symbol odrodzenia, nowego życia, triumfu życia nad śmiercią. Można przygotować je na kilkadziesiąt różnych sposobów. Można iść w klasykę, czyli jajka w majonezie lub przygotować nieco bardziej wysublimowaną wersję z dodatkiem aromatycznego farszu.

Nadadzą się zarówno warzywa, grzyby, ryby, a nawet mięso. Nie chcesz komplikować sobie gotowania? Poznaj prosty przepis na faszerowane jajka po diabelsku. Słowo "diabelsku" nie pojawia się tu bez powodu, bowiem najważniejszym składnikiem jest tutaj chilli. Możesz wykorzystać suszone płatki chilli lub świeżą papryczkę. Pamiętaj, jednak że świeże chilli jest znacznie ostrzejsze niż suszone — nie podawaj ich dzieciom.

Faszerowane jajka po diabelsku — przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 2 duże kawałki papryki konserwowej,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • mała cebula, np. szalotka,
  • pół kabanosa,
  • 3 łyżki startego sera,
  • łyżka keczupu,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta chilli,
  • garść rzeżuchy.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Kiedy się ugotują, od razu przełóż je do miski z lodem, aby zapobiec pękaniu. Przekrój je na pół i wyciągnij z nich żółtka.
  2. Ogórki, kabanosa, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski.
  3. Dodaj do nich żółtka, chili, ketchup, majonez oraz kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj, a tak przygotowanym farszem wypełnij jajka.
  4. Posyp je startym serem i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C., grzanie góra — dół.
  5. Podawaj jeszcze ciepłe, udekorowane rzeżuchą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę