Diabelskie jajka na Wielkanoc. Teść spróbował i od razu zjadł cały półmisek

Wielkanoc już za nieco ponad miesiąc! To najwyższy czas na zaplanowanie świątecznego menu, w którym nie może zabraknąć jajek. Poznaj przepis na niezwykłe jajka faszerowane z niecodziennym dodatkiem, który podkręci smak potrawy.

JajkaPrzepis na jajka faszerowane.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photo by Cathy Scola

Dni robią się coraz dłuższe, a temperatura coraz wyższa. Na trawnikach pojawiają się już pierwsze krokusy. To znak, że zbliża się upragniona wiosna, a wraz z nią Wielkanoc. Zostało już tylko pięć tygodni. Zostało ci naprawdę niewiele czasu na przygotowanie świątecznego menu. Masz ochotę na małą zmianę? Wypróbuj przepis na jajka faszerowane z diabelską nutą w postaci papryczki chilli, które wciągają od pierwszego kęsa. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jajka — symbol odrodzenia

Potrawy, które pojawiają się na wielkanocnym stole, nie są przypadkowe. Świętowanie poprzedzone jest ścisłym postem, w którym to powinniśmy powstrzymać się od spożywania mięsa czy tłustych, sycących potraw.

Po czterdziestu dniach postu zasiadamy do stołu, na którym królują jajka w każdej postaci. Gotowane, smażone, pieczone, faszerowane, w sałatce. Jajka są dosłownie wszędzie. To symbol odrodzenia, nowego życia, triumfu życia nad śmiercią. Można przygotować je na kilkadziesiąt różnych sposobów. Można iść w klasykę, czyli jajka w majonezie lub przygotować nieco bardziej wysublimowaną wersję z dodatkiem aromatycznego farszu.

Nadadzą się zarówno warzywa, grzyby, ryby, a nawet mięso. Nie chcesz komplikować sobie gotowania? Poznaj prosty przepis na faszerowane jajka po diabelsku. Słowo "diabelsku" nie pojawia się tu bez powodu, bowiem najważniejszym składnikiem jest tutaj chilli. Możesz wykorzystać suszone płatki chilli lub świeżą papryczkę. Pamiętaj, jednak że świeże chilli jest znacznie ostrzejsze niż suszone — nie podawaj ich dzieciom.

Faszerowane jajka po diabelsku — przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 2 duże kawałki papryki konserwowej,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • mała cebula, np. szalotka,
  • pół kabanosa,
  • 3 łyżki startego sera,
  • łyżka keczupu,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta chilli,
  • garść rzeżuchy.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Kiedy się ugotują, od razu przełóż je do miski z lodem, aby zapobiec pękaniu. Przekrój je na pół i wyciągnij z nich żółtka.
  2. Ogórki, kabanosa, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski.
  3. Dodaj do nich żółtka, chili, ketchup, majonez oraz kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj, a tak przygotowanym farszem wypełnij jajka.
  4. Posyp je startym serem i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C., grzanie góra — dół.
  5. Podawaj jeszcze ciepłe, udekorowane rzeżuchą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki