Diabelskie jajka na Wielkanoc. Teść spróbował i od razu zjadł cały półmisek

Wielkanoc już za nieco ponad miesiąc! To najwyższy czas na zaplanowanie świątecznego menu, w którym nie może zabraknąć jajek. Poznaj przepis na niezwykłe jajka faszerowane z niecodziennym dodatkiem, który podkręci smak potrawy.

JajkaPrzepis na jajka faszerowane.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photo by Cathy Scola

Dni robią się coraz dłuższe, a temperatura coraz wyższa. Na trawnikach pojawiają się już pierwsze krokusy. To znak, że zbliża się upragniona wiosna, a wraz z nią Wielkanoc. Zostało już tylko pięć tygodni. Zostało ci naprawdę niewiele czasu na przygotowanie świątecznego menu. Masz ochotę na małą zmianę? Wypróbuj przepis na jajka faszerowane z diabelską nutą w postaci papryczki chilli, które wciągają od pierwszego kęsa. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jajka — symbol odrodzenia

Potrawy, które pojawiają się na wielkanocnym stole, nie są przypadkowe. Świętowanie poprzedzone jest ścisłym postem, w którym to powinniśmy powstrzymać się od spożywania mięsa czy tłustych, sycących potraw.

Po czterdziestu dniach postu zasiadamy do stołu, na którym królują jajka w każdej postaci. Gotowane, smażone, pieczone, faszerowane, w sałatce. Jajka są dosłownie wszędzie. To symbol odrodzenia, nowego życia, triumfu życia nad śmiercią. Można przygotować je na kilkadziesiąt różnych sposobów. Można iść w klasykę, czyli jajka w majonezie lub przygotować nieco bardziej wysublimowaną wersję z dodatkiem aromatycznego farszu.

Nadadzą się zarówno warzywa, grzyby, ryby, a nawet mięso. Nie chcesz komplikować sobie gotowania? Poznaj prosty przepis na faszerowane jajka po diabelsku. Słowo "diabelsku" nie pojawia się tu bez powodu, bowiem najważniejszym składnikiem jest tutaj chilli. Możesz wykorzystać suszone płatki chilli lub świeżą papryczkę. Pamiętaj, jednak że świeże chilli jest znacznie ostrzejsze niż suszone — nie podawaj ich dzieciom.

Faszerowane jajka po diabelsku — przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 2 duże kawałki papryki konserwowej,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • mała cebula, np. szalotka,
  • pół kabanosa,
  • 3 łyżki startego sera,
  • łyżka keczupu,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta chilli,
  • garść rzeżuchy.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Kiedy się ugotują, od razu przełóż je do miski z lodem, aby zapobiec pękaniu. Przekrój je na pół i wyciągnij z nich żółtka.
  2. Ogórki, kabanosa, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski.
  3. Dodaj do nich żółtka, chili, ketchup, majonez oraz kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj, a tak przygotowanym farszem wypełnij jajka.
  4. Posyp je startym serem i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C., grzanie góra — dół.
  5. Podawaj jeszcze ciepłe, udekorowane rzeżuchą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀