Do kapusty dodaję jajka i zapiekam. Po takiej kolacji nie trzeba nawet zmywać talerzy
Młoda kapusta na dobre rozgościła się na straganach i w naszych kuchniach. Chociaż najczęściej sięgamy po nią w wersji duszonej lun dorzucamy do kapuśniaku, to w moim domu hitem jest ostatnio prosta zapiekanka. Kiedy podają ją mojej rodzinie, wszyscy zacierają ręce z zadowolenia.
13.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 08:44
Pyszna quiche z jajkami, serem i młodą kapustą to prosty przepis na pyszny, wiosenno-letni obiad. Kawałek takiej tarty potrafi naprawdę porządnie nasycić nawet najgłodniejsze brzuchy. Na dodatek wygląda naprawdę efektownie i pięknie prezentuje się na stole. Kiedy podają ją na obiad, nie zostają po niej nawet okruszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Quiche z młodą kapustą
Quiche to rodzaj francuskiej tarty, która zazwyczaj składa się ze spodu z kruchego ciasta, nadzienia z jajek, śmietanki i innych składników, takich jak warzywa, sery czy mięso. Quiche można podawać na ciepło lub na zimno, jako obiad, kolację lub przekąskę. To świetny sposób na wykorzystanie tego, co w lodówce nieco już zalega.
W mojej quiche nie mogło zabraknąć młodej kapusty. Chociaż nie każdemu kojarzy się ona z francuskim wypiekiem, to zagra tutaj znakomicie. Delikatnie słodkie, jędrne liście świetnie skomponują się z jajeczną mieszanką. Całość podkręca dodatek pikantnej kiełbaski chorizo. Jest prosto i pysznie.
Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 75 ml zimnej wody.
Farsz
- pół główki poszatkowanej młodej kapusty,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki koperku,
- 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki,
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- chorizo.
Masa
- 4 jajka,
- 100 ml śmietanki,
- 100 ml majonezu,
- 100 g startego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć ciasto, dodając stopniowo wodę, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Poszatkowaną kapustę posól i odstaw na 15 minut. Odciśnij nadmiar wody i wymieszaj z posiekanym koperkiem i zieloną cebulką.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrąg o średnicy ok. 25 cm (lub mniejszy, ale z wyższymi brzegami). Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż poszatkowaną kapustę, a następnie połówki ugotowanych jajek.
- Posyp całość pokrojoną w kostkę kiełbaską chorizo.
- W misce roztrzep jajka, śmietanę i majonez. Dodaj starty ser, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie i zalej farszem w cieście.
- Piecz quiche przez 30-40 minut w 200 st. Celsjusza, aż ciasto będzie złociste, a farsz ścięty.
Gotową tartę podziel na kawałki i podaj swojej rodzinie i znajomym. Smacznego!