Do kapusty dodaję jajka i zapiekam. Po takiej kolacji nie trzeba nawet zmywać talerzy

Młoda kapusta na dobre rozgościła się na straganach i w naszych kuchniach. Chociaż najczęściej sięgamy po nią w wersji duszonej lun dorzucamy do kapuśniaku, to w moim domu hitem jest ostatnio prosta zapiekanka. Kiedy podają ją mojej rodzinie, wszyscy zacierają ręce z zadowolenia.

Quiche z kapustą - PysznościQuiche z kapustą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pyszna quiche z jajkami, serem i młodą kapustą to prosty przepis na pyszny, wiosenno-letni obiad. Kawałek takiej tarty potrafi naprawdę porządnie nasycić nawet najgłodniejsze brzuchy. Na dodatek wygląda naprawdę efektownie i pięknie prezentuje się na stole. Kiedy podają ją na obiad, nie zostają po niej nawet okruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowo-szpinakowe kotleciki pokochała cała moja rodzina. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Quiche z młodą kapustą

Quiche to rodzaj francuskiej tarty, która zazwyczaj składa się ze spodu z kruchego ciasta, nadzienia z jajek, śmietanki i innych składników, takich jak warzywa, sery czy mięso. Quiche można podawać na ciepło lub na zimno, jako obiad, kolację lub przekąskę. To świetny sposób na wykorzystanie tego, co w lodówce nieco już zalega.

food, tart, pastry, watercress, trout, fish, smoked, quiche, pie, savory, spinach, dish, meal, slice, green, cooked, hot, egg
food, tart, pastry, watercress, trout, fish, smoked, quiche, pie, savory, spinach, dish, meal, slice, green, cooked, hot, egg © Adobe Stock | ©Magdalena Bujak - stock.adobe.com

W mojej quiche nie mogło zabraknąć młodej kapusty. Chociaż nie każdemu kojarzy się ona z francuskim wypiekiem, to zagra tutaj znakomicie. Delikatnie słodkie, jędrne liście świetnie skomponują się z jajeczną mieszanką. Całość podkręca dodatek pikantnej kiełbaski chorizo. Jest prosto i pysznie.

Składniki:

Ciasto


  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 75 ml zimnej wody.

Farsz

  • pół główki poszatkowanej młodej kapusty,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki koperku,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki,
  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • chorizo.

Masa

  • 4 jajka,
  • 100 ml śmietanki,
  • 100 ml majonezu,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć ciasto, dodając stopniowo wodę, aż będzie gładkie i elastyczne.
  2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Poszatkowaną kapustę posól i odstaw na 15 minut. Odciśnij nadmiar wody i wymieszaj z posiekanym koperkiem i zieloną cebulką.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrąg o średnicy ok. 25 cm (lub mniejszy, ale z wyższymi brzegami). Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na ciasto wyłóż poszatkowaną kapustę, a następnie połówki ugotowanych jajek.
  6. Posyp całość pokrojoną w kostkę kiełbaską chorizo.
  7. W misce roztrzep jajka, śmietanę i majonez. Dodaj starty ser, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie i zalej farszem w cieście.
  8. Piecz quiche przez 30-40 minut w 200 st. Celsjusza, aż ciasto będzie złociste, a farsz ścięty.

Gotową tartę podziel na kawałki i podaj swojej rodzinie i znajomym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy