InspiracjeDo marchewki nie daję jabłka czy ananasa. Stawiam na zupełnie inny owoc i każdy prosi o przepis

Do marchewki nie daję jabłka czy ananasa. Stawiam na zupełnie inny owoc i każdy prosi o przepis

Do marchewki nie daję jabłka czy ananasa. Stawiam na zupełnie inny owoc o każdy prosi o przepis
Do marchewki nie daję jabłka czy ananasa. Stawiam na zupełnie inny owoc o każdy prosi o przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.02.2024 08:17

Surówka z marchewki to klasyka polskiej kuchni. Gości na naszych stołach od lat, często w towarzystwie jabłka, ananasa lub selera. Czas na zmiany! Wypróbuj nieoczywisty dodatek, który nada Twojej surówce zupełnie nowego charakteru – pomarańczę.

Do marchewki nie daję jabłka czy ananasa. Uważam, że z zupełnie innym owocem jest smaczniejsza. Gdy zrobię, każdy prosi o przepis. Marchew jest jednym z tych polskich warzyw, które cieszą się popularnością przez cały rok. Jej trwałość i wartości odżywcze sprawiają, że jest niezastąpionym składnikiem w kuchni. Jednym z najczęstszych sposobów jej przyrządzania jest surówka z marchewki, która może być jednak znacznie bardziej kreatywna niż się wydaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z marchewki - słodko-kwaśna uczta dla podniebienia

Połączenie słodkiej marchewki i soczystej pomarańczy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodkawy smak marchewki idealnie komponuje się z kwaskowatością pomarańczy, tworząc orzeźwiającą i lekką surówkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Przepis na surówkę z marchewki i pomarańczy

Przygotowanie surówki z marchewką i pomarańczą jest banalnie proste. Wystarczy kilka minut, aby wyczarować pyszną i zdrową surówkę, która zachwyci całą rodzinę.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 słodka pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Pomarańczę obierz ze skóry i białych błon, a następnie pokrój w kostkę.
  3. W misce wymieszaj marchew, pomarańczę, sok z cytryny, miód i oliwę z oliwek.
  4. Odstaw surówkę do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Wskazówki:

  • Do surówki możesz dodać inne owoce, np. ananasa, jabłko lub grejpfruta.
  • Dla bardziej pikantnego smaku możesz dodać szczyptę chili lub imbiru.
  • Surówka z marchewką i pomarańczą to idealny dodatek do dań mięsnych, ryb i pieczonych warzyw.

Dzięki takim prostym kreatywnym połączeniom możesz urozmaicić swoje menu i zaskoczyć swoich gości. Surówka z marchewki z pomarańczami nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i błonnik. Spróbuj tego nietypowego połączenia i przekonaj się, jak smaczna i zdrowa może być tradycyjna surówka z marchewki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także