Chrupiąca i szybka surówka do obiadu. O niebo lepsza niż colesław z garmażerki
Ten domowy colesław jest jeszcze smaczniejszy, zdrowszy i bardziej chrupiący, niż jego restauracyjny odpowiednik. Te wszystkie korzyści to zasługa jednego, niedocenianego warzywa. Przyrządź tę surówkę w domu i chrupcie go z całą rodziną, a na pewno nie pożałujecie!
Colesław, jaki jest — to wiedzą wszyscy. Ta jedna z najpopularniejszych surówek na całym świecie zapisała się w świadomości konsumentów jako niezbędny dodatek do wielu dań serwowanych w restauracjach. Stanowi częsty element podawanych w polskich bistro bukietów surówek, odgrywa ważną rolę na grillach, a Amerykanie zajadają się nim przy okazji spożywania swojego narodowego przysmaku — burgera. Tym ostatnim być może nie przypasowałaby wersja colesława, którą za chwilę przedstawimy, ale chyba nie będziemy się tym przejmować, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach
Obiecaliśmy, że nasz colesław będzie zdrowszym odpowiednikiem klasycznej surówki. I tak będzie. A to za sprawą kalarepy — składnika zgoła niedocenianego nad Wisłą, a jednocześnie takiego, nad którego właściwościami prozdrowotnymi można się zachwycać bez końca. To właśnie dzięki kalarepie nasz colesław będzie też nietypowo chrupiący. Wprost nie będziesz mógł się od niego oderwać!
Colesław z kalarepy
Składniki:
- 1 kalarepa,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- 2-3 łyki śmietany 18 proc.,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- koperek,
- szczypior,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zarówno w przypadku jabłka, marchewki, jak i kalarepy postępuj w ten sam sposób. Obierz je ze skórki, dokładnie umyj, a następnie zetrzyj wszystkie na dużych oczkach tarki. Umieść składniki w misce.
- Dodaj do nich posiekany koperek i szczypior. Wlej sok z cytryny, dodaj 2-3 łyżki śmietany 18 proc. Dopraw solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj i skosztuj. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę soku z cytryny i przypraw. Całkiem nieźle sprawdza się tu również cukier puder — możesz go dodać, jeśli surówka wydaje ci się trochę za mało słodka. Podawaj do obiadu i ciesz się chrupiącym i bardzo zdrowym efektem. Smacznego!