Polacy omijają w sklepie. To tanie warzywo obniża ciśnienie i chroni jelita

Nie jest być może "miss warzyw", za to można ją traktować jako przykład trafności powiedzenia, by nie oceniać książki po okładce. Kalarepa — bo o niej będziemy dzisiaj rozmawiać — jest okazem zdrowia, jakich mało na sklepowych półkach.

Nie omijaj jej w sklepie, bo to niezastąpione źródło zdrowia!Nie omijaj jej w sklepie, bo to niezastąpione źródło zdrowia!
Źródło zdjęć: © canva.com

Przyznaj sam, że idąc na zakupy do osiedlowego warzywniaczka, kalarepa nie jest pierwszą rzeczą, którą chcesz obejrzeć. To nie jest tak, że wiele ludzi przychodzi do tego sklepu i pyta "No, jakie ma pan dzisiaj kalarepy? Ładne?". Takie pytanie z całą pewnością spowodowałoby u sprzedawcy niezłą konsternację.

A jednak w idealnym świecie tak właśnie wyglądałaby rzeczywistość. Kalarepa, będąc jednym z najzdrowszych warzyw na polskim rynku, stałaby zawsze na czele sklepu, kusząc świeżością, doskonałą ceną i swym szlachetnym majestatem. Nawet jeśli nie jest zbyt piękna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Kalarepa w kuchni i na zdrowie

Dzisiaj chcemy skupić się na prozdrowotnych właściwościach kalarepy i nieco w tyle zostawimy kulinarną kwestię tego warzywa. Jeśli o nią chodzi, to wiedz tylko, że kalarepę możesz śmiało jeść na surowo, jako składnik zdrowych surówek, ale również jako element dań. Daria Ładocha, na przykład, dodaje ją do curry i risotto.

Zadajmy sobie pytanie, co zyskamy na regularnym spożywaniu kalarepy. To zagadnienie, naszym zdaniem zasługuje przynajmniej na oddzielny rozdział w podręczniku o medycynie naturalnej, ale postaramy się je streścić. Skupimy się przede wszystkim na trzech zagadnieniach: odchudzaniu, wpływie na ciśnienie krwi i na ogólne samopoczucie.

Kalarepa na odchudzanie

To ciekawe i niepopularne warzywo jest niskokaloryczne, ma niski indeks glikemiczny i zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, czyli składnika numer jeden jeśli chodzi o wszelakie diety odchudzające. Dzięki błonnikowi pozostajemy syci na dłużej, jedząc mniej. Ponadto błonnik wspiera pracę jelit, bez czego skuteczne odchudzanie nie może istnieć.

Kalarepa na odchudzanie, regulację ciśnienia krwi i samopoczucie
Kalarepa na odchudzanie, regulację ciśnienia krwi i samopoczucie © canva.com

Kalarepa na ciśnienie krwi

Złoża potasu, które spoczywają w kalarepie i czekają na swojego odkrywcę, odwdzięczą się mu niezwykłym wpływem na ciśnienie krwi. Poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych odciążają układ sercowo-naczyniowy i wspierają prawidłową pracę serca i mięśni.

Kalarepa na dobre samopoczucie

Spożywając kalarepę, dostarczamy do organizmu jeszcze dwa ważne składniki: żelazo i wapń. Ten pierwszy chroni przed osłabieniem, zawrotami głowy, złym samopoczuciem i anemią. Żeby jednak żelazo zadziałało, potrzebny jest jeszcze wapń, dzięki któremu wspomniany minerał zostanie prawidłowo wchłonięty przez organizm. I teraz dobre wieści: oba te składniki znajdują się w kalarepie!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej