PoradyPolacy omijają w sklepie. To tanie warzywo obniża ciśnienie i chroni jelita

Polacy omijają w sklepie. To tanie warzywo obniża ciśnienie i chroni jelita

Nie jest być może "miss warzyw", za to można ją traktować jako przykład trafności powiedzenia, by nie oceniać książki po okładce. Kalarepa — bo o niej będziemy dzisiaj rozmawiać — jest okazem zdrowia, jakich mało na sklepowych półkach.

Nie omijaj jej w sklepie, bo to niezastąpione źródło zdrowia!
Nie omijaj jej w sklepie, bo to niezastąpione źródło zdrowia!
Źródło zdjęć: © canva.com

08.09.2023 10:01

Przyznaj sam, że idąc na zakupy do osiedlowego warzywniaczka, kalarepa nie jest pierwszą rzeczą, którą chcesz obejrzeć. To nie jest tak, że wiele ludzi przychodzi do tego sklepu i pyta "No, jakie ma pan dzisiaj kalarepy? Ładne?". Takie pytanie z całą pewnością spowodowałoby u sprzedawcy niezłą konsternację.

A jednak w idealnym świecie tak właśnie wyglądałaby rzeczywistość. Kalarepa, będąc jednym z najzdrowszych warzyw na polskim rynku, stałaby zawsze na czele sklepu, kusząc świeżością, doskonałą ceną i swym szlachetnym majestatem. Nawet jeśli nie jest zbyt piękna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kalarepa w kuchni i na zdrowie

Dzisiaj chcemy skupić się na prozdrowotnych właściwościach kalarepy i nieco w tyle zostawimy kulinarną kwestię tego warzywa. Jeśli o nią chodzi, to wiedz tylko, że kalarepę możesz śmiało jeść na surowo, jako składnik zdrowych surówek, ale również jako element dań. Daria Ładocha, na przykład, dodaje ją do curry i risotto.

Zadajmy sobie pytanie, co zyskamy na regularnym spożywaniu kalarepy. To zagadnienie, naszym zdaniem zasługuje przynajmniej na oddzielny rozdział w podręczniku o medycynie naturalnej, ale postaramy się je streścić. Skupimy się przede wszystkim na trzech zagadnieniach: odchudzaniu, wpływie na ciśnienie krwi i na ogólne samopoczucie.

Kalarepa na odchudzanie

To ciekawe i niepopularne warzywo jest niskokaloryczne, ma niski indeks glikemiczny i zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, czyli składnika numer jeden jeśli chodzi o wszelakie diety odchudzające. Dzięki błonnikowi pozostajemy syci na dłużej, jedząc mniej. Ponadto błonnik wspiera pracę jelit, bez czego skuteczne odchudzanie nie może istnieć.

Kalarepa na odchudzanie, regulację ciśnienia krwi i samopoczucie
Kalarepa na odchudzanie, regulację ciśnienia krwi i samopoczucie© canva.com

Kalarepa na ciśnienie krwi

Złoża potasu, które spoczywają w kalarepie i czekają na swojego odkrywcę, odwdzięczą się mu niezwykłym wpływem na ciśnienie krwi. Poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych odciążają układ sercowo-naczyniowy i wspierają prawidłową pracę serca i mięśni.

Kalarepa na dobre samopoczucie

Spożywając kalarepę, dostarczamy do organizmu jeszcze dwa ważne składniki: żelazo i wapń. Ten pierwszy chroni przed osłabieniem, zawrotami głowy, złym samopoczuciem i anemią. Żeby jednak żelazo zadziałało, potrzebny jest jeszcze wapń, dzięki któremu wspomniany minerał zostanie prawidłowo wchłonięty przez organizm. I teraz dobre wieści: oba te składniki znajdują się w kalarepie!

Wybrane dla Ciebie