Polacy omijają w sklepie. To tanie warzywo obniża ciśnienie i chroni jelita
Nie jest być może "miss warzyw", za to można ją traktować jako przykład trafności powiedzenia, by nie oceniać książki po okładce. Kalarepa — bo o niej będziemy dzisiaj rozmawiać — jest okazem zdrowia, jakich mało na sklepowych półkach.
08.09.2023 10:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przyznaj sam, że idąc na zakupy do osiedlowego warzywniaczka, kalarepa nie jest pierwszą rzeczą, którą chcesz obejrzeć. To nie jest tak, że wiele ludzi przychodzi do tego sklepu i pyta "No, jakie ma pan dzisiaj kalarepy? Ładne?". Takie pytanie z całą pewnością spowodowałoby u sprzedawcy niezłą konsternację.
A jednak w idealnym świecie tak właśnie wyglądałaby rzeczywistość. Kalarepa, będąc jednym z najzdrowszych warzyw na polskim rynku, stałaby zawsze na czele sklepu, kusząc świeżością, doskonałą ceną i swym szlachetnym majestatem. Nawet jeśli nie jest zbyt piękna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kalarepa w kuchni i na zdrowie
Dzisiaj chcemy skupić się na prozdrowotnych właściwościach kalarepy i nieco w tyle zostawimy kulinarną kwestię tego warzywa. Jeśli o nią chodzi, to wiedz tylko, że kalarepę możesz śmiało jeść na surowo, jako składnik zdrowych surówek, ale również jako element dań. Daria Ładocha, na przykład, dodaje ją do curry i risotto.
Zadajmy sobie pytanie, co zyskamy na regularnym spożywaniu kalarepy. To zagadnienie, naszym zdaniem zasługuje przynajmniej na oddzielny rozdział w podręczniku o medycynie naturalnej, ale postaramy się je streścić. Skupimy się przede wszystkim na trzech zagadnieniach: odchudzaniu, wpływie na ciśnienie krwi i na ogólne samopoczucie.
Kalarepa na odchudzanie
To ciekawe i niepopularne warzywo jest niskokaloryczne, ma niski indeks glikemiczny i zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, czyli składnika numer jeden jeśli chodzi o wszelakie diety odchudzające. Dzięki błonnikowi pozostajemy syci na dłużej, jedząc mniej. Ponadto błonnik wspiera pracę jelit, bez czego skuteczne odchudzanie nie może istnieć.
Kalarepa na ciśnienie krwi
Złoża potasu, które spoczywają w kalarepie i czekają na swojego odkrywcę, odwdzięczą się mu niezwykłym wpływem na ciśnienie krwi. Poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych odciążają układ sercowo-naczyniowy i wspierają prawidłową pracę serca i mięśni.
Kalarepa na dobre samopoczucie
Spożywając kalarepę, dostarczamy do organizmu jeszcze dwa ważne składniki: żelazo i wapń. Ten pierwszy chroni przed osłabieniem, zawrotami głowy, złym samopoczuciem i anemią. Żeby jednak żelazo zadziałało, potrzebny jest jeszcze wapń, dzięki któremu wspomniany minerał zostanie prawidłowo wchłonięty przez organizm. I teraz dobre wieści: oba te składniki znajdują się w kalarepie!