Do placków ziemniaczanych dodaję rybę. To najlepszy obiad na piątek w moim domu

Piątek to dla wielu z nas to dzień, w którym tradycja nakazuje odejść od mięsa i postawić na lżejsze, rybne smaki. Ale kto powiedział, że piątkowy obiad musi być nudny? Zapomnij o schematach i poznaj moją ulubioną propozycję, która na stałe zagościła w moim domu jako najlepszy sposób na rozpoczęcie weekendu.

Placki ziemniaczane z rybąPlacki ziemniaczane z rybą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Marcin Michałowski

Kiedy nadchodzi piątek, a ja zastanawiam się, co przygotować na obiad, niemal zawsze sięgam po mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane z łososiem. To danie, które nie tylko smakuje obłędnie, ale też jest banalnie proste do zrobienia. Łączy w sobie chrupiące placki z ziemniaków i delikatnego, wędzonego łososia — duet idealny, który znika z talerzy w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Placki ziemniaczane z łososiem — mój sposób na szybki i pyszny obiad

Muszę przyznać, że klasyczne placki ziemniaczane to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak mama smażyła je na złoto, a ja czekałem niecierpliwie na swoją porcję. Dziś przygotowuję je trochę inaczej — wzbogacam je o rybny akcent, dzięki czemu stają się bardziej wykwintne i sycące.

Do przygotowania placków ziemniaczanych z łososiem potrzebuję kilku podstawowych produktów.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g wędzonego na ciepło łososia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram ziemniaki i ścieram je na tarce o grubych oczkach.
  2. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko i mąkę, całość dokładnie mieszam.
  3. Łososia kroję na niewielkie kawałki i wrzucam do ziemniaczanej masy.
  4. Doprawiam wszystko solą i pieprzem według własnego smaku.
  5. Na patelni rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.
  6. Smażę je na złocisty kolor z obu stron — lubię, kiedy są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

To danie sprawdza się u mnie nie tylko w piątki, ale właściwie zawsze, gdy mam ochotę na coś pysznego, sycącego i szybkiego do przygotowania. Placki ziemniaczane z łososiem podaję najczęściej ze śmietaną lub sosem jogurtowym z nutą cytryny — wystarczy odrobina soku i skórki cytrynowej, sól, pieprz i już mam gotowy, lekki dodatek, który idealnie balansuje smak placków.

Czasami sięgam po sos czosnkowy lub ziołowy — wszystko zależy od tego, na co mam akurat ochotę. Placki świetnie komponują się też z prostą sałatką lub kiszonym ogórkiem, co dodaje im jeszcze więcej charakteru.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇