Do smalcu dodaję ryż. Teściowa kręciła głową, a potem prosiła o przepis

Na porządną pajdę swojskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym zawsze znajdą się chętni. Jeśli chcesz poprawić konsystencję tradycyjnego smarowidła, możesz dodać dosłownie 3 łyżki ryżu. Smalec zyska więcej delikatności i będzie łagodniejszy dla wątroby.

Smalec z ryżem jest delikatniejszy i lżejszy niż tradycyjnySmalec z ryżem jest delikatniejszy i lżejszy niż tradycyjny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Według niektórych naukowców smalec to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Trzeba przyznać, że stosunek tłuszczów nasyconych do nienasyconych jest w nim bardzo korzystny. Ogromną zaletą jest również wysoka zawartość witaminy D oraz witamin z grupy B. Jednak również ze zdrowym jedzeniem bywa tak, że spożywane w nadmiarze może sporo namieszać. Sposobem na odchudzenie tradycyjnego smalcu możesz być domieszka ugotowanego na miękko ryżu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

A możesz smalec wegetariański?

Pyszne smarowidło do kanapek możesz przygotować również bez mało atrakcyjnego przetapiania słoniny. Smalec w wersji wegańskiej najczęściej powstaje na bazie białej fasoli, cebuli i przypraw, które nadają mu charakterystyczny smak. Wersje domowe często zawierają jabłko, czosnek lub majeranek, które w czytelny sposób nawiązują do smaku tradycyjnego smalcu.

Kremowa pasta z warzyw strączkowych nie zawiera tłuszczów zwierzęcych, dlatego chętnie sięgają po nią osoby na diecie roślinnej lub ograniczające mięso. Gotowe produkty można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, ale wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowanie takiego smarowidła w domu. To prosty sposób na urozmaicenie kanapek i wprowadzenie produktów bogatych w błonnik do codziennego menu.

Przepis na smalec z ryżem

Poniżej znajdziesz przepis na smalec z ryżem, cebulką i jabłkiem. Jeśli masz ochotę, możesz spróbować także wersji z grzybami leśnymi lub cukinią. Wybrany dodatek podsmaż na patelni razem z cebulką, po czym wymieszaj z ryżem i przetopioną słoniną.

Składniki:

  1. 400 g słoniny,
  2. 50 g ryżu,
  3. 1 cebula,
  4. 1 jabłko,
  5. 1 łyżka suszonego majeranku,
  6. sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój słoninę na kawałki i podgrzewaj w rondelku, aby przetopić na smalec.
  2. W osobnym garnku ugotuj ryż na miękko.
  3. Na patelni z łyżką roztopionej słoniny podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj jabłko pokrojone w małą kostkę. Po chwili posyp suszonym majerankiem.
  4. Cebulę i jabłko wymieszaj z ugotowanym ryżem.
  5. Przetopioną na smalec słoninę zestaw z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
  6. Gdy lekko stężeje, wymieszaj z przygotowanymi dodatkami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej