Do tego pasztetu nie używam mięsa, a z warzyw tylko cebulę i szczypior. Jest przepyszny
Przed Wielkanocą festiwal dań z jajkami w roli głównej rozkręca się na dobre. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli szukasz nowego pomysłu na jajka, mam świetną propozycję. Upiecz z nich pasztet.
Wielkanoc w porównaniu z Bożym Narodzeniem to bardzo mięsne święta. Zajadamy się białą kiełbasą, szynką czy pasztetem. Ten ostatni rarytas często pojawiał się na stole tylko raz w roku, właśnie na święta. Tradycyjnie używa się do niego kilku rodzajów mięsa, a przygotowania są czasochłonne. Kuchnia wegetariańska udowadnia, że zrobienie pasztetu może być znacznie prostsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat
Jak zrobić szybciej pasztet?
Już praktycznie wszystkie dania, do których tradycyjnie używa się mięsa, mają swoje wegetariańskie odpowiedniki. Wśród nich jest także i pasztet. Przed świętami wcale nie potrzeba poświęcać długich godzin na jego przygotowania. Pasztet wegetariański na bazie jajek i warzyw spełni oczekiwania nawet największych smakoszy. I w dodatku będzie w świątecznym trendzie dzięki głównemu składnikowi.
Pasztet na bazie jajek
Przygotowanie pasztetu bez mięsa jest proste i szybkie. Wystarczy kilka podstawowych składników, które można dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Podstawą pasztetu są zazwyczaj rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica czy fasola, które zapewniają odpowiednią konsystencję. Z kolei dodatek orzechów i pestek, takich jak słonecznik czy nerkowce, nadaje pasztetowi wyrazistego smaku. Warzywa korzeniowe, takie jak marchew czy pietruszka, wprowadzają do niego naturalną słodycz i świeżość. Przed świętami warto jednak pokusić się o pasztet na bazie gotowanych jajek, które świetnie łączą się z serem i zieleniną.
Pasztet jajeczny
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 jajka surowe,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 150 g sera, np. mozzarelli,
- 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
- garść posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka masła,
- gałka muszkatołowa do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotowane na twardo drobno pokrój, możesz je także zetrzeć na tarce.
- Posiekaj cebulę, a potem podsmaż ją na złoty kolor.
- Wymieszaj posiekane jajka z podsmażoną cebulą, dodaj jedno surowe żółtko, ser, pokrojony szczypiorek oraz bułkę tartą – dwie łyżki odłóż.
- Masę dopraw przyprawami oraz majonezem i musztardą.
- Białko z jednego surowego jajka ubij na sztywno i dodaj do masy.
- Przełóż ją do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch pasztetu posyp bułką tartą oraz polej łyżką roztopionego masła.
- Pasztet piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut.