Dodaję do pomidorowej zamiast ryżu i makaronu. Jest pyszna i syci jak drugie danie
Pomidorowa to chyba najbardziej neutralna zupa na świecie. Każdemu przypadnie do gustu – zrobiona na bulionie warzywnym jest odpowiednia dla wegetarian. W tradycyjnej na rosole znajdą się również kawałki mięsa. Najczęściej podaje się ją z makaronem lub ryżem, które od czasu do czasu warto zamienić na bardziej wartościowy składnik.
Ten dodatek do zupy powstał z inspiracji przepisem na marokańską harirę, która cudownie pachnie kuminem i jest pełna strączków. Jednak nie o to chodzi, aby zmieniać smak tradycyjnej pomidorówki. Spokojnie możesz ją przygotować ze swojego ulubionego przepisu. Zamiast makaronu czy ryżu, wrzuć do niej ugotowaną ciecierzycę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Cieciorkę możesz dodać na 2 sposoby
Prostszy sposób polega na wrzuceniu ciecierzycy z puszki lub ze słoika do zupy pomidorowej. Nie musisz jej gotować, ponieważ jest już odpowiednia do spożycia, ale warto to zrobić, aby dodatek był ciepły.
Drugi sposób – to przygotowanie prażonej ciecierzycy, która nie tylko wzbogaci zupę o białko roślinne i błonnik, ale będzie także przyjemnie chrupać. Taką ciecierzycę możesz uprażyć w piekarniku lub w airfryerze. Wcześniej odsącz ją z wody i obtocz w oliwie oraz ulubionych przyprawach.
Przepis na zupę pomidorową z ciecierzycą
Poniżej przepis na zupę na bulionie warzywnym, który bardzo łatwo możesz przygotować z domowych mrożonych kostek.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz do smaku,
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- kilka listków świeżej bazylii.
Wykonanie:
- Drobno posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż je w garnku na łyżce oliwy z oliwek.
- Gdy zaczną ładnie pachnieć, dodaj pomidory z puszki, a po chwili zalej wszystko bulionem warzywnym.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i wymieszaj. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 20 minut.
- Na koniec wrzuć odsączoną ciecierzycę. Podgrzewaj jeszcze przez ok. 5 min. Podawaj z listkami świeżej bazylii.