Dodaję do pomidorowej zamiast ryżu i makaronu. Jest pyszna i syci jak drugie danie

Pomidorowa to chyba najbardziej neutralna zupa na świecie. Każdemu przypadnie do gustu – zrobiona na bulionie warzywnym jest odpowiednia dla wegetarian. W tradycyjnej na rosole znajdą się również kawałki mięsa. Najczęściej podaje się ją z makaronem lub ryżem, które od czasu do czasu warto zamienić na bardziej wartościowy składnik.

Do pomidorówki możesz wrzucić wiele różnych składnikówDo pomidorówki możesz wrzucić wiele różnych składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ten dodatek do zupy powstał z inspiracji przepisem na marokańską harirę, która cudownie pachnie kuminem i jest pełna strączków. Jednak nie o to chodzi, aby zmieniać smak tradycyjnej pomidorówki. Spokojnie możesz ją przygotować ze swojego ulubionego przepisu. Zamiast makaronu czy ryżu, wrzuć do niej ugotowaną ciecierzycę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Cieciorkę możesz dodać na 2 sposoby

Prostszy sposób polega na wrzuceniu ciecierzycy z puszki lub ze słoika do zupy pomidorowej. Nie musisz jej gotować, ponieważ jest już odpowiednia do spożycia, ale warto to zrobić, aby dodatek był ciepły.

Drugi sposób – to przygotowanie prażonej ciecierzycy, która nie tylko wzbogaci zupę o białko roślinne i błonnik, ale będzie także przyjemnie chrupać. Taką ciecierzycę możesz uprażyć w piekarniku lub w airfryerze. Wcześniej odsącz ją z wody i obtocz w oliwie oraz ulubionych przyprawach.

Przepis na zupę pomidorową z ciecierzycą

Poniżej przepis na zupę na bulionie warzywnym, który bardzo łatwo możesz przygotować z domowych mrożonych kostek.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Wykonanie:

  1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż je w garnku na łyżce oliwy z oliwek.
  2. Gdy zaczną ładnie pachnieć, dodaj pomidory z puszki, a po chwili zalej wszystko bulionem warzywnym.
  3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i wymieszaj. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 20 minut.
  4. Na koniec wrzuć odsączoną ciecierzycę. Podgrzewaj jeszcze przez ok. 5 min. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje