Dodaję do purée, odkąd znajomy kucharz mi polecił. To trik z najlepszych restauracji

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych dodatków do polskiego obiadu. Często serwowane są w postaci puszystego purée, przygotowanego z dodatkiem masła, śmietany lub mleka. Ten tradycyjny sposób przyrządzania ziemniaków jest niezawodny, ale jeśli szukasz odmiany, warto spróbować przepisu na kremowe ziemniaki z innym, nietypowym dodatkiem.

Jak zrobić kremowe purée do obiadu?Jak zrobić kremowe purée do obiadu?
Źródło zdjęć: © Freepik | flatart

Sekretem idealnego purée jest zwykle dodatek mleka, śmietany lub masła. Jeżeli jednak lubisz eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich bliskich nowymi wersjami popularnych dań, koniecznie wypróbuj przepis na ziemniaki z camembertem. Podzielił się nim ze mną znajomy szef kuchni i muszę przyznać, że nie wyobrażam sobie innego purée niż z dodatkiem sera camembert.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Jak przygotować ziemniaki z camembertem?

Kremowe purée z camembertem to wyjątkowe danie, które zachwyci każdego miłośnika ziemniaków. Przygotowanie tego dania jest proste - wystarczy dodać do gorących ziemniaków drobne kawałki sera (najlepiej jego środek) i nieprzerwanie mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.

Intensywność smaku dostosuj do swoich preferencji - danie może być mniej lub bardziej wyraziste. Bez względu na to, jaką intensywność smaku wybierzesz, takie purée z pewnością będzie bajecznie kremowe i rozpływające się w ustach. Jako dodatek do tak przygotowanych ziemniaków może służyć podsmażony czosnek. Camembert doskonale łączy się też z jabłkami i żurawiną, dlatego jeśli planujesz podać na obiad kaczkę w owocowym sosie, nie wahaj się i przygotuj ziemniaki z camembertem.

Camembert z tłuczonymi ziemniakami możesz również przygotować w inny sposób. Wystarczy podgrzać mleko z dodatkiem śmietany, a następnie dodać do niego drobno pokrojony ser. Mieszaj składniki na wolnym ogniu, aż uzyskasz kremową konsystencję. Kiedy ser się roztopi, dopraw mieszankę solą i pieprzem. Następnie dodaj do utłuczonych ziemniaków i dobrze wymieszaj całość.

Purée ziemniaczane
Purée ziemniaczane © Freepik | timolina

Co zrobić, że purée było gładkie i kremowe?

Jeżeli nie masz pod ręką camembertu, możesz go zastąpić serem brie. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konsystencję ziemniaczanego purée, możesz dodać do niego nieco wody z ugotowanych kartofli.

Pamiętaj również o tym, by składniki, które dodajesz do purée, miały temperaturę pokojową (dotyczy to również śmietany, masła, mleka czy sera). To sprawia, że wszystkie składniki będzie łatwiej połączyć.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę