Dodaję do purée, odkąd znajomy kucharz mi polecił. To trik z najlepszych restauracji

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych dodatków do polskiego obiadu. Często serwowane są w postaci puszystego purée, przygotowanego z dodatkiem masła, śmietany lub mleka. Ten tradycyjny sposób przyrządzania ziemniaków jest niezawodny, ale jeśli szukasz odmiany, warto spróbować przepisu na kremowe ziemniaki z innym, nietypowym dodatkiem.

Jak zrobić kremowe purée do obiadu?Jak zrobić kremowe purée do obiadu?
Źródło zdjęć: © Freepik | flatart

Sekretem idealnego purée jest zwykle dodatek mleka, śmietany lub masła. Jeżeli jednak lubisz eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich bliskich nowymi wersjami popularnych dań, koniecznie wypróbuj przepis na ziemniaki z camembertem. Podzielił się nim ze mną znajomy szef kuchni i muszę przyznać, że nie wyobrażam sobie innego purée niż z dodatkiem sera camembert.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Jak przygotować ziemniaki z camembertem?

Kremowe purée z camembertem to wyjątkowe danie, które zachwyci każdego miłośnika ziemniaków. Przygotowanie tego dania jest proste - wystarczy dodać do gorących ziemniaków drobne kawałki sera (najlepiej jego środek) i nieprzerwanie mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.

Intensywność smaku dostosuj do swoich preferencji - danie może być mniej lub bardziej wyraziste. Bez względu na to, jaką intensywność smaku wybierzesz, takie purée z pewnością będzie bajecznie kremowe i rozpływające się w ustach. Jako dodatek do tak przygotowanych ziemniaków może służyć podsmażony czosnek. Camembert doskonale łączy się też z jabłkami i żurawiną, dlatego jeśli planujesz podać na obiad kaczkę w owocowym sosie, nie wahaj się i przygotuj ziemniaki z camembertem.

Camembert z tłuczonymi ziemniakami możesz również przygotować w inny sposób. Wystarczy podgrzać mleko z dodatkiem śmietany, a następnie dodać do niego drobno pokrojony ser. Mieszaj składniki na wolnym ogniu, aż uzyskasz kremową konsystencję. Kiedy ser się roztopi, dopraw mieszankę solą i pieprzem. Następnie dodaj do utłuczonych ziemniaków i dobrze wymieszaj całość.

Purée ziemniaczane
Purée ziemniaczane © Freepik | timolina

Co zrobić, że purée było gładkie i kremowe?

Jeżeli nie masz pod ręką camembertu, możesz go zastąpić serem brie. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konsystencję ziemniaczanego purée, możesz dodać do niego nieco wody z ugotowanych kartofli.

Pamiętaj również o tym, by składniki, które dodajesz do purée, miały temperaturę pokojową (dotyczy to również śmietany, masła, mleka czy sera). To sprawia, że wszystkie składniki będzie łatwiej połączyć.

Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀