Dodaję do purée, odkąd znajomy kucharz mi polecił. To trik z najlepszych restauracji
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych dodatków do polskiego obiadu. Często serwowane są w postaci puszystego purée, przygotowanego z dodatkiem masła, śmietany lub mleka. Ten tradycyjny sposób przyrządzania ziemniaków jest niezawodny, ale jeśli szukasz odmiany, warto spróbować przepisu na kremowe ziemniaki z innym, nietypowym dodatkiem.
10.01.2024 12:55
Sekretem idealnego purée jest zwykle dodatek mleka, śmietany lub masła. Jeżeli jednak lubisz eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich bliskich nowymi wersjami popularnych dań, koniecznie wypróbuj przepis na ziemniaki z camembertem. Podzielił się nim ze mną znajomy szef kuchni i muszę przyznać, że nie wyobrażam sobie innego purée niż z dodatkiem sera camembert.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować ziemniaki z camembertem?
Kremowe purée z camembertem to wyjątkowe danie, które zachwyci każdego miłośnika ziemniaków. Przygotowanie tego dania jest proste - wystarczy dodać do gorących ziemniaków drobne kawałki sera (najlepiej jego środek) i nieprzerwanie mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Intensywność smaku dostosuj do swoich preferencji - danie może być mniej lub bardziej wyraziste. Bez względu na to, jaką intensywność smaku wybierzesz, takie purée z pewnością będzie bajecznie kremowe i rozpływające się w ustach. Jako dodatek do tak przygotowanych ziemniaków może służyć podsmażony czosnek. Camembert doskonale łączy się też z jabłkami i żurawiną, dlatego jeśli planujesz podać na obiad kaczkę w owocowym sosie, nie wahaj się i przygotuj ziemniaki z camembertem.
Camembert z tłuczonymi ziemniakami możesz również przygotować w inny sposób. Wystarczy podgrzać mleko z dodatkiem śmietany, a następnie dodać do niego drobno pokrojony ser. Mieszaj składniki na wolnym ogniu, aż uzyskasz kremową konsystencję. Kiedy ser się roztopi, dopraw mieszankę solą i pieprzem. Następnie dodaj do utłuczonych ziemniaków i dobrze wymieszaj całość.
Co zrobić, że purée było gładkie i kremowe?
Jeżeli nie masz pod ręką camembertu, możesz go zastąpić serem brie. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konsystencję ziemniaczanego purée, możesz dodać do niego nieco wody z ugotowanych kartofli.
Pamiętaj również o tym, by składniki, które dodajesz do purée, miały temperaturę pokojową (dotyczy to również śmietany, masła, mleka czy sera). To sprawia, że wszystkie składniki będzie łatwiej połączyć.