Ania Lewandowska często sama przygotowuje mleko z trzech składników. Jest tanie i zdrowe

Przygotowując zdrowe i pożywne śniadanie, z pewnością często sięgasz po mleko owsiane, które stanowi pewnego rodzaju alternatywę dla mleka krowiego. Co ważne, ten wyjątkowy napój, możesz z powodzeniem przygotować w swoim własnym domu. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować recepturę na domowe mleko owsiane od Anny Lewandowskiej. To prawdziwy hit!

ObrazekDomowe mleko owsiane - Pyszności; Foto Canva.com i screen ze strony https://www.instagram.com/annalewandowska/
Karol Wiak

Domowe mleko owsiane - pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu

Dlaczego warto sięgnąć właśnie po ten napój? Z wielu powodów! Przede wszystkim, miej na uwadze fakt, że jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego napoju. Zamiast kupować kartony z mlekiem tego typu, które w sklepach kosztuje nawet około 10 zł, możesz szybko i łatwo zrobić je w swoim domu. Domowe mleko owsiane będzie o wiele tańsze, a potrzebne ci będą tylko 3 składniki oraz sól. Ten rodzaj mleka jest pożywny, zdrowy i ma mało kalorii. Pół szklanki tego napoju to tylko 50 kcal. Swoją recepturą, podzieliła się z nami Anna Lewandowska.

Jak przygotować domowe mleko owsiane?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, jest to niezwykle prosta czynność. Trzy magiczne składniki w połączeniu z solą stworzą napój, po który będziesz sięgać chętnie każdego poranka. Jest polecany przede wszystkim tym osobom, które nie tolerują laktozy lub cierpią na skazę białkową. Zobacz, jak proste w przygotowaniu jest to mleko.

Obrazek
Mleko owsiane - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 700 ml przegotowanej letniej wody
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
  • miód, słodzik lub ewentualnie 3 suszone daktyle.

Sposób przygotowania:

Domowe mleko owsiane to prawdziwa rewelacja. Pierwsze w kolejności będzie zalanie płatków owsianych letnią, przegotowaną wodą. Odstaw mieszankę na 30 minut i następnie dodaj sól, substancję słodzącą lub daktyle. Wszystko przelej do blendera kielichowego i rozpocznij blendowanie. Wskazany czas to około 5 minut. Gdy mleko będzie gotowe, to przelej je do butelki i wstaw do lodówki. Zalecany czas spożycia, w przypadku tego właśnie mleka, wynosi 4 dni. Możemy cię zapewnić, że zniknie z lodówki zdecydowanie szybciej.

Sprawdź na naszym kanale YouTube przepis na fit sernik Kinder Bueno:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości