Ania Lewandowska często sama przygotowuje mleko z trzech składników. Jest tanie i zdrowe

Przygotowując zdrowe i pożywne śniadanie, z pewnością często sięgasz po mleko owsiane, które stanowi pewnego rodzaju alternatywę dla mleka krowiego. Co ważne, ten wyjątkowy napój, możesz z powodzeniem przygotować w swoim własnym domu. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować recepturę na domowe mleko owsiane od Anny Lewandowskiej. To prawdziwy hit!

ObrazekDomowe mleko owsiane - Pyszności; Foto Canva.com i screen ze strony https://www.instagram.com/annalewandowska/
Karol Wiak

Domowe mleko owsiane - pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu

Dlaczego warto sięgnąć właśnie po ten napój? Z wielu powodów! Przede wszystkim, miej na uwadze fakt, że jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego napoju. Zamiast kupować kartony z mlekiem tego typu, które w sklepach kosztuje nawet około 10 zł, możesz szybko i łatwo zrobić je w swoim domu. Domowe mleko owsiane będzie o wiele tańsze, a potrzebne ci będą tylko 3 składniki oraz sól. Ten rodzaj mleka jest pożywny, zdrowy i ma mało kalorii. Pół szklanki tego napoju to tylko 50 kcal. Swoją recepturą, podzieliła się z nami Anna Lewandowska.

Jak przygotować domowe mleko owsiane?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, jest to niezwykle prosta czynność. Trzy magiczne składniki w połączeniu z solą stworzą napój, po który będziesz sięgać chętnie każdego poranka. Jest polecany przede wszystkim tym osobom, które nie tolerują laktozy lub cierpią na skazę białkową. Zobacz, jak proste w przygotowaniu jest to mleko.

Obrazek
Mleko owsiane - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 700 ml przegotowanej letniej wody
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
  • miód, słodzik lub ewentualnie 3 suszone daktyle.

Sposób przygotowania:

Domowe mleko owsiane to prawdziwa rewelacja. Pierwsze w kolejności będzie zalanie płatków owsianych letnią, przegotowaną wodą. Odstaw mieszankę na 30 minut i następnie dodaj sól, substancję słodzącą lub daktyle. Wszystko przelej do blendera kielichowego i rozpocznij blendowanie. Wskazany czas to około 5 minut. Gdy mleko będzie gotowe, to przelej je do butelki i wstaw do lodówki. Zalecany czas spożycia, w przypadku tego właśnie mleka, wynosi 4 dni. Możemy cię zapewnić, że zniknie z lodówki zdecydowanie szybciej.

Sprawdź na naszym kanale YouTube przepis na fit sernik Kinder Bueno:

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni