Dosyp odrobinę, żeby pomidorówka nie była mdła. Różnica w smaku będzie ogromna

Zupa pomidorowa wyszła mdła i nie wiesz, jak to naprawić? Trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę rozwiążemy twój problem raz na zawsze. I to przy pomocy jednego produktu!

ObrazekZupa pomidorowa/źródło: Kamila Cyganek/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Gdybym miała wymienić trzy najbardziej popularne zupy w naszym kraju, byłyby to: rosół, żurek i zupa pomidorowa. I w sumie nie ma się co dziwić, każda z tych zup genialne smakuje. Dlatego jeśli miałabym wskazać swojego faworyta w tym zestawieniu, byłoby to bardzo trudne zadanie. A ty masz swoją ulubioną zupę? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz!

Oczywiście przepisów i sposobów przygotowania domowych zup jest wiele. Jednocześnie warto pamiętać o sprawdzonych trikach kulinarnych, które sprawdzą się w każdej kuchni. I to niezależnie od tego, jakie składniki dodajesz do swojej zupy. Przykład? Zupa pomidorowa, która czasem może wyjść nam mdła w smaku. Nie jest to jednak koniec świata, o czym przekonasz się już za moment. Oczywiście taką zupę można jeszcze uratować i to w bardzo prosty sposób!

Pomidorówka wyszła bez smaku i co teraz?

Gotując obiad dla swoich bliskich, na pewno chcesz zrobić to w jak najlepszym wydaniu. Tak, aby podany posiłek wszystkim smakował i znikł z talerzy w błyskawicznym tempie. I choć w teorii robiłeś to już setki razy, zawsze może zdarzyć się przypadek, że coś pójdzie nie tak. W przypadku zupy pomidorowej najczęściej chodzi o jej smak. A raczej jego brak. Jak uratować mdłą i bez wyrazu domową zupę?

To prostsze niż myślisz. Jeśli po ugotowaniu zupy, nie będziesz zadowolony z otrzymanych efektów, zawsze możesz podrasować jej smak przy pomocy nieoczywistego produktu. Na pewno masz go w swojej kuchni, bo używasz go na co dzień. Oczywiście mowa tu o niepozornym cukrze, który w mgnieniu oka naprawi smak twojej zupy.

Wystarczy, że dodasz małą łyżeczkę cukru bezpośrednio do gotującej się zupy i to wszystko. Dzięki takiemu dodatkowi, wszystko wróci do normy. Cukier skutecznie wydobędzie smak z pomidorów, które zostały użyte w przepisie.

Obrazek
Jak się okazuje, idealny smak pomidorowej możesz przywrócisz przy pomocy cukru/źródło: 955169, pixabay

Dlaczego zupa pomidorowa wyszła zbyt mdła?

Skoro już wiesz, jak uratować pomidorówkę, warto zwrócić uwagę jeszcze na przyczyny całego zamieszania. Bo niby wszystko robiłeś tak jak zawsze, a tym razem smak zupy nie był zadowalający. Co poszło nie tak?

Prawdopodobnie chodzi tu o same pomidory, które dodałeś do zupy. Warto również dodać, że popularny i często dodawany do zupy koncentrat pomidorowy sam w sobie ma dość gorzkawy smak. Odrobina słodyczy w postaci cukru na pewno nie zaszkodzi twojej zupie. Możesz więc spokojnie go użyć.

Na koniec muszę dodać coś jeszcze. Moja babcia i mama zawsze robiły zupę pomidorową na bazie rosołu. I nie chodziło tu tylko o wykorzystanie pozostałości z niedzielnego obiadu. Klarowny i aromatyczny bulion nadawał zupie pomidorowej niesamowitych smaków, dlatego uważam, że warto wrócić do tradycji robienia zupy pomidorowej z rosołu. Zgadzasz się ze mną?

Wybrane dla Ciebie
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać