PoradyDosyp odrobinę, żeby pomidorówka nie była mdła. Różnica w smaku będzie ogromna

Dosyp odrobinę, żeby pomidorówka nie była mdła. Różnica w smaku będzie ogromna

Zupa pomidorowa/źródło: Kamila Cyganek/Adobe Stock
Zupa pomidorowa/źródło: Kamila Cyganek/Adobe Stock
Marzena Pęcak
17.07.2023 08:08, aktualizacja: 17.07.2023 08:58

Zupa pomidorowa wyszła mdła i nie wiesz, jak to naprawić? Trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę rozwiążemy twój problem raz na zawsze. I to przy pomocy jednego produktu!

Gdybym miała wymienić trzy najbardziej popularne zupy w naszym kraju, byłyby to: rosół, żurek i zupa pomidorowa. I w sumie nie ma się co dziwić, każda z tych zup genialne smakuje. Dlatego jeśli miałabym wskazać swojego faworyta w tym zestawieniu, byłoby to bardzo trudne zadanie. A ty masz swoją ulubioną zupę? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz!

Oczywiście przepisów i sposobów przygotowania domowych zup jest wiele. Jednocześnie warto pamiętać o sprawdzonych trikach kulinarnych, które sprawdzą się w każdej kuchni. I to niezależnie od tego, jakie składniki dodajesz do swojej zupy. Przykład? Zupa pomidorowa, która czasem może wyjść nam mdła w smaku. Nie jest to jednak koniec świata, o czym przekonasz się już za moment. Oczywiście taką zupę można jeszcze uratować i to w bardzo prosty sposób!

Pomidorówka wyszła bez smaku i co teraz?

Gotując obiad dla swoich bliskich, na pewno chcesz zrobić to w jak najlepszym wydaniu. Tak, aby podany posiłek wszystkim smakował i znikł z talerzy w błyskawicznym tempie. I choć w teorii robiłeś to już setki razy, zawsze może zdarzyć się przypadek, że coś pójdzie nie tak. W przypadku zupy pomidorowej najczęściej chodzi o jej smak. A raczej jego brak. Jak uratować mdłą i bez wyrazu domową zupę?

To prostsze niż myślisz. Jeśli po ugotowaniu zupy, nie będziesz zadowolony z otrzymanych efektów, zawsze możesz podrasować jej smak przy pomocy nieoczywistego produktu. Na pewno masz go w swojej kuchni, bo używasz go na co dzień. Oczywiście mowa tu o niepozornym cukrze, który w mgnieniu oka naprawi smak twojej zupy.

Wystarczy, że dodasz małą łyżeczkę cukru bezpośrednio do gotującej się zupy i to wszystko. Dzięki takiemu dodatkowi, wszystko wróci do normy. Cukier skutecznie wydobędzie smak z pomidorów, które zostały użyte w przepisie.

Jak się okazuje, idealny smak pomidorowej możesz przywrócisz przy pomocy cukru/źródło: 955169, pixabay
Jak się okazuje, idealny smak pomidorowej możesz przywrócisz przy pomocy cukru/źródło: 955169, pixabay

Dlaczego zupa pomidorowa wyszła zbyt mdła?

Skoro już wiesz, jak uratować pomidorówkę, warto zwrócić uwagę jeszcze na przyczyny całego zamieszania. Bo niby wszystko robiłeś tak jak zawsze, a tym razem smak zupy nie był zadowalający. Co poszło nie tak?

Prawdopodobnie chodzi tu o same pomidory, które dodałeś do zupy. Warto również dodać, że popularny i często dodawany do zupy koncentrat pomidorowy sam w sobie ma dość gorzkawy smak. Odrobina słodyczy w postaci cukru na pewno nie zaszkodzi twojej zupie. Możesz więc spokojnie go użyć.

Na koniec muszę dodać coś jeszcze. Moja babcia i mama zawsze robiły zupę pomidorową na bazie rosołu. I nie chodziło tu tylko o wykorzystanie pozostałości z niedzielnego obiadu. Klarowny i aromatyczny bulion nadawał zupie pomidorowej niesamowitych smaków, dlatego uważam, że warto wrócić do tradycji robienia zupy pomidorowej z rosołu. Zgadzasz się ze mną?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także