PoradyDrewniana deska do krojenia - jak o nią dbać

Drewniana deska do krojenia - jak o nią dbać

Drewniana deska do krojenia - jak o nią dbać
Frania

05.03.2019 14:14, aktual.: 18.09.2023 12:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Drewniana deska do krojenia to jeden z tych elementów, który można znaleźć w każdej kuchni. I tu pojawiają się dwa pytania: jak często ją czyścisz?  I w jaki sposób to robisz?

Jak się okazuje, nie wystarczy tylko zwykłe mycie przy pomocy gorącej wody i płynu do mycia naczyń. Co jakiś czas, tego typu sprzęty potrzebują gruntownego czyszczenia i naoliwienia.

Dzięki temu zdecydowanie wydłużasz użyteczność drewnianych desek do krojenia ?

Obraz

Co będziesz potrzebować do wyczyszczenia deski:

  • sól gruboziarnistą
  • połówkę cytryny
  • olej roślinny
  • ręcznik papierowy
Obraz

Krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od peelingu drewnianej deski do krojenia przy pomocy soli gruboziarnistej oraz połówki cytryny. Następnie dokładnie ją wytrzyj i odłóż do całkowitego wyschnięcia.
  2. Czas na nałożenie oleju. W tym celu wykorzystaj czysty ręcznik papierowy, aby zrobić to równomiernie.
  3. Pozostaw olej na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Po tym czasie spłucz resztki oleju i wysusz drewnianą deską.
  5. To wszystko! Cały proces powtarzaj minimum raz w miesiącu!

A w jaki sposób Ty dbasz o swoje drewniane deski do krojenia?

Jako mały bonus mam dla Ciebie sprawdzone triki na wyczyszczenie zabrudzonych patelni i garnków.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także