Drobno kroję i robię pastę na kanapki. Na piątkowe śniadanie jest doskonała
Ostatnio coraz częściej przygotowuję pasty do kanapek. To świetny pomysł, by odświeżyć śniadaniowe menu. Jestem fanką klasycznych past, jajecznej i szprotkowej. Teraz do nich dołączyła jeszcze jedna na bazie popularnej ryby.
Najczęściej jemy śniadanie na szybko. Sprawdzają się wtedy kanapki z wędliną i żółtym serem. Gdy mamy trochę więcej czasu, na stole pojawia się owsianka czy jajka na miękko. Jak się do tego mają pasty kanapkowe? Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż kwadrans, więc warto włączyć je do porannego posiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na łososia, który rozpływa się w ustach. Prosty, szybki i pyszny
Łosoś nie tylko na obiad
Nie przyrządzaj ryb tylko na obiad. Zadbaj, aby było ich więcej w twojej diecie. O tej porze roku sprawdzają się przede wszystkim te tłuste, jak na przykład łosoś. I właśnie po niego chętnie sięgam, gdy robię pastę na śniadanie.
Łosoś to dobre źródło kwasów omega-3, witaminy D i białka. Tych składników w okresie jesienno-zimowym potrzebujemy szczególnie, bo poprawiają odporność i mają dobry wpływ na nasze samopoczucie.
Ryba idealna na śniadanie
Łosoś wędzony ma bogaty smak i charakterystyczny aromat. Najczęściej kupujemy go w plasterkach, w wygodnych opakowaniach, więc nadaje się do szybkiego użycia. Idealnie sprawdzi się w prostej paście kanapkowej. Komponuje się bowiem dobrze z ogórkiem, koperkiem i serkiem śmietankowym. Smak pasty może zaostrzyć odrobina chrzanu.
Kupując łososia, warto zwrócić uwagę na certyfikaty. Ryby złowione w oceanach posiadają certyfikat MSC, natomiast te pochodzący z hodowli — certyfikat ASC. Te oznaczenia dają nam pewność, że ryby, które kupujemy, pochodzą z odpowiedzialnych hodowli lub zrównoważonych połowów.
Pasta śniadaniowa z łososiem
Składniki:
- 150 g wędzonego łososia,
- 200 g gęstego serka śmietankowego,
- 1 ogórek,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
- sok z cytryny,
- chrzan (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wędzonego łososia pokrój na bardzo drobne paseczki.
- Wymieszaj rybę z serkiem i jogurtem lub śmietaną.
- Ogórka obierz, zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
- Dodaj do pasty, i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dołóż drobno posiekany koperek.
- Dopraw pastę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.