Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację

Babka ziemniaczana od Ewy Wachowicz łączy w sobie tradycję i kuchnię sezonową. W środku znajdziesz klasykę, czyli boczek i smażoną cebulkę, ale są także owoce, której o tej porze roku smakują najlepiej.

Babka od Ewy Wachowicz smakuje doskonale również po odgrzaniuBabka od Ewy Wachowicz smakuje doskonale również po odgrzaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, do tej pory ciesząca się popularnością na Mazowszu i na Podlasiu. Jednak współczesne przepisy coraz częściej odbiegają od oryginalnego przepisu. W środku zamiast boczku pojawiają się różne inne dodatki, takie jak ser, inne warzywa lub owoce sezonowe. Ewa Wachowicz dodaje do babki kilka świeżych śliwek. Z kolei babka z cukinią może być świetnym pomysłem na obiad wegetariański.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Babka na obiad z aromatycznym sosem

Tak zwany kurpiowski rejbak możesz jeść od razu po upieczeniu lub na drugi dzień – wtedy wystarczy pokroić go w plastry, wrzucić na patelnię lub do piekarnika. Świetnie smakuje polany sosem z grzybów leśnych, ale możesz podać go też z kwaśną śmietaną lub ulubioną surówką, dzięki której nabierze nieco więcej świeżości.

Babka ziemniaczana sprawdzi się również jako zamiennik do klasycznych ziemniaków. Pasuje do tradycyjnych polskich pieczeni oraz gulaszy z wołowiną lub wieprzowiną w węgierskim stylu.

Dodaj chrupiącą sałatkę na kolację

Masz ochotę na coś ciepłego na kolację? O tej porze roku przyda się rozgrzewający posiłek, który uzupełni braki energetyczne po długim jesiennym spacerze. Zziębnięty organizm od razu poczuje się lepiej. Jednak w przypadku kolacji zrezygnuj z zawiesistych sosów i ciężkich dodatków. Zamiast nich postaw na świeżą sałatkę z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.    

Przepis na babkę ziemniaczaną od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz wykłada formę na babkę plastrami boczku, co nie tylko wpływa na smak potrawy, ale ma także wymiar praktyczny, a mianowicie chroni przed przywieraniem. Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z boczku, ale wtedy wysmaruj formę masłem i obsyp bułką tartą.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 350 g  boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 150 g śliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku, świeży tymianek,
  • opcjonalnie: plastry boczku do wyklejenia foremki.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Gdy powstaną skwarki, dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia.
  2. W tym czasie obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody, dodaj z jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone w kostkę śliwki. Wrzuć także podsmażony boczek i cebulę z patelni.
  3. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie wymieszaj i przełóż do formy na babkę.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 60 minut.  

Wybrane dla Ciebie

Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp