Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Babka ziemniaczana od Ewy Wachowicz łączy w sobie tradycję i kuchnię sezonową. W środku znajdziesz klasykę, czyli boczek i smażoną cebulkę, ale są także owoce, której o tej porze roku smakują najlepiej.
Babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, do tej pory ciesząca się popularnością na Mazowszu i na Podlasiu. Jednak współczesne przepisy coraz częściej odbiegają od oryginalnego przepisu. W środku zamiast boczku pojawiają się różne inne dodatki, takie jak ser, inne warzywa lub owoce sezonowe. Ewa Wachowicz dodaje do babki kilka świeżych śliwek. Z kolei babka z cukinią może być świetnym pomysłem na obiad wegetariański.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku
Babka na obiad z aromatycznym sosem
Tak zwany kurpiowski rejbak możesz jeść od razu po upieczeniu lub na drugi dzień – wtedy wystarczy pokroić go w plastry, wrzucić na patelnię lub do piekarnika. Świetnie smakuje polany sosem z grzybów leśnych, ale możesz podać go też z kwaśną śmietaną lub ulubioną surówką, dzięki której nabierze nieco więcej świeżości.
Babka ziemniaczana sprawdzi się również jako zamiennik do klasycznych ziemniaków. Pasuje do tradycyjnych polskich pieczeni oraz gulaszy z wołowiną lub wieprzowiną w węgierskim stylu.
Dodaj chrupiącą sałatkę na kolację
Masz ochotę na coś ciepłego na kolację? O tej porze roku przyda się rozgrzewający posiłek, który uzupełni braki energetyczne po długim jesiennym spacerze. Zziębnięty organizm od razu poczuje się lepiej. Jednak w przypadku kolacji zrezygnuj z zawiesistych sosów i ciężkich dodatków. Zamiast nich postaw na świeżą sałatkę z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Przepis na babkę ziemniaczaną od Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz wykłada formę na babkę plastrami boczku, co nie tylko wpływa na smak potrawy, ale ma także wymiar praktyczny, a mianowicie chroni przed przywieraniem. Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z boczku, ale wtedy wysmaruj formę masłem i obsyp bułką tartą.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 350 g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 150 g śliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku, świeży tymianek,
- opcjonalnie: plastry boczku do wyklejenia foremki.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Gdy powstaną skwarki, dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia.
- W tym czasie obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody, dodaj z jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone w kostkę śliwki. Wrzuć także podsmażony boczek i cebulę z patelni.
- Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie wymieszaj i przełóż do formy na babkę.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 60 minut.