WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Ewa Wachowicz sięgnęła po niedocenianą część wieprzowiny. Dosłownie rozpływa się w ustach

To mięso zachwyca delikatną strukturą, która rozpływa się w ustach. Dziś wiele osób omija je podczas zakupów, nie wiedząc, jak je przygotować. Ewa Wachowicz ma na to swój sposób.

Ewa Wachowicz saEwa Wachowicz sa
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Policzki wieprzowe nie cieszą się taką popularnością jak schab czy polędwiczki. To jednak wyjątkowo smakowity i delikatny kawałek mięsa, któremu zdecydowanie warto dać szansę. Przed laty cieszył się większą popularnością, dziś warto przywrócić mu dawny blask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane kąski z halloumi. Prosta przekąska na gorąco

Jak smakują policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe mają bogaty, głęboki i wyrazisty smak, często określany jako bardziej intensywny niż inne części wieprzowiny. Surowe policzki są dość twarde, ale podczas długiego, powolnego gotowania lub duszenia, kolagen ulega rozpuszczeniu, co sprawia, że mięso staje się jedwabiste i dosłownie rozpływa się w ustach.

Policzki wieprzowe Ewy Wachowicz

Kluczem do wydobycia najlepszych walorów smakowych i tekstury policzków wieprzowych jest długie, powolne gotowanie lub duszenie. Doskonale wie o tym znana prezenterka, kucharka i restauratorka Ewa Wachowicz. W swoim przepisie stawia na polędwiczki z dodatkiem grzybów, cebuli, czosnku oraz aromatycznego rozmarynu.

Policzki wieprzowe w sosie własnym
Policzki wieprzowe w sosie własnym © Adobe Stock

To prosty przepis, który przekona cię, że policzki wieprzowe to prawdziwy rarytas. Sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i zwykłe rodzinne obiady.

Składniki:

  • 2 kg policzków wieprzowych,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku
  • grzyby suszone,
  • mąka,
  • smalec do smażenia,
  • papryka słodka i ostra,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kilka suszonych grzybów zalej gorącą wodą i odstaw, aby zmiękły.
  2. Mięso dopraw solą i oprósz z każdej strony mąką pszenną.
  3. W rondelku lub garnku rozgrzej smalec i obsmaż policzki.
  4. Gdy się zarumienią, dorzuć do nich pokrojoną w pióra cebulę.
  5. Smaż chwilę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Następnie dorzuć namoczone grzyby wraz z wodą, kilka gałązek rozmarynu, ziele angielskie oraz liście laurowe.
  7. Dolej wody tak, aby przykryła składniki i duś całość przez minimum dwie godziny.
  8. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ewa Wachowicz poleca, by zaserwować policzki w towarzystwie ziemniaków pieczonych z oliwą, rozmarynem oraz solą. Do tego gwiazda poleca, by podać surówkę z modrej kapusty, ale równie dobrze może być to ogórek kiszony. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze