Ewa Wachowicz sięgnęła po niedocenianą część wieprzowiny. Dosłownie rozpływa się w ustach

To mięso zachwyca delikatną strukturą, która rozpływa się w ustach. Dziś wiele osób omija je podczas zakupów, nie wiedząc, jak je przygotować. Ewa Wachowicz ma na to swój sposób.

Ewa Wachowicz saEwa Wachowicz sa
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Policzki wieprzowe nie cieszą się taką popularnością jak schab czy polędwiczki. To jednak wyjątkowo smakowity i delikatny kawałek mięsa, któremu zdecydowanie warto dać szansę. Przed laty cieszył się większą popularnością, dziś warto przywrócić mu dawny blask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane kąski z halloumi. Prosta przekąska na gorąco

Jak smakują policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe mają bogaty, głęboki i wyrazisty smak, często określany jako bardziej intensywny niż inne części wieprzowiny. Surowe policzki są dość twarde, ale podczas długiego, powolnego gotowania lub duszenia, kolagen ulega rozpuszczeniu, co sprawia, że mięso staje się jedwabiste i dosłownie rozpływa się w ustach.

Policzki wieprzowe Ewy Wachowicz

Kluczem do wydobycia najlepszych walorów smakowych i tekstury policzków wieprzowych jest długie, powolne gotowanie lub duszenie. Doskonale wie o tym znana prezenterka, kucharka i restauratorka Ewa Wachowicz. W swoim przepisie stawia na polędwiczki z dodatkiem grzybów, cebuli, czosnku oraz aromatycznego rozmarynu.

Policzki wieprzowe w sosie własnym
Policzki wieprzowe w sosie własnym © Adobe Stock

To prosty przepis, który przekona cię, że policzki wieprzowe to prawdziwy rarytas. Sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i zwykłe rodzinne obiady.

Składniki:

  • 2 kg policzków wieprzowych,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku
  • grzyby suszone,
  • mąka,
  • smalec do smażenia,
  • papryka słodka i ostra,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kilka suszonych grzybów zalej gorącą wodą i odstaw, aby zmiękły.
  2. Mięso dopraw solą i oprósz z każdej strony mąką pszenną.
  3. W rondelku lub garnku rozgrzej smalec i obsmaż policzki.
  4. Gdy się zarumienią, dorzuć do nich pokrojoną w pióra cebulę.
  5. Smaż chwilę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Następnie dorzuć namoczone grzyby wraz z wodą, kilka gałązek rozmarynu, ziele angielskie oraz liście laurowe.
  7. Dolej wody tak, aby przykryła składniki i duś całość przez minimum dwie godziny.
  8. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ewa Wachowicz poleca, by zaserwować policzki w towarzystwie ziemniaków pieczonych z oliwą, rozmarynem oraz solą. Do tego gwiazda poleca, by podać surówkę z modrej kapusty, ale równie dobrze może być to ogórek kiszony. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯