Ewa Wachowicz sięgnęła po niedocenianą część wieprzowiny. Dosłownie rozpływa się w ustach
To mięso zachwyca delikatną strukturą, która rozpływa się w ustach. Dziś wiele osób omija je podczas zakupów, nie wiedząc, jak je przygotować. Ewa Wachowicz ma na to swój sposób.
Policzki wieprzowe nie cieszą się taką popularnością jak schab czy polędwiczki. To jednak wyjątkowo smakowity i delikatny kawałek mięsa, któremu zdecydowanie warto dać szansę. Przed laty cieszył się większą popularnością, dziś warto przywrócić mu dawny blask.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczane kąski z halloumi. Prosta przekąska na gorąco
Jak smakują policzki wieprzowe
Policzki wieprzowe mają bogaty, głęboki i wyrazisty smak, często określany jako bardziej intensywny niż inne części wieprzowiny. Surowe policzki są dość twarde, ale podczas długiego, powolnego gotowania lub duszenia, kolagen ulega rozpuszczeniu, co sprawia, że mięso staje się jedwabiste i dosłownie rozpływa się w ustach.
Policzki wieprzowe Ewy Wachowicz
Kluczem do wydobycia najlepszych walorów smakowych i tekstury policzków wieprzowych jest długie, powolne gotowanie lub duszenie. Doskonale wie o tym znana prezenterka, kucharka i restauratorka Ewa Wachowicz. W swoim przepisie stawia na polędwiczki z dodatkiem grzybów, cebuli, czosnku oraz aromatycznego rozmarynu.
To prosty przepis, który przekona cię, że policzki wieprzowe to prawdziwy rarytas. Sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i zwykłe rodzinne obiady.
Składniki:
- 2 kg policzków wieprzowych,
- 3 cebule,
- 4 ząbki czosnku
- grzyby suszone,
- mąka,
- smalec do smażenia,
- papryka słodka i ostra,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól.
Sposób przygotowania:
- Kilka suszonych grzybów zalej gorącą wodą i odstaw, aby zmiękły.
- Mięso dopraw solą i oprósz z każdej strony mąką pszenną.
- W rondelku lub garnku rozgrzej smalec i obsmaż policzki.
- Gdy się zarumienią, dorzuć do nich pokrojoną w pióra cebulę.
- Smaż chwilę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dorzuć namoczone grzyby wraz z wodą, kilka gałązek rozmarynu, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Dolej wody tak, aby przykryła składniki i duś całość przez minimum dwie godziny.
- Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ewa Wachowicz poleca, by zaserwować policzki w towarzystwie ziemniaków pieczonych z oliwą, rozmarynem oraz solą. Do tego gwiazda poleca, by podać surówkę z modrej kapusty, ale równie dobrze może być to ogórek kiszony. Smacznego!