Filet z kurczaka na białej kapuście. Zaskakujący przepis na "polską pizzę"

Zaskakujący filet z kurczaka na białej kapuście to przepis na pyszny obiad. Nietypowa zapiekanka z kapustą i sosem pomidorowym.

Filet z kurczaka na kapuście- PysznościFilet z kurczaka na kapuście- Pyszności
Ewa

Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad z piersią z kurczaka w roli głównej, to dziś mam dla ciebie przepis, który moja rodzina po prostu uwielbia. Mówimy na to "polska pizza", bo swoim kształtem nieco przypomina ten klasyk. Zapieczona w piekarniku kapusta z marynowanym kurczakiem i sosem pomidorowym w połączeniu ze startym serem to prawdziwe niebo w gębie. Na dodatek nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu spędzonego w kuchni na przygotowanie. Sprawdzi się zarówno na codzienne, rodzinne posiłki, jak i na wyjątkowe okazje.

Filet z kurczaka na kapuście

Składniki:

Marynata

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Reszta składników

  • 1 biała kapusta
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 100 ml passaty pomidorowej z ziołami
  • 200 tartego żółtego sera

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. Białą kapustę kroję w grube plastry. Jeśli na rynku pojawia się młoda kapusta, to również możesz po nią sięgnąć.

2. W miseczce łączę składniki na marynatę. Wlewaj olej, dodaję słodką paprykę, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. To łagodna wersja, która przypadnie do gustu również najmłodszym członkom mojej rodziny. Część słodkiej papryki możesz zastąpić ostrą lub chilli.

3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładam przygotowaną wcześniej kapustę i smarują ją marynatą. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. Tak przygotowaną kapustę umieszam w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

4. Filety z kurczaka dzielę na dwie części i rozbijam. Zawsze robię to przez folię, aby uniknąć bryzgania i rozrywania się mięsa.

5. Rozbite kawałki mięsa układam na podpieczonych kapustach i doprawiam solą oraz pieprzem.

6. Dodaję passatę pomidorową i posypują startym serem mozzarella.

7. Zmniejszam moc piekarnika do 160 st. Celsjusza i piekę całość przez kolejne 30 minut.

8. Gotowe danie przekładam na talerze i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Nie czekam z podaniem - najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości