Filet z kurczaka na białej kapuście. Zaskakujący przepis na "polską pizzę"

Zaskakujący filet z kurczaka na białej kapuście to przepis na pyszny obiad. Nietypowa zapiekanka z kapustą i sosem pomidorowym.

Filet z kurczaka na kapuście- PysznościFilet z kurczaka na kapuście- Pyszności
Ewa

Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad z piersią z kurczaka w roli głównej, to dziś mam dla ciebie przepis, który moja rodzina po prostu uwielbia. Mówimy na to "polska pizza", bo swoim kształtem nieco przypomina ten klasyk. Zapieczona w piekarniku kapusta z marynowanym kurczakiem i sosem pomidorowym w połączeniu ze startym serem to prawdziwe niebo w gębie. Na dodatek nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu spędzonego w kuchni na przygotowanie. Sprawdzi się zarówno na codzienne, rodzinne posiłki, jak i na wyjątkowe okazje.

Filet z kurczaka na kapuście

Składniki:

Marynata

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Reszta składników

  • 1 biała kapusta
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 100 ml passaty pomidorowej z ziołami
  • 200 tartego żółtego sera

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. Białą kapustę kroję w grube plastry. Jeśli na rynku pojawia się młoda kapusta, to również możesz po nią sięgnąć.

2. W miseczce łączę składniki na marynatę. Wlewaj olej, dodaję słodką paprykę, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. To łagodna wersja, która przypadnie do gustu również najmłodszym członkom mojej rodziny. Część słodkiej papryki możesz zastąpić ostrą lub chilli.

3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładam przygotowaną wcześniej kapustę i smarują ją marynatą. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. Tak przygotowaną kapustę umieszam w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

4. Filety z kurczaka dzielę na dwie części i rozbijam. Zawsze robię to przez folię, aby uniknąć bryzgania i rozrywania się mięsa.

5. Rozbite kawałki mięsa układam na podpieczonych kapustach i doprawiam solą oraz pieprzem.

6. Dodaję passatę pomidorową i posypują startym serem mozzarella.

7. Zmniejszam moc piekarnika do 160 st. Celsjusza i piekę całość przez kolejne 30 minut.

8. Gotowe danie przekładam na talerze i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Nie czekam z podaniem - najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość