Urocze frytki marchewkowe

Uwielbiam frytki, jednak ich minusem jest to, że są dość kaloryczne. W związku z tym postanowiliśmy trochę pokombinować i przygotowaliśmy znacznie zdrowszą alternatywę frytek z ... marchewek!

Obrazek
Pyszności

Może i brzmi to dziwnie, ale uwierzcie mi - są naprawdę smaczne i naprawdę warto ich spróbować!

Składniki:

  1. Frytki
  2. 3 szt. marchewka
  3. 1 łyżka sok z cytryny
  4. 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 1 łyżka oliwa z oliwek
  8. 120 g parmezan starty
  9. 1 łyżka czosnek granulowany
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1/2 łyżeczki sól
  12. 60 g natka pieruszki posiekana
  13. sos
  14. 2 łyżki jogurt grecki
Sposób przygotowania:

1. Umyj marchewki, odetnij ich końcówki, przekrój je na pół, a następnie pokrój w paseczki.

Obrazek

2. Do miski włóż paseczki marchewek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 120 g parmezanu, 1 łyżkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki soli i 60 g posiekanej pietruszki. Dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Obrazek

3. Rozłóż kawałki marchewek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.

Obrazek

4. Wszystkie składniki na sos włóż do miseczki i dobrze wymieszaj.

Obrazek

5. Po 15 minutach wyjmij gotowe frytki z piekarnika. Podawaj z przygotowanym sosem.

Obrazek
6. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy