Gdy mam dość grillowania, robię steki wieprzowe na patelni. Smakują obłędnie
Kiedy grillowanie przestaje cieszyć, a pogoda nie sprzyja biesiadowaniu na świeżym powietrzu, warto przenieść kulinarne eksperymenty do kuchni. Steki wieprzowe z gruszką to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań z rusztu. Połączenie soczystego mięsa z delikatną słodyczą gruszki i wyrazistym akcentem żurawiny tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Grillowanie jest super, ale przychodzi taki moment, gdy marzy się o czymś innym. O daniu, które przygotujesz bez wychodzenia z kuchni, a które mimo to zachwyci smakiem i zaskoczy gości. Właśnie wtedy sięgam po steki wieprzowe z gruszką. Soczyste, delikatnie przysmażone mięso, a do tego aksamitna, owocowa salsa z gruszek i żurawiny. To połączenie słodyczy, wyrazistości i lekkiej kwaskowatości, które idealnie balansuje smak dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Steki i krewetki z kampera na festiwalu Pol'and'Rock
Przepis na steka wieprzowego z gruszką
Steki wieprzowe z gruszką i żurawiną to propozycja dla tych, którzy szukają nowych inspiracji kulinarnych poza sezonem grillowym. Łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne danie z pewnością zachwyci domowników i gości. Warto eksperymentować z dodatkami, takimi jak ser pleśniowy czy orzechy, aby nadać potrawie indywidualny charakter.
Składniki:
- 4 steki wieprzowe (np. z karkówki lub schabu),
- 2 dojrzałe gruszki,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki suszonego),
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
- Steki wieprzowe myję, osuszam, doprawiam solą i pieprzem.
- Rozgrzewam olej na patelni, smażę steki po 4-5 minut z każdej strony, aż będą rumiane i soczyste.
- Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w plasterki.
- Na drugiej patelni rozpuszczam masło, smażę gruszki 2-3 minuty do lekkiego zrumienienia.
- Dodaję żurawinę, miód i tymianek, mieszam i smażę jeszcze 2-3 minuty.
- Gotowe steki podaję z ciepłą salsą gruszkowo-żurawinową na wierzchu.
Jaka część wieprzowiny najlepiej nadaje się na steki?
Choć to wołowina najczęściej kojarzy się ze stekami, odpowiednio dobrana wieprzowina także może dać świetne efekty — pod warunkiem wyboru właściwego kawałka mięsa. Do smażenia steków najlepiej sprawdzają się te części, które są delikatne, lekko przerośnięte tłuszczem i nie wymagają długiego duszenia. To właśnie tłuszcz odpowiada za soczystość i smak.
Najczęściej poleca się:
- karkówkę — idealna na steki. Ma sporo tłuszczu, co sprawia, że pozostaje soczysta nawet po smażeniu na patelni czy grillowaniu;
- schab bez kości (część bliżej karkówki) — nieco chudszy, ale odpowiednio przygotowany i marynowany może być bardzo smaczny;
- polędwiczkę wieprzową — niezwykle delikatna i chuda. Świetna do bardzo szybkiego smażenia, jednak łatwo ją przesuszyć.