Gdy portfel jak cebula i wyciska łzy, robię na obiad to danie. Gotowe w 10 minut

Boże Narodzenie, a potem Nowy Rok to cudowne chwile, ale również wyjątkowo kosztowne. Dlatego zwłaszcza w okresie między świętami, a także zaraz po sylwestrze, sprawdzają się dania szybkie i ekonomiczne.

Makaron z parówkami to pomysł na szybkie i tanie danieMakaron z parówkami to pomysł na szybkie i tanie danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Dorota Gepert

Kiedy chcę ugotować szybki i tani obiad, przypominam sobie o tym przepisie. Brzmi, jak ulubione danie studentów, ale spokojnie naje się nim cała rodzina. Nawet dzieci nie będą wybrzydzać. A przy okazji wykorzystasz resztki z lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Zawsze jest w kuchennej szafce

Podstawą tego dania jest makaron. Choć w przepisie są świderki, możesz użyć takiego, jaki akurat masz w szafce. Nie nadają się tylko bardzo drobne kluski. Kolejny składnik to parówki, które da się zamienić na kiełbasę. Kiedy dodasz do nich pomidory w puszcze i żółty ser, potrawa od razu nabierze włoskiego charakteru.

Ratują sytuację

Parówki i kiełbasa to nie wędliny, które są często polecane przez dietetyków. Jednak nawet eksperci zwracają uwagę na to, że najważniejszy jest ich skład. Powinny po prostu zawierać jak najwięcej mięsa. Mają wtedy więcej wartości odżywczych i mniej kalorii. I wtedy można sobie na nie od czasu do czasu pozwolić. Parówki zazwyczaj mają dość długi termin ważności do spożycia. Może kupiłeś je jeszcze przed świętami na śniadanie i są w lodówce? Wtedy gotuj makaron i zaraz szybki obiad będzie gotowy.

Makaron z parówkami, czyli jak zrobić szybkie i tanie danie obiadowe

Składniki:

  • 150 g makaronu świderki,
  • 3-4 parówki,
  • połowa cebuli,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • kawałek sera żółtego,
  • kilka pieczarek,
  • sól i pieprz oraz papryka do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obierz i posiekaj, podsmażyć na odrobinie oleju.
  3. Dodaj obrane i pokrojone pieczarki, podmaż.
  4. Dodaj parówki pokrojone na plasterki.
  5. Całość zalej pomidorami w puszcze i dodaj makaron.
  6. Wymieszaj i dopraw do smaku.
  7. Danie podawaj ze startym serem i posypane natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę