Gdy portfel jak cebula i wyciska łzy, robię na obiad to danie. Gotowe w 10 minut
Boże Narodzenie, a potem Nowy Rok to cudowne chwile, ale również wyjątkowo kosztowne. Dlatego zwłaszcza w okresie między świętami, a także zaraz po sylwestrze, sprawdzają się dania szybkie i ekonomiczne.
Kiedy chcę ugotować szybki i tani obiad, przypominam sobie o tym przepisie. Brzmi, jak ulubione danie studentów, ale spokojnie naje się nim cała rodzina. Nawet dzieci nie będą wybrzydzać. A przy okazji wykorzystasz resztki z lodówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawsze jest w kuchennej szafce
Podstawą tego dania jest makaron. Choć w przepisie są świderki, możesz użyć takiego, jaki akurat masz w szafce. Nie nadają się tylko bardzo drobne kluski. Kolejny składnik to parówki, które da się zamienić na kiełbasę. Kiedy dodasz do nich pomidory w puszcze i żółty ser, potrawa od razu nabierze włoskiego charakteru.
Ratują sytuację
Parówki i kiełbasa to nie wędliny, które są często polecane przez dietetyków. Jednak nawet eksperci zwracają uwagę na to, że najważniejszy jest ich skład. Powinny po prostu zawierać jak najwięcej mięsa. Mają wtedy więcej wartości odżywczych i mniej kalorii. I wtedy można sobie na nie od czasu do czasu pozwolić. Parówki zazwyczaj mają dość długi termin ważności do spożycia. Może kupiłeś je jeszcze przed świętami na śniadanie i są w lodówce? Wtedy gotuj makaron i zaraz szybki obiad będzie gotowy.
Makaron z parówkami, czyli jak zrobić szybkie i tanie danie obiadowe
Składniki:
- 150 g makaronu świderki,
- 3-4 parówki,
- połowa cebuli,
- puszka krojonych pomidorów,
- kawałek sera żółtego,
- kilka pieczarek,
- sól i pieprz oraz papryka do smaku,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obierz i posiekaj, podsmażyć na odrobinie oleju.
- Dodaj obrane i pokrojone pieczarki, podmaż.
- Dodaj parówki pokrojone na plasterki.
- Całość zalej pomidorami w puszcze i dodaj makaron.
- Wymieszaj i dopraw do smaku.
- Danie podawaj ze startym serem i posypane natką pietruszki.