Gdy robię tę sałatkę z buraczków i jajek, nikt nie chce patrzeć na jarzynową. Taka jest pyszna

Do świątecznych przekąsek w postaci pasztetów, pieczeni i wędzonek potrzebny jest wilgotny dodatek, na przykład sos lub sałatka. Wcale nie musi to być skomplikowana kompozycja, pełna drogich produktów. Często okazuje się, że najsmaczniejsze potrawy są z prostych składników.

Sałatka buraczana to ciekawa alternatywa dla zwykłej jarzynowejSałatka buraczana to ciekawa alternatywa dla zwykłej jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Anna Galuhn

Szykując zestaw na świąteczny stół, dobrze jest zastanowić się nad dodatkiem, który pasuje do wielu różnych potraw. Sałatka z buraczków i jajek idealnie spełnia to zadanie. Jest niczym przysłowiowa "wisienka na torcie" – nie dominuje, ale dodaje pełni smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Szybki sposób na buraki do sałatki

Buraki są pysznych dodatkiem do różnych potraw, jednak ich przygotowanie wielu osobom spędza sen z powiek. Powodem jest intensywny barwnik, który zostaje na rękach zarówno po obieraniu, jak i krojeniu buraków. Jak ograniczyć nieprzyjemne skutki uboczne?

Możesz wykorzystać obydwie lub jedną z tych porad. Najprostszym rozwiązaniem jest kupienie ugotowanych i obranych buraczków w sklepie. To produkt łatwo dostępny, pakowany próżniowo, więc z długim terminem przydatności do spożycia. Zazwyczaj nie zawiera żadnych dodatkowych substancji, więc jest bezpieczny i zdrowy.

Dodatkowo możesz pokroić buraczki lub zetrzeć je na tarce, używając jednorazowych rękawiczek ochronnych. W ten sposób zadbasz o czyste dłonie i paznokcie.

Jak zrobić prostą sałatkę, która zejdzie szybciej niż tradycyjna jarzynowa?

Do przygotowania dużej miski sałatki z buraków i jajek potrzebujesz:

  • 2 buraków czerwonych,
  • 4 jajek,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • 2 g soli,
  • świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie

  1. Ugotowane, przestudzone i obrane buraki ścierasz na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka gotujesz na twardo, obierasz z łupin i również ścierasz na tarce.
  3. Dodajesz przyprawy i mieszasz z majonezem.

Sałatka z buraczków i jajek – propozycje podania

Sałatkę możesz podać po prostu w miseczce lub zawinąć ją w plasterki samodzielnie przygotowanej szynki. Świetnie smakuje także w rulonach z tortilli. Jest dobrym dodatkiem do wędzonych ryb, śledzi w oleju lub tatara z mięsa wołowego. Możesz przygotować z nią także kanapki na śniadanie.

Co możesz dodać do sałatki buraczanej?

Jeśli chcesz wzbogacić smak i skład sałatki z buraków i jajek, doskonałym pomysłem jest dorzucenie garści orzechów, na przykład włoskich, pekan lub nerkowców. Do tej kompozycji świetnie pasują też sery greckie, kozie lub pleśniowe. Na pewno nie popsujesz kompozycji dokładając świeże zioła, takie jak pietruszka, koperek czy mięta.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem