Zamiast płacić krocie w sklepie, Strzelczyk robi śledzika w oleju sam. Jest prosto i pysznie

Klasyczne śledzie w oleju z cebulą to ulubione danie wielu Polaków. Można je kupić w sklepie, ale zazwyczaj są dość drogie. Uczestnik programu "MasterChef", Tomek Strzelczyk, zdradził swój przepis na domowe śledzie w oleju. Są proste do zrobienia i smakują obłędnie.

Zamiast płacić krocie w sklepie, Strzelczyk robi śledzika w oleju sam. Jest prosto i pysznie (fot. screen z kanału 
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA)Zamiast płacić krocie w sklepie, Strzelczyk robi śledzika w oleju sam. Jest prosto i pysznie (fot. screen z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA)
Źródło zdjęć: © Tomasz Strzelczyk, YouTube
Marcin Michałowski

Zapomnijcie o zakupach śledzi w oleju w sklepie – Tomek Strzelczyk, uczestnik programu "MasterChef" i pasjonat kulinarnych eksperymentów, podpowiada, jak stworzyć w domu wyjątkowe śledziki w oleju. Jego autorski przepis jest prosty, ekspresowy i gwarantuje smak, który zaskoczy waszą kuchnię. Przygotujcie się na kulinarne rozkosze i odkryjcie tajniki klasycznych śledzi w oleju z cebulką, wzbogaconych oryginalnym twistem od mistrza kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Śledzie w oleju według Tomka Strzelczyka: Prosto i pysznie

Gdzieś między tradycją a nowoczesnością, pomiędzy smakiem a prostotą, znajdują się śledzie w oleju według autorskiego przepisu Tomka Strzelczyka. To nie tylko klasyka w nowej odsłonie, ale również kulinarna przygoda, którą możecie podjąć się samodzielnie w swojej kuchni. Jak przygotować, jakie składniki wybrać i dlaczego olej odgrywa tu kluczową rolę? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.

Śledź matias - co to jest i gdzie go kupić?

Do przygotowania śledzi w oleju najlepiej jest użyć śledzia matiasa. Jest to młody śledź, który ma delikatny smak i konsystencję. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane. Jeśli na opakowaniu widnieje napis "à la matias", to oznacza, że nie jest to prawdziwy śledź matias.

Przepis na klasyczne śledzie w oleju Tomka Strzelczyka

Nie wszystkie oleje są takie same, a wybór właściwego może zdeterminować smak i aromat gotowego dania. Przed przystąpieniem do przygotowania śledzi według receptury Strzelczyka, warto poświęcić chwilę na wybór oleju. Słynny kucharz podkreśla, że olej słonecznikowy to kluczowy składnik, jednakże proponuje unikanie oliwy z oliwek, tłumacząc, że to niezbyt zgodne z polską tradycją kulinarną.

Składniki:

  • 1,5 kg płatów śledziowych typu matias,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • sok z dwóch cytryn,
  • 350 ml oleju słonecznikowego, najlepiej nierafinowanego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój śledzie na kawałki i umieść je w większej misce. Następnie pokrój cebulę i dodaj do śledzi.
  2. Wsyp czarny pieprz, utłucz kolendrę, dodaj liście laurowe, sok z cytryn i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Przełóż śledzie z olejem i przyprawami do słoika. W razie potrzeby dolej oleju, aby całkowicie przykryć śledzie.
  4. Gotowe śledzie można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Śledzie w oleju najprostszy sposób ! Herring / Oddaszfartucha

Tomek Strzelczyk udowadnia, że przyrządzenie klasycznych śledzi w oleju wcale nie musi być trudne ani czasochłonne. Jego autorski przepis to nie tylko smakowita podróż po tradycyjnych smakach, ale także dowód na to, że kuchnia może być przyjemnością. Zamiast sięgać po gotowe produkty w sklepie, stwórzcie swoje własne śledzie w oleju wg receptury Strzelczyka i pozwólcie sobie na chwilę kulinarnego triumfu.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇