Nie potrzebujesz gofrownicy. Z tego przepisu gofry i tak wyjdą jak z budki nad morzem

Gofry to przysmak, którym większość osób zachwyca się przede wszystkim nad morzem. Najlepiej smakują z popularnymi dodatkami, takimi jak owoce, bita śmietana czy konfitury. Niestety ceny gofrów przyprawiają o zawrót głowy, dlatego wiele osób woli zrobić je samodzielnie w domu. A co w przypadku, gdy nie posiadamy gofrownicy? Okazuje się, że można przygotować gofry bez tego urządzenia.

ObrazekGofry bez gofrownicy, fot. Canva
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Letnie spacery to czas, w którym większość osób decyduje się na popularne gofry z rozmaitymi dodatkami. Szalejąca inflacja spowodowała, że cena gofrów może przerażać. Dlatego, zamiast wydawać duże sumy pieniędzy na ten popularny słodki przysmak, możesz je zrobić w swoim domu. Co ważne, nie jest konieczne wykorzystanie gofrownicy. Sekretem jest tu bowiem ciasto, które powinno być chrupiące, przypieczone i delikatne. Możesz to zrobić w kilku prostych krokach.

Gofry - popularny letni przysmak

Marzysz o pysznych gofrach, jakie można kupić w budkach nad morzem, ale nie masz gofrownicy? Nie martw się! Mamy dla ciebie świetny przepis, który pozwoli ci przygotować gofry o takim samym smaku i konsystencji jak te serwowane na plaży. Zapomnij o specjalnym sprzęcie - wystarczy zwykła patelnia, a efekt Cię zachwyci.

Gofry to świetna baza do eksperymentowania z różnymi dodatkami. Możesz dodać do nich świeże owoce, bitą śmietanę, syrop klonowy, czekoladę, karmel lub dowolne inne ulubione dodatki. Możliwości są nieograniczone.

Obrazek
Gofry to popularny nadmorski przysmak - Pyszności

Gofry bez gofrownicy przepis

Przygotowanie gofrów w domu ma wiele zalet. Masz pełną kontrolę nad składnikami, dzięki czemu możesz dostosować przepis do swoich preferencji żywieniowych. Przygotowanie gofrów w domowym zaciszu pozwala też zaoszczędzić pieniądze, które normalnie wydalibyśmy na zakup gotowych w budce nad morzem. To świetna okazja do spędzenia czasu z rodziną lub przyjaciółmi przy wspólnym gotowaniu i degustacji. I co ważne - nie musisz używać gofrownicy.

Składniki:

           
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mąki pszennej.
Obrazek
Do przygotowania gofrów możesz wykorzystać patelnię - Pyszności; Foto canva.com

Przygotowanie gofrów krok po kroku

Teraz, gdy masz składniki na gofry "jak z budki nad morzem" i kilka wskazówek, nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się tym przysmakiem w domowym zaciszu. Bez gofrownicy wyczarujesz pyszne, chrupiące gofry, które zachwycą całą rodzinę.

         
  1. Oddziel żółtka. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i budyń do naczynia. Wymieszaj składniki.
  2. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
  3. W oddzielnym naczyniu połącz mleko, wodę i olej, dodaj żółtka. Połącz składniki ze sobą.
  4. Dodaj mąkę z suchymi składnikami do masy z żółtkami. Mieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  5. Delikatnie połącz ciasto z ubitą pianą z białek.
  6. Przygotuj gofry tradycyjnie w gofrownicy lub na rozgrzanej patelni.
  7. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jeśli nie chcesz smażyć gofrów, istnieje możliwość upieczenia ich w specjalnych foremkach. Wystarczy wlać do foremek przygotowane ciasto, a następnie umieścić je w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po 15 minutach przysmak będzie gotowy do spożycia. Gofry z dodatkiem budyniu doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub kakao. Wspaniale prezentują się również wtedy, gdy ozdobi się je bitą śmietaną, świeżymi owocami lub bakaliami. Niektórzy uwielbiają dodatkowo polać je miodem, syropem klonowym lub polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu