Nie potrzebujesz gofrownicy. Z tego przepisu gofry i tak wyjdą jak z budki nad morzem

Gofry to przysmak, którym większość osób zachwyca się przede wszystkim nad morzem. Najlepiej smakują z popularnymi dodatkami, takimi jak owoce, bita śmietana czy konfitury. Niestety ceny gofrów przyprawiają o zawrót głowy, dlatego wiele osób woli zrobić je samodzielnie w domu. A co w przypadku, gdy nie posiadamy gofrownicy? Okazuje się, że można przygotować gofry bez tego urządzenia.

ObrazekGofry bez gofrownicy, fot. Canva
Karol Wiak

Letnie spacery to czas, w którym większość osób decyduje się na popularne gofry z rozmaitymi dodatkami. Szalejąca inflacja spowodowała, że cena gofrów może przerażać. Dlatego, zamiast wydawać duże sumy pieniędzy na ten popularny słodki przysmak, możesz je zrobić w swoim domu. Co ważne, nie jest konieczne wykorzystanie gofrownicy. Sekretem jest tu bowiem ciasto, które powinno być chrupiące, przypieczone i delikatne. Możesz to zrobić w kilku prostych krokach.

Gofry - popularny letni przysmak

Marzysz o pysznych gofrach, jakie można kupić w budkach nad morzem, ale nie masz gofrownicy? Nie martw się! Mamy dla ciebie świetny przepis, który pozwoli ci przygotować gofry o takim samym smaku i konsystencji jak te serwowane na plaży. Zapomnij o specjalnym sprzęcie - wystarczy zwykła patelnia, a efekt Cię zachwyci.

Gofry to świetna baza do eksperymentowania z różnymi dodatkami. Możesz dodać do nich świeże owoce, bitą śmietanę, syrop klonowy, czekoladę, karmel lub dowolne inne ulubione dodatki. Możliwości są nieograniczone.

Obrazek
Gofry to popularny nadmorski przysmak - Pyszności

Gofry bez gofrownicy przepis

Przygotowanie gofrów w domu ma wiele zalet. Masz pełną kontrolę nad składnikami, dzięki czemu możesz dostosować przepis do swoich preferencji żywieniowych. Przygotowanie gofrów w domowym zaciszu pozwala też zaoszczędzić pieniądze, które normalnie wydalibyśmy na zakup gotowych w budce nad morzem. To świetna okazja do spędzenia czasu z rodziną lub przyjaciółmi przy wspólnym gotowaniu i degustacji. I co ważne - nie musisz używać gofrownicy.

Składniki:

           
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mąki pszennej.
Obrazek
Do przygotowania gofrów możesz wykorzystać patelnię - Pyszności; Foto canva.com

Przygotowanie gofrów krok po kroku

Teraz, gdy masz składniki na gofry "jak z budki nad morzem" i kilka wskazówek, nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się tym przysmakiem w domowym zaciszu. Bez gofrownicy wyczarujesz pyszne, chrupiące gofry, które zachwycą całą rodzinę.

         
  1. Oddziel żółtka. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i budyń do naczynia. Wymieszaj składniki.
  2. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
  3. W oddzielnym naczyniu połącz mleko, wodę i olej, dodaj żółtka. Połącz składniki ze sobą.
  4. Dodaj mąkę z suchymi składnikami do masy z żółtkami. Mieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  5. Delikatnie połącz ciasto z ubitą pianą z białek.
  6. Przygotuj gofry tradycyjnie w gofrownicy lub na rozgrzanej patelni.
  7. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jeśli nie chcesz smażyć gofrów, istnieje możliwość upieczenia ich w specjalnych foremkach. Wystarczy wlać do foremek przygotowane ciasto, a następnie umieścić je w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po 15 minutach przysmak będzie gotowy do spożycia. Gofry z dodatkiem budyniu doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub kakao. Wspaniale prezentują się również wtedy, gdy ozdobi się je bitą śmietaną, świeżymi owocami lub bakaliami. Niektórzy uwielbiają dodatkowo polać je miodem, syropem klonowym lub polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀