Filip Chajzer żali się na cenę gofrów. Pokazał paragon, a wszystkich wcięło

Gofry to prosty i niezwykle pożądany przysmak, zwłaszcza wśród najmłodszych. Ceny za chrupiący i słodki deser od lat wspinają się na wyżyny. Uraczenie małej rodziny pakietem gofrów z dodatkami kosztuje tyle, co ugotowanie dla nich dwudaniowego obiadu. Zwrócił na to uwagę Filip Chajzer, publikując niedawno w mediach społecznościowych "paragon grozy" z jednego z polskich uzdrowisk.

ObrazekCena za gofry szokuje nawet celebrytów - Pyszności; Fot. Canva/Instagram: Filip Aleksander Chajzer (screenshot)
SKOMENTUJ

Filip Chajzer, do niedawna jeden z prowadzących śniadaniowy program "Dzień Dobry TVN" zdradził niedawno, że boryka się z problemami zdrowotnymi. W mediach społecznościowych dzieli się fragmentami życia prywatnego. Jak relacjonował, odwiedził m.in. Świeradów-Zdrój, polskie miasto uzdrowiskowe w województwie dolnośląskim. I przeżył tam niemały szok.

Filip Chajzer pozuje z "paragonem grozy"

Większość turystów, zwłaszcza rodziny z dziećmi, doskonale zaznajomiona jest z cennikami za gofry w budkach. Nigdy przysmak ten nie należał do najtańszych, jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat ceny za popularny deser podskoczyły drastycznie. "Paragony grozy" krążące po sieci często pochodzą z właśnie tego typu miejsc. Drożyzna dotknęła też Filipa Chajzera, który podzielił się na Instagramie swoimi przemyśleniami na temat cen gofrów:

"Dawno nie kupowałem gofrów i nie wiem na ile jest to już obowiązujący standard cenowy, ale 27 PLN za "gofera" z bitą i owocami delikatnie mnie zdziwiło..." (pis. oryg.)  - napisał.

Chajzer pozuje do zdjęcia z "paragonem grozy", opiewającym na 54 zł. Tyle zapłacił za dwa gofry z bitą śmietaną i owocami w Świeradowie-Zdroju. To rzeczywiście niemało, zważając na to, że deser ten uwielbiany jest przez dzieciaki. Rodzice kilku pociech, chcąc pozwolić im na gofra z budki, muszą się liczyć z naprawdę sporym wydatkiem. Chajzer wypowiedział się również na ten temat.

"(...) wiem, że zaraz poleci mój ulubiony tekst 'na biednego nie trafiło', tylko że za mną stała rodzina 2+3. W opcji FULL WYPAS GOFER PARTY  to będzie już 145 PLN" (pis. oryg.) - dodaje w poście.

Gofry i "paragony grozy". Taniej się nie da?

Pod postem Chajzera rozgorzała dyskusja. Dla jednych to faktycznie za wysoka cena, inni wskazują na to, że gofrów nie je się na co dzień, więc nie ma sensu narzekać. W jednym z komentarzy czytamy, że Świeradów-Zdrój to jedno z najdroższych miast uzdrowiskowych w Polsce, z czego może wynikać fakt, że za gofra zapłacić trzeba tam blisko 30 zł. Jedna z komentujących postanowiła usprawiedliwić branżę i wskazać, dlaczego ceny są, jakie są:

"0.5 l kremówki 11 zł, 125 g. Malin 8 zł. 300 g borówki 12 zł. Koszt jednego pracownika ponad 4000. Prad.czynsz i Oto odpowiedź. Taniej nie da rady. Niestety" (pis. oryg.) - czytamy.

A jak jest w innych miejscach Polski? Na początku maja br. pisaliśmy na naszych łamach na temat cen nad polskim morzem. W jednej z budek po drodze na molo w Gdyni za suchy gofr zapłacić trzeba od 8 zł, a 22 zł za „goferek na wypasie”, czyli z bitą śmietaną, owocami w żelu, wiórkami kokosowymi, posypka i polewą. Mniej zapłacimy na deser z samym dżemem - 10 zł, z bitą śmietaną 13 zł, a z Nutellą 15 zł. Kupić można również kawę w dwóch objętościach – 200 i 300 ml. Ceny zaczynają się od 15 zł za małe cappuccino, po 24 zł za kawę z lodami i bitą śmietaną.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna