Grillowany filet wyjdzie soczysty i mięciutki. Sposób jest banalny
Nie ma magicznej sztuczki na przygotowanie idealnego grillowanego fileta z kurczaka. Są za to proste i warte zapamiętania metody, które ułatwią ci przygotowanie piersi z rusztu w taki sposób, by nie była sucha, a zachwycała soczystością.
04.05.2024 14:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Grillowany filet to jedna z najzdrowszych opcji, jaką można wybrać na grilla. Oczywiście samo grillowanie nie jest tak polecaną metodą przyrządzania potraw, jak pieczenie czy gotowanie, niemniej w sezonie grillowym trudno oprzeć się pysznie upieczonym kąskom z rusztu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany filet z kurczaka - co zrobić, żeby nie był suchy?
Z grillowanym kurczakiem nierzadko pojawia się problem zbyt mocnego podgrzania, co skutkuje suchym mięsem. Z drugiej strony obawiamy się niedopieczonego mięsa, którego spożycie może grozić zatruciem pokarmowym. Jak więc przygotować pierś, by była idealnie upieczone, soczysta i krucha?
To, jak długo powinno się grillować pierś, w głównej mierze zależy od wielkości kawałka. Przyjmuje się jednakże, że filet o wadze od 180 do 220 gramów powinien spędzić na ruszcie od 8 do 12 minut (podczas grillowania bezpośrednio na ruszcie przy średniej temperaturze, pod przykryciem). Pierś należy przewrócić przynajmniej trzy razy podczas kilkunastominutowego grillowania. Warto też skorzystać z folii aluminiowej - zawinięty filet będzie bardziej soczysty po ugrillowaniu.
Po czym poznać, że grillowany filet z kurczaka jest gotowy? Mięso nie powinno być różowe - ten kolor oznacza, że nie jest dobrze usmażone. Ponadto, po delikatnym nacięciu, wypływający sok powinien być bezbarwny. Warto również wiedzieć, że pierś przed grillowaniem warto delikatnie rozbić tłuczkiem, zwłaszcza w najgrubszym miejscu.
Marynata, czyli jak przygotować pierś z grilla, żeby była soczysta
Nie ma dobrego grillowanego fileta bez dobrej marynaty. A czym jest dobra marynata? To przede wszystkim mieszanka ulubionych ziół i przypraw. Zwykle sięgamy po czosnek, tymianek, słodką paprykę. Warto też skusić się na imbir, sos sojowy, przyprawę curry, szałwię, nasiona kolendry czy białą gorczycę.
Ważna jest też płynna baza marynaty. Dobrze jest dodać nieco oleju, np. rzepakowego, soku z cytryny lub jogurtu czy maślanki (produkty te nadają kruchości mięsom), a także musztardy, sosu sojowego, ketchupu czy miodu (ten ostatni pod wpływem temperatury krystalizuje się, tworząc lekko chrupiącą skórkę). Pierś z kurczaka należy marynować przez kilka godzin przed grillowaniem. Co istotne, przed wyłożeniem na ruszt mięso dobrze jest wyjąć z lodówki wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Nie grilluj zimnego czy też zamrożonego mięsa.
Grillowany filet z kurczaka. Przepis
Składniki:
- 4 piersi z z kurczaka,
- 100 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny,
- 100 ml sosu sojowego,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 2 małe łyżeczki miodu,
- sól i pieprz,
- imbir starty na drobnej tarce (pół do całej łyżeczki, w zależności od preferencji).
Przygotowanie:
- Składniki na marynatę dobrze wymieszaj.
- Piersi z kurczaka oczyść z błonek i tłuszczu. Rozklep je delikatnie w najgrubszych miejscach, by na całej powierzchni miały mniej więcej podobną grubość.
- Przygotowane filety zanurz w marynacie, uprzednio intensywnie je nią nacierając.
- Mięso włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny.
- Mięso wyjmij pół godziny przed grillowaniem, by nabrało temperatury pokojowej.
- Filety grilluj pod przykryciem ok. 12 minut, przewracając je przynajmniej trzy razy w tym czasie.