Hiszpańskie gazpacho - salmorejo

Salmorejo to przepyszne i kultowe hiszpańskie gazpacho. Jego sekretnym składnikiem jest chleb, który miksuje się z pozostałymi składnikami. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Naszą zupę przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

  1. 6-7 szt. pomidory
  2. 1/4 szkl. oliwa z oliwek
  3. 4-5 ząbki czosnek
  4. 5-6 szt. kostki lodu opcjonalnie
  5. 6 kromek chleb pszenny
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 2 szt. jajka ugotowane

Sposób przygotowania:

1. Natnij delikatnie pomidory i zalej je wrzątkiem.

Obrazek

2. Następnie usuń skórkę i gniazda nasienne z pomidorów.

Obrazek

3. Czas podzielić chleb na mniejsze kawałki. Usuń skórki.

Obrazek

4. W blenderze próżniowym połącz: pomidory, czosnek, sól, oliwę z oliwek oraz kostki lodu. Zblenduj razem.

Obrazek

5. Kiedy uzyskasz już gładką konsystencję kremu, dodaj do zupy wcześniej przygotowany chleb. Ponownie użyj blendera.

Obrazek

6. Rozlej zupę do miseczek. Na wierzchu umieść starkowane jajko (ugotowane na twardo) oraz świeżą bazylię.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji