PoradyUżyj go do smażenia jajecznicy zamiast oleju czy masła. Wyjdzie lekka, pyszna i kremowa

Użyj go do smażenia jajecznicy zamiast oleju czy masła. Wyjdzie lekka, pyszna i kremowa

Jajecznica na mleku - Pyszności: Foto: Canva
Jajecznica na mleku - Pyszności: Foto: Canva
Paulina
22.09.2022 18:59

Jajka to jedne z najczęściej wybieranych składników w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, gdyż są naprawdę bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zazwyczaj robimy je na maśle z dodatkiem szczypiorku czy świeżych pomidorów. Lubimy je w formie jajecznicy oraz jajek na twardo. Jajecznica na mleku jest ciekawą alternatywą — niżej zdradzamy jak ją przygotować. 

Mleko to produkt, który nie kojarzy nam się z jajkiem. Czas to odczarować. Po zrobieniu tego przepisu zmienisz zdanie. Jajka nabiorą kremowej konsystencji, a my będziemy cieszyć się smakiem pysznej jajecznicy. Zadowoli ona nasze kubki smakowe i sprawi, że podniebienie będzie „w niebie”.

Jajecznica na mleku

Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • jajka
  • mleko
  • sól
  • pieczywo

Sposób przygotowania

Na sam początek do rondelka wlej mleko, aby pokryło tylko dno naczynia. Następnie posól mleko, aby uzyskać słony smak. Kolejnym krokiem, będzie wbicie jajek, gdy mleko zacznie się gotować. Możesz je wcześniej wymieszać w miseczce, jeśli chcesz jednolicie połączone żółtka z białkami.

To już prawie koniec. Doprowadź jajka do ścięcia tak, aby ich konsystencja była idealna. Przygotowane jajka możesz zjeść z pysznym, chrupiącym pieczywem i zielonymi warzywami. Wybieraj te, które aktualnie dostępne są na rynku. Jaja przygotowane w taki sposób są tak samo smaczne, jak te, które robi się z użyciem masła. Smacznego!

Jajka - Pyszności
Jajka - Pyszności

Czy jajka są zdrowe?

Zdecydowanie! Jajka bez dodatku tłuszczu jeszcze bardziej. Są bardzo zdrowym produktem, który powinniśmy spożywać na co dzień, oczywiście w odpowiednich ilościach. Jajko jest cennym źródłem witamin: A, K, E i D. Dodatkowo jest ono bogate w szereg składników mineralnych, takich jak żelazo, czy cynk. Tych pierwiastków często brakuje w naszych dietach, o czym wspominają dietetycy. Ten wyjątkowy produkt, który zawsze jest w naszej lodówce, dostarcza całą gamę aminokwasów niezbędnych do pracy całego naszego organizmu. Dlatego jajecznica na mleku jest warta spróbowania.

Jeśli jesteś ogromnym fanem jajek, mamy 23 genialne triki na ten produkt. Sprawdź nasz film na kanale YouTube: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także