Nie zapomnij o tym dodatku podczas gotowania szparagów. Całkowicie zmieni smak

Jak gotować szparagi, aby pozostały chrupiące i smaczne? Sekret tkwi w jednym prostym składniku, o którym większość z nas zapomina.

Jak gotować szparagi - Pyszności, źródło: CanvaJak gotować szparagi - Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca, więc warto skorzystać z tego czasu, aby nacieszyć się ich smakiem. Chociaż gotowanie wydaje się najprostszym sposobem przygotowania, to czyha na nas kilka możliwych wpadek, przez które szparagi stracą smak i nie będą chrupiące. Zobacz, co zrobić, aby wyszły idealne.

Jak gotować szparagi?

Do gotowania szparagów najlepiej jest wybrać wąski, wysoki garnek. Włóż je pionowo tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Nie musisz się obawiać, że będą surowe - para wodna wydobywająca się z garnka sprawi, że lekko się podgotują. Zielonych szparagów nie musisz obierać, wystarczy odłamać lub odkroić zdrewniałą, łykowatą końcówkę.

Białe szparagi w garnku
Jak gotować szparagi - Pyszności, źródło: Canva

Chociaż sól wydaje się być naturalnym dodatkiem do gotowania (w końcu wodę na makaron też solimy), to w przypadku szparagów warto dodać również cukier. Proporcja jest prosta: dajemy go tyle samo, co soli. Dzięki temu smak szparagów będzie bardziej intensywny, a na dodatek pozbawimy je goryczki. Warzywa wrzuć do wrzącej wody, aby po kilku minutach cieszyć się smakiem wiosny zamkniętym w małych łodyżkach.

Jak długo gotować szparagi?

Gotowanie zielonych szparagów zajmuje tylko chwilę. Gotowe są już po 3-5 minutach od wrzucenia do wrzątku. Długość gotowania zależy również od tego, jak grube są łodygi. Zielone szparagi świetnie smakują również po podsmażeniu na patelni z odrobiną masła. Młode, cienkie łodygi możesz również chrupać na surowo.

Szparagi białe przed gotowanie należy za to obrać przy pomocy obieraczki. Jeśli tego nie zrobimy, to skórka zrobi się włóknista i po prostu niesmaczna. Potrzebują też nieco więcej czasu, bo w garnku powinny spędzić 7-12 minut.

Obrazek
Gotowanie szparagów w garnku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Moje Gotowanie

Czy szparagi są zdrowe?

Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe. W 90 proc. składają się z wody, więc bez obaw mogą wcinać je osoby, które liczą kalorie i dbają o odpowiednią dietę. Są również witaminową bombą pełną składników odżywczych i minerałów. Mają w sobie dużo kwasu foliowego, który reguluje pracę naszego układu krwionośnego i poprawia regenerację organizmu. Zawarte w szparagach witaminy E i C zadbają o kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, a wapń i fosfor wzmocnią nasze kości. Szparagi mają właściwości moczopędne, dzięki czemu będą naturalnym wzmocnieniem leczenia infekcji dolnych dróg moczowych.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy