Nie zapomnij o tym dodatku podczas gotowania szparagów. Całkowicie zmieni smak

Jak gotować szparagi, aby pozostały chrupiące i smaczne? Sekret tkwi w jednym prostym składniku, o którym większość z nas zapomina.

Jak gotować szparagi - Pyszności, źródło: CanvaJak gotować szparagi - Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca, więc warto skorzystać z tego czasu, aby nacieszyć się ich smakiem. Chociaż gotowanie wydaje się najprostszym sposobem przygotowania, to czyha na nas kilka możliwych wpadek, przez które szparagi stracą smak i nie będą chrupiące. Zobacz, co zrobić, aby wyszły idealne.

Jak gotować szparagi?

Do gotowania szparagów najlepiej jest wybrać wąski, wysoki garnek. Włóż je pionowo tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Nie musisz się obawiać, że będą surowe - para wodna wydobywająca się z garnka sprawi, że lekko się podgotują. Zielonych szparagów nie musisz obierać, wystarczy odłamać lub odkroić zdrewniałą, łykowatą końcówkę.

Białe szparagi w garnku
Jak gotować szparagi - Pyszności, źródło: Canva

Chociaż sól wydaje się być naturalnym dodatkiem do gotowania (w końcu wodę na makaron też solimy), to w przypadku szparagów warto dodać również cukier. Proporcja jest prosta: dajemy go tyle samo, co soli. Dzięki temu smak szparagów będzie bardziej intensywny, a na dodatek pozbawimy je goryczki. Warzywa wrzuć do wrzącej wody, aby po kilku minutach cieszyć się smakiem wiosny zamkniętym w małych łodyżkach.

Jak długo gotować szparagi?

Gotowanie zielonych szparagów zajmuje tylko chwilę. Gotowe są już po 3-5 minutach od wrzucenia do wrzątku. Długość gotowania zależy również od tego, jak grube są łodygi. Zielone szparagi świetnie smakują również po podsmażeniu na patelni z odrobiną masła. Młode, cienkie łodygi możesz również chrupać na surowo.

Szparagi białe przed gotowanie należy za to obrać przy pomocy obieraczki. Jeśli tego nie zrobimy, to skórka zrobi się włóknista i po prostu niesmaczna. Potrzebują też nieco więcej czasu, bo w garnku powinny spędzić 7-12 minut.

Obrazek
Gotowanie szparagów w garnku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Moje Gotowanie

Czy szparagi są zdrowe?

Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe. W 90 proc. składają się z wody, więc bez obaw mogą wcinać je osoby, które liczą kalorie i dbają o odpowiednią dietę. Są również witaminową bombą pełną składników odżywczych i minerałów. Mają w sobie dużo kwasu foliowego, który reguluje pracę naszego układu krwionośnego i poprawia regenerację organizmu. Zawarte w szparagach witaminy E i C zadbają o kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, a wapń i fosfor wzmocnią nasze kości. Szparagi mają właściwości moczopędne, dzięki czemu będą naturalnym wzmocnieniem leczenia infekcji dolnych dróg moczowych.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy