6 rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę podczas kupowania ryby. Z nimi wybierzesz zawsze świeżą!
Wybór świeżej ryby może być czasem kłopotliwy. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym wybierzesz najlepszy okaz.
15.12.2020 11:38
#1 Kieruj się zapachem
Użyj nosa! Zapach, jaki czuć od ryby to jedna z pierwszych wskazówek dotyczących jej świeżości. Świeża ryba nie wydaje przykrego zapachu. Właściwie nie pachnie wcale, możesz jedynie wyczuć zapach morskiej lub słodkiej wody.
Jeśli ryba jest już wypatroszona: rozchyl ją delikatnie i powąchaj wnętrze.
Jeśli zapach będzie dla Ciebie nieprzyjemny: zrezygnuj z zakupu
#2 Zerknij na skrzela
Skrzela świeżej ryby powinny być krwistoczerwone bądź różowe (w zależności od gatunku), bez plam i uszkodzeń. Nie powinien być na nich śluz i powinny przylegać do skóry.
Ryba nie ma skrzeli, bo wycięto? To dość niepokojące i chyba ktoś chce Cię zrobić w bambuko.
#3 Spójrz rybie prosto w oczu
Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy. U ryby są za to zwierciadłem ich świeżości. Powinny być wypukłe, wyraźne i błyszczące. Mętne, zapadnięte oczy są oznaką, że ryba jest nieświeża.
#4 Obejrzyj skórę i łuski
Skóra powinna być jasna i jedwabista w dotyku. Jeśli czujesz, że skóra jest lepka lub matowa, odłóż ją. Jeśli naciśniesz na filet, nie powinno być śladu po Twoim palcu.
Łuski powinny przylegać do skóry i nie mieć uszkodzeń.
#5 Spójrz też na ości
Rozchyl delikatnie rybę i przyjrzy się ościom (oczywiście, jeśli decydujesz się na wypatroszoną już rybę). Nawet po rozchyleniu, ości powinny przylegać do mięsa. Jeśli odstają: wybierz lepiej inny okaz.
#6 Po powrocie do domu włóż ją do miski z wodą
Jeśli chcesz mieć 100% pewność, że kupiona przez Ciebie ryba jest naprawdę świeża wykonaj test wody. Włóż rybę do miski z wodą. Jeśli opadnie na dno: jest świeża. Jeśli wypłynie na powierzchnię: jest nieświeża.
Skorzystaj najpierw z pozostałych metod przed zakupem!