6 rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę podczas kupowania ryby. Z nimi wybierzesz zawsze świeżą!

Wybór świeżej ryby może być czasem kłopotliwy. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym wybierzesz najlepszy okaz.

Obrazek
Ewa

#1 Kieruj się zapachem

Użyj nosa! Zapach, jaki czuć od ryby to jedna z pierwszych wskazówek dotyczących jej świeżości. Świeża ryba nie wydaje przykrego zapachu. Właściwie nie pachnie wcale, możesz jedynie wyczuć zapach morskiej lub słodkiej wody.
Jeśli ryba jest już wypatroszona: rozchyl ją delikatnie i powąchaj wnętrze.
Jeśli zapach będzie dla Ciebie nieprzyjemny: zrezygnuj z zakupu

Obrazek

#2 Zerknij na skrzela

Skrzela świeżej ryby powinny być krwistoczerwone bądź różowe  (w zależności od gatunku), bez plam i uszkodzeń. Nie powinien być na nich śluz i powinny przylegać do skóry.
Ryba nie ma skrzeli, bo wycięto? To dość niepokojące i chyba ktoś chce Cię zrobić w bambuko.

Obrazek

#3 Spójrz rybie prosto w oczu

Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy. U ryby są za to zwierciadłem ich świeżości. Powinny być wypukłe, wyraźne i błyszczące. Mętne, zapadnięte oczy są oznaką, że ryba jest nieświeża.

Obrazek

#4 Obejrzyj skórę i łuski

Skóra powinna być jasna i jedwabista w dotyku. Jeśli czujesz, że skóra jest lepka lub matowa, odłóż ją. Jeśli naciśniesz na filet, nie powinno być śladu po Twoim palcu.
Łuski powinny przylegać do skóry i nie mieć uszkodzeń.

Obrazek

#5 Spójrz też na ości

Rozchyl delikatnie rybę i przyjrzy się ościom (oczywiście, jeśli decydujesz się na wypatroszoną już rybę). Nawet po rozchyleniu, ości powinny przylegać do mięsa. Jeśli odstają: wybierz lepiej inny okaz.

Obrazek

#6 Po powrocie do domu włóż ją do miski z wodą

Jeśli chcesz mieć 100% pewność, że kupiona przez Ciebie ryba jest naprawdę świeża wykonaj test wody. Włóż rybę do miski z wodą. Jeśli opadnie na dno: jest świeża. Jeśli wypłynie na powierzchnię: jest nieświeża.
Skorzystaj najpierw z pozostałych metod przed zakupem!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯