6 rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę podczas kupowania ryby. Z nimi wybierzesz zawsze świeżą!

Wybór świeżej ryby może być czasem kłopotliwy. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym wybierzesz najlepszy okaz.

Obrazek
Ewa

#1 Kieruj się zapachem

Użyj nosa! Zapach, jaki czuć od ryby to jedna z pierwszych wskazówek dotyczących jej świeżości. Świeża ryba nie wydaje przykrego zapachu. Właściwie nie pachnie wcale, możesz jedynie wyczuć zapach morskiej lub słodkiej wody.
Jeśli ryba jest już wypatroszona: rozchyl ją delikatnie i powąchaj wnętrze.
Jeśli zapach będzie dla Ciebie nieprzyjemny: zrezygnuj z zakupu

Obrazek

#2 Zerknij na skrzela

Skrzela świeżej ryby powinny być krwistoczerwone bądź różowe  (w zależności od gatunku), bez plam i uszkodzeń. Nie powinien być na nich śluz i powinny przylegać do skóry.
Ryba nie ma skrzeli, bo wycięto? To dość niepokojące i chyba ktoś chce Cię zrobić w bambuko.

Obrazek

#3 Spójrz rybie prosto w oczu

Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy. U ryby są za to zwierciadłem ich świeżości. Powinny być wypukłe, wyraźne i błyszczące. Mętne, zapadnięte oczy są oznaką, że ryba jest nieświeża.

Obrazek

#4 Obejrzyj skórę i łuski

Skóra powinna być jasna i jedwabista w dotyku. Jeśli czujesz, że skóra jest lepka lub matowa, odłóż ją. Jeśli naciśniesz na filet, nie powinno być śladu po Twoim palcu.
Łuski powinny przylegać do skóry i nie mieć uszkodzeń.

Obrazek

#5 Spójrz też na ości

Rozchyl delikatnie rybę i przyjrzy się ościom (oczywiście, jeśli decydujesz się na wypatroszoną już rybę). Nawet po rozchyleniu, ości powinny przylegać do mięsa. Jeśli odstają: wybierz lepiej inny okaz.

Obrazek

#6 Po powrocie do domu włóż ją do miski z wodą

Jeśli chcesz mieć 100% pewność, że kupiona przez Ciebie ryba jest naprawdę świeża wykonaj test wody. Włóż rybę do miski z wodą. Jeśli opadnie na dno: jest świeża. Jeśli wypłynie na powierzchnię: jest nieświeża.
Skorzystaj najpierw z pozostałych metod przed zakupem!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku