6 rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę podczas kupowania ryby. Z nimi wybierzesz zawsze świeżą!
15.12.2020 11:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wybór świeżej ryby może być czasem kłopotliwy. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym wybierzesz najlepszy okaz.
#1 Kieruj się zapachem
Użyj nosa! Zapach, jaki czuć od ryby to jedna z pierwszych wskazówek dotyczących jej świeżości. Świeża ryba nie wydaje przykrego zapachu. Właściwie nie pachnie wcale, możesz jedynie wyczuć zapach morskiej lub słodkiej wody.
Jeśli ryba jest już wypatroszona: rozchyl ją delikatnie i powąchaj wnętrze.
Jeśli zapach będzie dla Ciebie nieprzyjemny: zrezygnuj z zakupu
#2 Zerknij na skrzela
Skrzela świeżej ryby powinny być krwistoczerwone bądź różowe (w zależności od gatunku), bez plam i uszkodzeń. Nie powinien być na nich śluz i powinny przylegać do skóry.
Ryba nie ma skrzeli, bo wycięto? To dość niepokojące i chyba ktoś chce Cię zrobić w bambuko.
#3 Spójrz rybie prosto w oczu
Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy. U ryby są za to zwierciadłem ich świeżości. Powinny być wypukłe, wyraźne i błyszczące. Mętne, zapadnięte oczy są oznaką, że ryba jest nieświeża.
#4 Obejrzyj skórę i łuski
Skóra powinna być jasna i jedwabista w dotyku. Jeśli czujesz, że skóra jest lepka lub matowa, odłóż ją. Jeśli naciśniesz na filet, nie powinno być śladu po Twoim palcu.
Łuski powinny przylegać do skóry i nie mieć uszkodzeń.
#5 Spójrz też na ości
Rozchyl delikatnie rybę i przyjrzy się ościom (oczywiście, jeśli decydujesz się na wypatroszoną już rybę). Nawet po rozchyleniu, ości powinny przylegać do mięsa. Jeśli odstają: wybierz lepiej inny okaz.
#6 Po powrocie do domu włóż ją do miski z wodą
Jeśli chcesz mieć 100% pewność, że kupiona przez Ciebie ryba jest naprawdę świeża wykonaj test wody. Włóż rybę do miski z wodą. Jeśli opadnie na dno: jest świeża. Jeśli wypłynie na powierzchnię: jest nieświeża.
Skorzystaj najpierw z pozostałych metod przed zakupem!