Gołąbki mrozimy razem z sosem czy bez? 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

Postanowiłeś przygotować na obiad gołąbki. Jednak po pysznym posiłku okazało się, że wiele z nich nie zostało zjedzonych. Jak w takim razie przedłużyć ich trwałość? Czy można mrozić gołąbki? Gołąbki mrozimy z sosem czy bez? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania.

ObrazekCzy można mrozić gołąbki? Jak mrozić gołąbki? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Czy można mrozić gołąbki?

Obrazek
Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że z powodzeniem możesz zamrozić gołąbki. W zależności od ich postaci wymieniamy dwa sposoby, dzięki którym przedłużysz świeżość tej pysznej potrawy.

  • Mrożenie ugotowanych gołąbków

Ugotowane gołąbki odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie pakujemy je w specjalne woreczki bądź pojemniki przeznaczone do zamrażania. Pamiętajmy, aby każdy gołąbek znajdował się w oddzielnym woreczku. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą i po rozmrożeniu zachowają ładny kształt.

  • Mrożenie surowych gołąbków

Jeśli planujemy mrożenie gołąbków, warto to zrobić jeszcze przed ich ugotowaniem. Farsz ciasno zawijamy w sparzone liście kapusty. Następnie pojedyncze gołąbki pakujemy w specjalne woreczki lub pojemniki.

Gołąbki mrozimy w sosie czy bez?

Obrazek
Sos pomidorowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Ugotowane gołąbki możemy również zamrozić w sosie. Jednak należy mieć na uwadze, że po rozmrożeniu może to wpłynąć nieco negatywnie na smak i konsystencje potrawy. W związku z tym zaleca się zamrażać sos i gołąbki oddzielnie. Po rozmrożeniu natomiast na spokojnie możemy je połączyć.

Pomidorowy sos zamrażamy w odpowiednich woreczkach bądź pojemnikach. Pamiętaj, aby po rozmrożeniu nie zamrażać ponownie produktu.

Rozmrażanie

Gołąbki możesz rozmrozić na wiele sposobów. Najłatwiej zrobisz to w mikrofalówce. Wystarczy, że położysz je w naczyniu wypełnionym niewielką ilością wody. Ważne, aby płyn zakrywał potrawę do połowy. Następnie włącz tryb rozmrażania i odczekaj kilka minut.

Równie szybko rozmrozisz gołąbki poprzez gotowanie ich w garnku na średnim ogniu, bądź gotowanie na parze. W przypadku, gdy potrawa została zamrożona wraz z sosem, warto rozmrozić ją na patelni. W takiej sytuacji wyłóż ją na patelnię z niewielką ilością oleju. Całość podgrzewaj pod przykryciem na niskim ogniu.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapusty krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇