PoradyGołąbki mrozimy razem z sosem czy bez? 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

Gołąbki mrozimy razem z sosem czy bez? 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

Postanowiłeś przygotować na obiad gołąbki. Jednak po pysznym posiłku okazało się, że wiele z nich nie zostało zjedzonych. Jak w takim razie przedłużyć ich trwałość? Czy można mrozić gołąbki? Gołąbki mrozimy z sosem czy bez? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania.

Czy można mrozić gołąbki? Jak mrozić gołąbki? - Pyszności; Foto: Canva.com
Czy można mrozić gołąbki? Jak mrozić gołąbki? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

18.07.2022 11:27

Czy można mrozić gołąbki?

Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com
Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że z powodzeniem możesz zamrozić gołąbki. W zależności od ich postaci wymieniamy dwa sposoby, dzięki którym przedłużysz świeżość tej pysznej potrawy.

  • Mrożenie ugotowanych gołąbków

Ugotowane gołąbki odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie pakujemy je w specjalne woreczki bądź pojemniki przeznaczone do zamrażania. Pamiętajmy, aby każdy gołąbek znajdował się w oddzielnym woreczku. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą i po rozmrożeniu zachowają ładny kształt.

  • Mrożenie surowych gołąbków

Jeśli planujemy mrożenie gołąbków, warto to zrobić jeszcze przed ich ugotowaniem. Farsz ciasno zawijamy w sparzone liście kapusty. Następnie pojedyncze gołąbki pakujemy w specjalne woreczki lub pojemniki.

Gołąbki mrozimy w sosie czy bez?

Sos pomidorowy - Pyszności; Foto: Canva.com
Sos pomidorowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Ugotowane gołąbki możemy również zamrozić w sosie. Jednak należy mieć na uwadze, że po rozmrożeniu może to wpłynąć nieco negatywnie na smak i konsystencje potrawy. W związku z tym zaleca się zamrażać sos i gołąbki oddzielnie. Po rozmrożeniu natomiast na spokojnie możemy je połączyć.

Pomidorowy sos zamrażamy w odpowiednich woreczkach bądź pojemnikach. Pamiętaj, aby po rozmrożeniu nie zamrażać ponownie produktu.

Rozmrażanie

Gołąbki możesz rozmrozić na wiele sposobów. Najłatwiej zrobisz to w mikrofalówce. Wystarczy, że położysz je w naczyniu wypełnionym niewielką ilością wody. Ważne, aby płyn zakrywał potrawę do połowy. Następnie włącz tryb rozmrażania i odczekaj kilka minut.

Równie szybko rozmrozisz gołąbki poprzez gotowanie ich w garnku na średnim ogniu, bądź gotowanie na parze. W przypadku, gdy potrawa została zamrożona wraz z sosem, warto rozmrozić ją na patelni. W takiej sytuacji wyłóż ją na patelnię z niewielką ilością oleju. Całość podgrzewaj pod przykryciem na niskim ogniu.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapusty krok po kroku.

poradygołąbkizamrażanie
Wybrane dla Ciebie