Gołąbki mrozimy razem z sosem czy bez? 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

Postanowiłeś przygotować na obiad gołąbki. Jednak po pysznym posiłku okazało się, że wiele z nich nie zostało zjedzonych. Jak w takim razie przedłużyć ich trwałość? Czy można mrozić gołąbki? Gołąbki mrozimy z sosem czy bez? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania.

ObrazekCzy można mrozić gołąbki? Jak mrozić gołąbki? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Czy można mrozić gołąbki?

Obrazek
Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że z powodzeniem możesz zamrozić gołąbki. W zależności od ich postaci wymieniamy dwa sposoby, dzięki którym przedłużysz świeżość tej pysznej potrawy.

  • Mrożenie ugotowanych gołąbków

Ugotowane gołąbki odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie pakujemy je w specjalne woreczki bądź pojemniki przeznaczone do zamrażania. Pamiętajmy, aby każdy gołąbek znajdował się w oddzielnym woreczku. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą i po rozmrożeniu zachowają ładny kształt.

  • Mrożenie surowych gołąbków

Jeśli planujemy mrożenie gołąbków, warto to zrobić jeszcze przed ich ugotowaniem. Farsz ciasno zawijamy w sparzone liście kapusty. Następnie pojedyncze gołąbki pakujemy w specjalne woreczki lub pojemniki.

Gołąbki mrozimy w sosie czy bez?

Obrazek
Sos pomidorowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Ugotowane gołąbki możemy również zamrozić w sosie. Jednak należy mieć na uwadze, że po rozmrożeniu może to wpłynąć nieco negatywnie na smak i konsystencje potrawy. W związku z tym zaleca się zamrażać sos i gołąbki oddzielnie. Po rozmrożeniu natomiast na spokojnie możemy je połączyć.

Pomidorowy sos zamrażamy w odpowiednich woreczkach bądź pojemnikach. Pamiętaj, aby po rozmrożeniu nie zamrażać ponownie produktu.

Rozmrażanie

Gołąbki możesz rozmrozić na wiele sposobów. Najłatwiej zrobisz to w mikrofalówce. Wystarczy, że położysz je w naczyniu wypełnionym niewielką ilością wody. Ważne, aby płyn zakrywał potrawę do połowy. Następnie włącz tryb rozmrażania i odczekaj kilka minut.

Równie szybko rozmrozisz gołąbki poprzez gotowanie ich w garnku na średnim ogniu, bądź gotowanie na parze. W przypadku, gdy potrawa została zamrożona wraz z sosem, warto rozmrozić ją na patelni. W takiej sytuacji wyłóż ją na patelnię z niewielką ilością oleju. Całość podgrzewaj pod przykryciem na niskim ogniu.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapusty krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce