PoradyTwoją kuchnię zaatakowały mole spożywcze? Dzięki tym radom łatwo się ich pozbędziesz
Twoją kuchnię zaatakowały mole spożywcze? Dzięki tym radom łatwo się ich pozbędziesz
Mole spożywcze to prawdziwe nieszczęście w każdej kuchni, dlatego jestem na nie szczególnie "uczulona". Jeśli masz podobnie, ten artykuł z pewnością Ci się przyda.
Frania
19.10.2018 08:32
Znajdziesz w nim porady jak walczyć i chronić się przed niechcianymi gośćmi. W mgnieniu oka przestaną być ogromnym problemem.
Potrzebne rzeczy:
- odkurzacz
- ocet winny
- płyn i woda
Co zrobić:
- Sprawdź dokładnie czy larwy nieproszonych gości nie zalęgły się w opakowaniach z żywnością - przede wszystkim powinnaś sprawdzić wyroby mączne, makarony, produkty do pieczenia, jak i orzechy oraz słodycze. To jednak nie koniec, dla pewności przyjrzyj się także wszystkich pojemnikom i puszkom.
- Natychmiast pozbądź się zainfekowanych produktów - nie trać czasu i od razu wyrzuć do kosza produkty z larwami. W przypadku opakowań czy puszek, wyczyść je dokładnie przy pomocy octu.
- Wyczyść dokładnie miejsca, w których przechowujesz produkty spożywcze - wyjmij półki i dokładnie je wyczyść. Nie pomiń żadnego zakamarka, aby w 100% pozbyć się niechcianych gości. W tym przypadku wystarczy gorąca woda i płyn. Na końcu możesz dokładnie odkurzyć każdy kąt.
- Zanim na nowo ustawisz produkty spożywcze, upewnij się, że jest już bezpiecznie - nie popełnij podstawowego błędu i nie daj się zwieść, że na pewno pozbyłaś się moli. Odczekaj jakiś czas i upewnij się, że mole nie pojawią się na nowo. Do tej pory, produkty spożywcze przechowuj w innym miejscu.
- Jeśli będzie bezpiecznie - możesz ponownie umieścić produkty w wyczyszczonym miejscu. Pamiętaj tylko, aby od czasu do czasu sprawdzić, czy mole znowu nie zaatakowały. Z kolei jeśli okaże się, że pierwsze czyszczenie nic nie dało, ponownie wyczyść zainfekowane miejsce.
Jak zabezpieczyć się przed molami spożywczymi:
- Zanim umieścisz nowy produkt spożywczy z innymi, dokładnie sprawdź czy na pewno nie ma na nim moli spożywczych.
- Przydatne mogą okazać się również słoiki i szczelnie zamykane pojemniki, do których mole nie będą miały dostępu.
- Mole spożywcze nie lubią liści laurowych, lawendy i mięty, dlatego też przygotuj saszetkę, w której umieścisz wyżej wymienione zioła. Umieść ją w miejscu, gdzie przechowujesz produkty spożywcze narażone na atak niechcianych gości. Saszetkę wymieniaj co kilka tygodni.
- Przynajmniej raz na kwartał rób generalne porządki. Dzięki nim nielubiane owady nie będą Ci już zagrażać. Sprawdzaj również w jakim stanie znajdują się Twoje zapasy produktów spożywczych.
A może sama znasz jakieś triki na walkę ze spożywczymi molami, jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz ?