Najlepszy przepis na domowy kebab. Nie ma co liczyć, że dostaniesz takiego w restauracji

Bądźmy szczerzy, kebab nie kojarzy nam się z czymś zdrowym i gustownym. Nie musimy jednak wychodzić na miasto i kupować go w miejscu, którego nie darzymy zaufaniem. Ten świetny przepis na domowy kebab sprawi, że zmienicie zdanie o tym daniu. 

Kebab w domuKebab w domu - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu:https://www.youtube.com/watch?v=W8Xw4crhmfM
Obrazek
Domowy kebab - Pyszności; Foto: Pexels

Sami przyznajcie - ile razy przechodziliście obok knajpy z kebabem i poczuliście nieodpartą chęć na skosztowanie tego ociekającego tłuszczem dania, ale ostatecznie przemówił zdrowy rozsądek i sobie odmówiliście?

Znamy ten ból! Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy na kebab w domu, w których znajdziecie pocieszenie. Wy, i wasze brzuchy. Oto jeden z nich.

Przepis na domowy kebab

Składniki na mięso:

  • 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • pół łyżki czosnku w proszku
  • pół łyżki suszonej pietruszki
  • mała szczypta kminku
  • szczypta ostrej przyprawy paprykowej
  • szczypta oregano
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania: 

Przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi mięso. Rozłóż mięso w miarę możliwości i wstaw na 2 godziny do zamrażarki. Kiedy je wyjmiesz, będzie już dobrze zamarynowane i jednocześnie idealnie zmrożone do krojenia. Potnij mięso w bardzo cienkie paski. Użyj ostrego noża - pamiętaj, że mięso może być nieco twarde.

Na patelni rozgrzej masło. Kiedy Twoje mięso już się całkowicie rozmrozi, możesz zacząć smażenie. Kurczak powinien być zarumieniony. Nie powinno trwać to długo, ze względu na to, że jest już w postaci cienkich pasków. Jest to jeden ze sprawdzonych sposobów przygotowania mięsa do kebaba, choć nie jedyny. 

Obrazek
Domowy kebab - Pyszności; Foto: Pexels

Składniki na sos ziołowy

  • 115 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • 200 g majonezu
  • szczypta suszonej mięty
  • szczypta suszonego oregano
  • odrobina cebuli w proszku

Składniki na sos ostry

  • 50 g ketchupu
  • 50 g sambalu
  • 2 łyżki pasty harissa

Sprawa z sosami jest prosta - wystarczy je wymieszać. Teraz czas na resztę produktów. Będziesz potrzebowała:

  • Chlebek pita
  • Czerwona cebula
  • Sałata
  • Pomidor

Sposób przygotowania: 

Ostrym nożem nakrój pitę, uważając, by nie przekroić jej do końca. Podgrzej ją w piekarniku. Następnie wysmaruj ją sosem majonezowym i ostrym, wedle uznania. Czerwoną cebulę pokrój w krążki i wymieszaj razem z rwaną sałatą i pokrojonymi pomidorami. Tak powstałą sałatkę układaj naprzemiennie z mięsem. Na górę proponujemy jeszcze raz dodać odrobinę sosu. Tak zwinięty domowy kebab będzie smakował bezbłędnie.

A może macie ochotę na kebab rodem z Holandii? Kapsalon to prawdziwy hit w Królestwie Niderlandów.

Wybrane dla Ciebie
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟