Najlepszy przepis na domowy kebab. Nie ma co liczyć, że dostaniesz takiego w restauracji
Bądźmy szczerzy, kebab nie kojarzy nam się z czymś zdrowym i gustownym. Nie musimy jednak wychodzić na miasto i kupować go w miejscu, którego nie darzymy zaufaniem. Ten świetny przepis na domowy kebab sprawi, że zmienicie zdanie o tym daniu.
Sami przyznajcie - ile razy przechodziliście obok knajpy z kebabem i poczuliście nieodpartą chęć na skosztowanie tego ociekającego tłuszczem dania, ale ostatecznie przemówił zdrowy rozsądek i sobie odmówiliście?
Znamy ten ból! Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy na kebab w domu, w których znajdziecie pocieszenie. Wy, i wasze brzuchy. Oto jeden z nich.
Przepis na domowy kebab
Składniki na mięso:
- 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
- łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka cebuli w proszku
- pół łyżki czosnku w proszku
- pół łyżki suszonej pietruszki
- mała szczypta kminku
- szczypta ostrej przyprawy paprykowej
- szczypta oregano
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi mięso. Rozłóż mięso w miarę możliwości i wstaw na 2 godziny do zamrażarki. Kiedy je wyjmiesz, będzie już dobrze zamarynowane i jednocześnie idealnie zmrożone do krojenia. Potnij mięso w bardzo cienkie paski. Użyj ostrego noża - pamiętaj, że mięso może być nieco twarde.
Na patelni rozgrzej masło. Kiedy Twoje mięso już się całkowicie rozmrozi, możesz zacząć smażenie. Kurczak powinien być zarumieniony. Nie powinno trwać to długo, ze względu na to, że jest już w postaci cienkich pasków. Jest to jeden ze sprawdzonych sposobów przygotowania mięsa do kebaba, choć nie jedyny.
Składniki na sos ziołowy
- 115 g jogurtu naturalnego
- sól
- 200 g majonezu
- szczypta suszonej mięty
- szczypta suszonego oregano
- odrobina cebuli w proszku
Składniki na sos ostry
- 50 g ketchupu
- 50 g sambalu
- 2 łyżki pasty harissa
Sprawa z sosami jest prosta - wystarczy je wymieszać. Teraz czas na resztę produktów. Będziesz potrzebowała:
- Chlebek pita
- Czerwona cebula
- Sałata
- Pomidor
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem nakrój pitę, uważając, by nie przekroić jej do końca. Podgrzej ją w piekarniku. Następnie wysmaruj ją sosem majonezowym i ostrym, wedle uznania. Czerwoną cebulę pokrój w krążki i wymieszaj razem z rwaną sałatą i pokrojonymi pomidorami. Tak powstałą sałatkę układaj naprzemiennie z mięsem. Na górę proponujemy jeszcze raz dodać odrobinę sosu. Tak zwinięty domowy kebab będzie smakował bezbłędnie.
A może macie ochotę na kebab rodem z Holandii? Kapsalon to prawdziwy hit w Królestwie Niderlandów.