PrzepisŚniadanieJak zrobić racuchy z jabłkami, czyli pomysł na weekendowe śniadanie

Jak zrobić racuchy z jabłkami, czyli pomysł na weekendowe śniadanie

Racuchy można jeść cały rok, w końcu jabłek u nas nie brakuje. Wiosną i latem można je dekorować świeżymi owocami np. malinami, truskawkami czy borówkami, natomiast w zimie można podawać je w towarzystwie łyżki śmietany. A jak zrobić racuchy z jabłkami? Mamy przepyszną odpowiedź!

Photo by Jennifer Pallian on Unsplash
Photo by Jennifer Pallian on Unsplash
Anna

05.06.2018 19:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zrobić racuchy z jabłkami

Photo by Caitlin Greene on Unsplash
Photo by Caitlin Greene on Unsplash

Racuchy to nieduże, usmażone na złoty kolor placuszki przyrządzone na bazie mąki, świeżego mleka (choć nie brakuje również przepisów na bazie mleka zsiadłego), drożdży i jaj. Jest to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Klasyczne racuchy są niewielkie, w ich środku znajdziecie pokrojone w cząsteczki, plasterki lub starte na tarku jabłka. Idealnie tutaj wkomponuje się cynamon lub goździki. Racuchy można również podawać z rabarbarem albo śliwkami.

Jeśli chodzi o nadzienie racuchów, to jest ono zależne od regionu Polski - możecie spotkać się z racuchami z bananem albo z bakaliami. Jest to danie najczęściej podawane na słodko - placuszki posypuje się cukrem pudrem, polewa śmietaną albo dodaje się do nich marmoladę.

Ciasto na racuchy można smażyć bez nadzienia, wówczas idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup. A teraz największa niespodzianka i ciekawostka, istnieją racuchy ziemniaczane. Sporządza się je na bazie ugotowanych oraz przeciśniętych przez praskę ziemniaków, jaj, cukru oraz niewielkiej ilości śmietany i masła. Tradycyjnie smaży się je na smalcu, a przed podaniem posypuje cukrem i podaje z kleksem z kwaśnej śmietany.

Jak zrobić racuchy z jabłkami? Przejdźmy do konkretów. Racuchy drożdżowe z jabłkami są idealnym pomysłem na śniadanie, delikatny obiad czy kolację. Uwielbiają je dzieci, a dorośli nigdy ich nie odmawiają.

Przepis na racuchy z jabłkami

Teraz podajemy przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Potrzebujemy 1/2 kg mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szczyptę soli, 3 łyżki drobnego cukru, jajko, 1,5 szklanki mleka i 4 jabłka. Mąkę przesiewamy do dużego naczynia. Pamiętajcie, że do ciasta dodajemy drożdże, co oznacza, że będzie ono rosło i potrzebowało przestrzeni. Następnie dodajemy sól i robimy w naszych składnikach wgłębienie pośrodku. Kruszymy do niego drożdże i zasypujemy cukrem. Kolejnym krokiem jest zalanie drożdży połową mleka. Nasze ciasto zostawiamy na 15 minut, po tym czasie dodajemy jajko, resztkę mleka i wyrabiamy je ręką. Przy wyrabianiu ciasta na racuchy drożdżowe obowiązuje identyczna zasada, jak przy każdym cieście - wyrabiamy do momentu, w którym przestanie się ono kleić do naszych dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum jedną, a maksymalnie dwie godziny. Pamiętajcie, by umieścić je w ciepłym miejscu, jest to jedyna opcja, by wyrosło. Drożdże potrzebują temperatury!

Do ciasta możecie dodać cynamon, który z jabłkami stanowi połączenie idealne. Sprawdzi się również wanilia albo cukier waniliowy. Nasze racuchy z jabłkami mogą pachnieć równie dobrze jak szarlotka!

Co dalej? Jak ciasto wyrośnie, dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę jabłka. Ciasto z nadzieniem zostawiamy na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię dajemy olej i troszkę masła. Masło w towarzystwie oleju albo oliwki, nie przypala się. Dodatkowo ten duet doda smaku naszym placuszkom. W końcu tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Photo by Andy Chilton on Unsplash
Photo by Andy Chilton on Unsplash

Ciasto z jabłkami nabieramy łyżką, formujemy placuszki na patelni. Smażymy z każdej strony dopóki nie uzyskają złotego koloru.

Racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem, ze śmietaną lub z konfiturami.

Mały racuch waży około 40 gramów, ma 62 kalorie, 2 g białka, 2,5 g tłuszczu, 10 g węglowodanów i gram błonnika. Jeśli kochacie racuchy, a jesteście na diecie, możecie zmodyfikować przepis. Użyć mąki razowej albo orkiszowej. Nie brakuje wariacji z mąką kokosową.