Przy zakupie jajek koniecznie zwróć uwagę na ten szczegół. Tylko tak wybierzesz dobrze

Jajka obowiązkowo goszczą w naszym domu w czasie świąt. Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższy czas pomyśleć o zakupach. Jakie jaja są najlepsze?

Jajka na Wielkanoc- Pyszności; źródło CanvaJajka na Wielkanoc- Pyszności; źródło Canva
Ewa

Wielkanoc to czas, kiedy bijemy rekordy w jedzeniu jajek. Od wieków są symbolem odrodzenia, płodności i wiosny. Najczęściej maluje się je na czerwono, co symbolizuje krew Chrystusa, ale również na inne kolory, takie jak żółty czy zielony, kojarzone z wiosną i nadchodzącym odrodzeniem natury. Sklepowe półki przed świętami aż uginają się od wytłaczanek. Jajko jajku jednak nie jest równe. Zobacz, na co zwrócić uwagę podczas przedświątecznych zakupów.

Dokładnie obejrzyj skorupkę

Chociaż podczas jedzenia najbardziej interesuje nas wnętrze jaja, to w czasie zakupów zainteresujmy się w szczególności jego skorupką. To właśnie na niej znajdziemy cenne informacje. Znajdujące się oznaczenia 0-3 mówią nam o tym, w jaki sposób hodowane były kury. Najlepszym wyborem są tak zwane "zerówki", czyli jaja z wolnego wybiegu, gdzie kury mają swobodny dostęp do wybiegów i pastwisk, a hodowcy szczególnie dbają o ich dobrostan. 1 oznacza wolny wybieg, gdzie zwierzęta mają dostęp do swobody ruchu i żywią się paszą z okolicy.

Jajka na Wielkanoc- Pyszności
Jajka na Wielkanoc- Pyszności

Najpopularniejszymi jajkami są "2", co oznacza, że podczas hodowli stosowano metodę ściółkową, w której kury nie mają pełnej swobody poruszania się, ale mają dostęp do gniazd i grzędy. Najgorszym możliwym wyborem zawsze były "3", czyli jaja od kur hodowanych w klatkach, co ogranicza ich naturalne zachowania i wpływa na ich stres. Na szczęście, supermarkety wycofały je ze swojej sprzedaży.

Jak rozpoznać, czy jajka na Wielkanoc będą świeże?

Jeśli jajko jest świeże, to jego skorupka powinna być matowa. Białko jajka nowego jest gęste i białe, a żółtko zwarte i nie mieszają się one ze sobą. Występujące na skorupce jaj drobne plamki nie mają wpływu na jakość jajek. Kolor również nie odgrywa znaczenia - wybarwienie skorupki to cecha osobnicza i decyduje o tym to, jak upierzona jest kura.

Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, można je zanurzyć w wodzie. Świeże jajka opadają na dno, natomiast stare uniosą się do góry. W miarę upływu czasu jajka tracą wilgoć, a w wyniku tego powiększa się komora powietrzna wewnątrz skorupy, co powoduje, że stare jajka wypływają na powierzchnię.

Obrazek
Jajka na twardo - Pyszności; Foto Canva.com

Chcesz mieć pewność przed zakupem, że jajka będą świeże? Ponownie obejrzyj skorupkę, zwracając tym razem uwagę na literki. Oznaczają one klasę jakość. Klasa "A" to jaja świeże, klasa "B" to jaja utrwalone lub chłodnicze, zaś "C" to jajka, które przeznaczone są do wykorzystania w przemyśle.

Przepis na jajka w chrupiącej panierce, idealne na Wielkanoc, znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi