Przy zakupie jajek koniecznie zwróć uwagę na ten szczegół. Tylko tak wybierzesz dobrze
25.03.2023 10:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka obowiązkowo goszczą w naszym domu w czasie świąt. Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższy czas pomyśleć o zakupach. Jakie jaja są najlepsze?
Wielkanoc to czas, kiedy bijemy rekordy w jedzeniu jajek. Od wieków są symbolem odrodzenia, płodności i wiosny. Najczęściej maluje się je na czerwono, co symbolizuje krew Chrystusa, ale również na inne kolory, takie jak żółty czy zielony, kojarzone z wiosną i nadchodzącym odrodzeniem natury. Sklepowe półki przed świętami aż uginają się od wytłaczanek. Jajko jajku jednak nie jest równe. Zobacz, na co zwrócić uwagę podczas przedświątecznych zakupów.
Zobacz także
Dokładnie obejrzyj skorupkę
Chociaż podczas jedzenia najbardziej interesuje nas wnętrze jaja, to w czasie zakupów zainteresujmy się w szczególności jego skorupką. To właśnie na niej znajdziemy cenne informacje. Znajdujące się oznaczenia 0-3 mówią nam o tym, w jaki sposób hodowane były kury. Najlepszym wyborem są tak zwane "zerówki", czyli jaja z wolnego wybiegu, gdzie kury mają swobodny dostęp do wybiegów i pastwisk, a hodowcy szczególnie dbają o ich dobrostan. 1 oznacza wolny wybieg, gdzie zwierzęta mają dostęp do swobody ruchu i żywią się paszą z okolicy.
Najpopularniejszymi jajkami są "2", co oznacza, że podczas hodowli stosowano metodę ściółkową, w której kury nie mają pełnej swobody poruszania się, ale mają dostęp do gniazd i grzędy. Najgorszym możliwym wyborem zawsze były "3", czyli jaja od kur hodowanych w klatkach, co ogranicza ich naturalne zachowania i wpływa na ich stres. Na szczęście, supermarkety wycofały je ze swojej sprzedaży.
Jak rozpoznać, czy jajka na Wielkanoc będą świeże?
Jeśli jajko jest świeże, to jego skorupka powinna być matowa. Białko jajka nowego jest gęste i białe, a żółtko zwarte i nie mieszają się one ze sobą. Występujące na skorupce jaj drobne plamki nie mają wpływu na jakość jajek. Kolor również nie odgrywa znaczenia - wybarwienie skorupki to cecha osobnicza i decyduje o tym to, jak upierzona jest kura.
Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, można je zanurzyć w wodzie. Świeże jajka opadają na dno, natomiast stare uniosą się do góry. W miarę upływu czasu jajka tracą wilgoć, a w wyniku tego powiększa się komora powietrzna wewnątrz skorupy, co powoduje, że stare jajka wypływają na powierzchnię.
Chcesz mieć pewność przed zakupem, że jajka będą świeże? Ponownie obejrzyj skorupkę, zwracając tym razem uwagę na literki. Oznaczają one klasę jakość. Klasa "A" to jaja świeże, klasa "B" to jaja utrwalone lub chłodnicze, zaś "C" to jajka, które przeznaczone są do wykorzystania w przemyśle.
Przepis na jajka w chrupiącej panierce, idealne na Wielkanoc, znajdziesz na naszym kanale YouTube