Jedni wrzucają do zupy, inni dodają do sałatek. Ja z tego warzywa robię świąteczny piernik
Coraz więcej osób szuka pomysłów na świąteczne wypieki, które nie tylko są słodkie i smaczne, ale także zdrowe. Ja w zeszłym roku skusiłam się na piernik z fasolą. W tym roku zrobię go ponownie, bo jest lepszy niż tradycyjny.
Dodatek czerwonej fasoli sprawia, że piernik nabiera idealnej konsystencji. Strączki nie zmieniają smaku ciasta, za to dbają o jego wilgotność. Dzięki temu każdy kęs piernika rozpływa się w ustach, pozwalając korzennym nutom pobudzać kubki smakowe i pieścić zmysły.
Dlaczego warto dodać czerwoną fasolę do piernika?
Wszystko w trosce o zdrowie mojej rodziny. Fasola jest bogata w błonnik, która reguluje pracę jelit i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jest także źródłem białka roślinnego, dbając o podstawowy budulec tkanek, zwłaszcza u wegetarian.
Bogactwo witamin z grupy B korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwości przeciwutleniające stają do walki z wolnymi rodnikami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przyprawa do piernika z fasoli? Warto zrobić własną mieszankę
Czasem sięgam po gotową mieszankę korzenną, ale wielokrotnie przekonałam się o tym, że samodzielnie przygotowana przyprawa do piernika jest o niebo lepsza. Ma bardziej intensywny smak, więcej głębi i aromatu.
Co warto rozetrzeć w moździerzu? Sięgnij po ziarna kardamonu, dorzuć goździki, 3 gwiazdki anyżu, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu. Aromatyczny proszek zmieszaj z mielonym cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
Domową przyprawę do piernika możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 3 miesiące.
Prosty przepis na piernik z czerwoną fasolą
Jeśli chcesz upiec piernik w klasycznej keksówce, to potrzebujesz następujących składników:
- 400 g mąki pszennej,
- 20 g czerwonej fasoli z puszki,
- 1 banan,
- 100 g cukru,
- 100 ml oleju,
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli.
Przygotowanie
- Fasolę z puszki, banana, cukier i olej wrzucasz do blendera i miksujesz na gładką masę.
- W osobnej misce mieszasz mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Masę z fasoli przekładasz do składników sypkich i łączysz, mieszając wszystko łyżką.
- Rozgrzewasz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przekładasz do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiasz do rozgrzanego piekarnika na 50 min.
Taki zdrowy piernik możesz przekroić i przełożyć domowymi powidłami śliwkowymi. Świetnie smakuje polany roztopioną czekoladą deserową. Dodatkowo możesz ozdobić go zmielonymi orzechami lub płatkami migdałów.