Jedni wrzucają do zupy, inni dodają do sałatek. Ja z tego warzywa robię świąteczny piernik

Coraz więcej osób szuka pomysłów na świąteczne wypieki, które nie tylko są słodkie i smaczne, ale także zdrowe. Ja w zeszłym roku skusiłam się na piernik z fasolą. W tym roku zrobię go ponownie, bo jest lepszy niż tradycyjny.

Piernik z fasoli jest zdrowy i pysznyPiernik z fasoli jest zdrowy i pyszny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Anna Galuhn

Dodatek czerwonej fasoli sprawia, że piernik nabiera idealnej konsystencji. Strączki nie zmieniają smaku ciasta, za to dbają o jego wilgotność. Dzięki temu każdy kęs piernika rozpływa się w ustach, pozwalając korzennym nutom pobudzać kubki smakowe i pieścić zmysły.

Dlaczego warto dodać czerwoną fasolę do piernika?

Wszystko w trosce o zdrowie mojej rodziny. Fasola jest bogata w błonnik, która reguluje pracę jelit i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jest także źródłem białka roślinnego, dbając o podstawowy budulec tkanek, zwłaszcza u wegetarian.

Bogactwo witamin z grupy B korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwości przeciwutleniające stają do walki z wolnymi rodnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Przyprawa do piernika z fasoli? Warto zrobić własną mieszankę

Czasem sięgam po gotową mieszankę korzenną, ale wielokrotnie przekonałam się o tym, że samodzielnie przygotowana przyprawa do piernika jest o niebo lepsza. Ma bardziej intensywny smak, więcej głębi i aromatu.

Co warto rozetrzeć w moździerzu? Sięgnij po ziarna kardamonu, dorzuć goździki, 3 gwiazdki anyżu, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu. Aromatyczny proszek zmieszaj z mielonym cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.

Domową przyprawę do piernika możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 3 miesiące.

Prosty przepis na piernik z czerwoną fasolą

Jeśli chcesz upiec piernik w klasycznej keksówce, to potrzebujesz następujących składników:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 20 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 banan,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml oleju,
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie

  1. Fasolę z puszki, banana, cukier i olej wrzucasz do blendera i miksujesz na gładką masę.
  2. W osobnej misce mieszasz mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Masę z fasoli przekładasz do składników sypkich i łączysz, mieszając wszystko łyżką.
  4. Rozgrzewasz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przekładasz do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiasz do rozgrzanego piekarnika na 50 min.

Taki zdrowy piernik możesz przekroić i przełożyć domowymi powidłami śliwkowymi. Świetnie smakuje polany roztopioną czekoladą deserową. Dodatkowo możesz ozdobić go zmielonymi orzechami lub płatkami migdałów.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥