Jedni wrzucają do zupy, inni dodają do sałatek. Ja z tego warzywa robię świąteczny piernik

Coraz więcej osób szuka pomysłów na świąteczne wypieki, które nie tylko są słodkie i smaczne, ale także zdrowe. Ja w zeszłym roku skusiłam się na piernik z fasolą. W tym roku zrobię go ponownie, bo jest lepszy niż tradycyjny.

Piernik z fasoli jest zdrowy i pysznyPiernik z fasoli jest zdrowy i pyszny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Anna Galuhn

Dodatek czerwonej fasoli sprawia, że piernik nabiera idealnej konsystencji. Strączki nie zmieniają smaku ciasta, za to dbają o jego wilgotność. Dzięki temu każdy kęs piernika rozpływa się w ustach, pozwalając korzennym nutom pobudzać kubki smakowe i pieścić zmysły.

Dlaczego warto dodać czerwoną fasolę do piernika?

Wszystko w trosce o zdrowie mojej rodziny. Fasola jest bogata w błonnik, która reguluje pracę jelit i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jest także źródłem białka roślinnego, dbając o podstawowy budulec tkanek, zwłaszcza u wegetarian.

Bogactwo witamin z grupy B korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwości przeciwutleniające stają do walki z wolnymi rodnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Przyprawa do piernika z fasoli? Warto zrobić własną mieszankę

Czasem sięgam po gotową mieszankę korzenną, ale wielokrotnie przekonałam się o tym, że samodzielnie przygotowana przyprawa do piernika jest o niebo lepsza. Ma bardziej intensywny smak, więcej głębi i aromatu.

Co warto rozetrzeć w moździerzu? Sięgnij po ziarna kardamonu, dorzuć goździki, 3 gwiazdki anyżu, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu. Aromatyczny proszek zmieszaj z mielonym cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.

Domową przyprawę do piernika możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 3 miesiące.

Prosty przepis na piernik z czerwoną fasolą

Jeśli chcesz upiec piernik w klasycznej keksówce, to potrzebujesz następujących składników:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 20 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 banan,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml oleju,
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie

  1. Fasolę z puszki, banana, cukier i olej wrzucasz do blendera i miksujesz na gładką masę.
  2. W osobnej misce mieszasz mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Masę z fasoli przekładasz do składników sypkich i łączysz, mieszając wszystko łyżką.
  4. Rozgrzewasz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przekładasz do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiasz do rozgrzanego piekarnika na 50 min.

Taki zdrowy piernik możesz przekroić i przełożyć domowymi powidłami śliwkowymi. Świetnie smakuje polany roztopioną czekoladą deserową. Dodatkowo możesz ozdobić go zmielonymi orzechami lub płatkami migdałów.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje