WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Służby ostrzegają Polaków przed niebezpiecznym trendem. Influencerzy jedzą muchomory

Od niedawna w internecie panuje nowa moda na jedzenie muchomorów. W związku z tym internauci coraz częściej publikują filmiki, na których spożywają te trujące grzyby. Trend ten jest wyjątkowo niebezpieczny i może się bardzo źle skończyć.

ObrazekNiebezpieczny trend w internecie. Influencerzy zachęcają do jedzenie muchomorów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Nowa moda w internecie - trujące grzyby

Obrazek
Muchomor w lesie - Pyszności; Foto: Canva.com

Obecnie panuje wyjątkowo niebezpieczna moda w internecie na spożywanie muchomorów. W związku z tym Lasy Państwowe alarmują na Facebooku, że zjedzenie tego trującego grzyba może prowadzić do tragicznych skutków. W swoim poście odsyłają również na Instagram - doktorka_od_7_bolesci, na którym możemy przeczytać następujące informacje:

Głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym i, często z nim mylonym, muchomorem plamistym są: kwas ibotenowy ( panteryna, agaryna ), muscymol, muskazon i muskardyna. Grzyby te zawierają także cały wachlarz substancji aktywnych, między innymi kwas stizolobowy i stizolobinowy oraz kwasy aminodykarboksyetylotiopropanowe.  Substancje te mają wielokierunkowe działanie na organizm człowieka, co prowadzi do bardzo niejednorodnego obrazu zatrucia.

Jakie są główne objawy zatrucia muchomorem?

Obrazek
Kobieta zbierająca grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Muchomor czerwony to wyjątkowo charakterystyczny grzyb. Dorosły okaz odznacza się czerwonym kapeluszem z białymi kropkami. Poza tym jego trzon jest biały, a zapach mało intensywny. Te trujące grzyby możemy spotkać w lesie od sierpnia do listopada.

Należy zaznaczyć, że jedzenie muchomorów przez człowieka nie jest bezpieczne. W przeciwnym razie możemy się nim zatruć. Do głównych objawów zatrucia możemy zaliczyć: nudności, zawroty i bóle głowy, halucynacje, szybkie tętno, ból brzucha, czy biegunkę.

W związku z tym Lasy Państwowe informują na Facebooku:

Pamiętajcie, że jeśli jesteście świadkiem zatrucia substancją toksyczną, informację co dalej zrobić możesz uzyskać pod numerami telefonów: Ośrodków Informacji Toksykologicznej - jest ich w Polsce kilka. Dla Krakowa jest to np. numer 12 4119999 - czynny całą dobę; dla Warszawy 607218174 - także czynny całą dobę.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną karpatko - szarlotkę krok po kroku. Ciasto idealnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik