Służby ostrzegają Polaków przed niebezpiecznym trendem. Influencerzy jedzą muchomory

Od niedawna w internecie panuje nowa moda na jedzenie muchomorów. W związku z tym internauci coraz częściej publikują filmiki, na których spożywają te trujące grzyby. Trend ten jest wyjątkowo niebezpieczny i może się bardzo źle skończyć.

ObrazekNiebezpieczny trend w internecie. Influencerzy zachęcają do jedzenie muchomorów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Nowa moda w internecie - trujące grzyby

Obrazek
Muchomor w lesie - Pyszności; Foto: Canva.com

Obecnie panuje wyjątkowo niebezpieczna moda w internecie na spożywanie muchomorów. W związku z tym Lasy Państwowe alarmują na Facebooku, że zjedzenie tego trującego grzyba może prowadzić do tragicznych skutków. W swoim poście odsyłają również na Instagram - doktorka_od_7_bolesci, na którym możemy przeczytać następujące informacje:

Głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym i, często z nim mylonym, muchomorem plamistym są: kwas ibotenowy ( panteryna, agaryna ), muscymol, muskazon i muskardyna. Grzyby te zawierają także cały wachlarz substancji aktywnych, między innymi kwas stizolobowy i stizolobinowy oraz kwasy aminodykarboksyetylotiopropanowe.  Substancje te mają wielokierunkowe działanie na organizm człowieka, co prowadzi do bardzo niejednorodnego obrazu zatrucia.

Jakie są główne objawy zatrucia muchomorem?

Obrazek
Kobieta zbierająca grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Muchomor czerwony to wyjątkowo charakterystyczny grzyb. Dorosły okaz odznacza się czerwonym kapeluszem z białymi kropkami. Poza tym jego trzon jest biały, a zapach mało intensywny. Te trujące grzyby możemy spotkać w lesie od sierpnia do listopada.

Należy zaznaczyć, że jedzenie muchomorów przez człowieka nie jest bezpieczne. W przeciwnym razie możemy się nim zatruć. Do głównych objawów zatrucia możemy zaliczyć: nudności, zawroty i bóle głowy, halucynacje, szybkie tętno, ból brzucha, czy biegunkę.

W związku z tym Lasy Państwowe informują na Facebooku:

Pamiętajcie, że jeśli jesteście świadkiem zatrucia substancją toksyczną, informację co dalej zrobić możesz uzyskać pod numerami telefonów: Ośrodków Informacji Toksykologicznej - jest ich w Polsce kilka. Dla Krakowa jest to np. numer 12 4119999 - czynny całą dobę; dla Warszawy 607218174 - także czynny całą dobę.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną karpatko - szarlotkę krok po kroku. Ciasto idealnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥