Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Jeśli podczas świąt chcesz spróbować czegoś innego niż klasyczna sałatka jarzynowa, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Popularna ryba połączona z solidną porcją warzyw i otulona kremowym sosem to danie, które z pewnością warto podać na wigilijnym stole.
Tuż obok karpia, to właśnie śledzie najczęściej pojawiają się na naszych talerzach podczas świąt. Zazwyczaj są podane w formie przekąski i otoczone zalewą, na przykład z octu czy śmietany, jednak tym razem przedstawiam je w zupełnie innej odsłonie – jako główny składnik sałatki.
Świetnie sprawdzą się nie tylko podczas świątecznej kolacji, ale również w pierwszy i drugi dzień Bożego Narodzenia, jako szybsza i nawet smaczniejsza alternatywa dla popularnej sałatki jarzynowej.
Domowa zupa grzybowa. Klasyk, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole
Sałatka śledziowa na święta
To sałatka, po którą każdy z gości chętnie sięgnie. Śledzie są naturalnie słone i mają głęboki, lekko rybny smak, który przełamuje słodkość ziemniaków i majonezu oraz kwaśność ogórków kiszonych.
Pokrojone w kostkę sprawiają, że całe danie staje się przyjemniejsze w jedzeniu. Całość otula aksamitny sos na bazie majonezu, który spaja wszystkie składniki i podkreśla ich smak.
Przepis na sałatkę śledziową
Składniki na sałatkę:
- 400 g filetów śledziowych,
- 400 g ziemniaków,
- 200 g groszku zielonego konserwowego,
- 2-3 kiszone ogórki,
- 1 mała cebula,
- kilka listków świeżej natki pietruszki (do dekoracji).
Składniki na sos:
- 100 g majonezu,
- pół łyżeczki cukru,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Włóż filety śledziowe do miski, zalej zimną wodą i odstaw na około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Następnie odcedź je, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę.
- Odsącz groszek z zalewy i odstaw na sitku, aby odciekł.
- Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z zimną wodą i gotuj do miękkości, odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Następnie obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w kostkę.
- Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj ziemniaki, śledzie, groszek, ogórki i cebulę.
- W osobnej miseczce połącz majonez z cukrem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu.
- Następnie wlej sos do sałatki i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.
- Przełóż sałatkę na półmisek lub do miski, udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!