Kanapki muchomorki ze szprotkami. Na imprezach robią furorę

Wyglądają jak urocze grzybki, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Proste kanapeczki z pomidorem i szprotkami zrobią furorę na imprezowym stole i zachwycą bliskich w czasie wspólnej kolacji.

Kanapki szprotkiKanapki szprotki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Mogłoby się wydawać, że kanapki to nudna i niezbyt porywająca przekąska. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze fakt, że mają być one ze szprotkami, niewiele osób spodziewa się czegoś zjawiskowego. Wystarczy jednak otworzyć wrota wyobraźni i uruchomić w sobie kulinarnego artystę, by zamienić je w uroczą przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Kanapki grzybki ze szprotkami

Proste rozwiązania są najlepsze, a te kanapki są na to świetnym dowodem. Wystarczy kilka prostych składników, które połączone w kreatywny sposób zamieniają się w danie, od którego ciężko oderwać wzrok. To idealna przekąska na śniadanie, lunch lub kolację.

Szprotki to małe rybki o intensywnym, słonym smaku. Są tutaj gwiazdą całego dania, dodając charakterystyczny, morski aromat. Serek twarogowy z ziołami wnosi delikatność oraz kremową konsystencję, równoważąc słoność szprotek. Zioła dodają świeżości i aromatu. Pomidor wprowadza słodki, soczysty akcent, a także dodaje koloru i zamienia kanapkę w uroczego grzybka.

Składniki:

  • 1 półbagietka,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 150 g serka twarogowego z ziołami,
  • 1 mały pomidor,
  • 12 szprotek w oleju,
  • 1 łyżka majonezu,
  • świeży koperek do dekoracji,
  • 100 g świeżej rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Półbagietkę pokrój w mniejsze kromki, najlepiej pod lekkim skosem. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 8 minut.

Grzanki z bagietki
Grzanki z bagietki © Pyszności

Krok 2. Na grzankach rozprowadź serek twarogowy z ziołami, dodaj szprotkę oraz półplasterek pomidora. Z majonezu zrób kropeczki, jak na muchomorze. Dodaj gałązki świeżego koperku.

Kanapeczka ze szprotką
Kanapeczka ze szprotką © Pyszności

Krok 3. Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż umytą i osuszoną rukolę. Ułóż na niej przygotowane kanapki ze szprotkami, serkiem i pomidorem. Smacznego!

Kanapki grzybki ze szprotkami
Kanapki grzybki ze szprotkami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje