Kaszubski przysmak. Jak usłyszysz nazwę, zaczerwienisz się
Te racuchy to hit kuchni kaszubskiej. Przygotowywano je z tego, co pozostało po przygotowaniu ciasta do chleba. Nie tylko sposób wykonania jest ciekawy, ale ich nazwa budzi różne skojarzenia. Mówi się o nich ruchanki.
04.07.2023 08:30
Najlepiej smakują na słodko. Możesz podawać je z jabłkami. To bardzo ciekawy i pyszny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są bardzo proste w wykonaniu i z pewnością szybko znikną z talerza.
Przepis na ruchanki. Jabłka sprawią, że będą obłędne
Na początku przygotuj potrzebne składniki. Przyda ci się:
- 500 gram mąki pszennej,
- 400 ml mleka,
- trzy jajka w temperaturze pokojowej,
- łyżka cukru,
- 70 g masła,
- paczka drożdży suszonych instant,
- dwa jabłka,
- szczypta soli.
Jako dodatku możesz użyć cukru pudru. Świetnym pomysłem będzie też jogurt naturalny.
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej i wymieszaj ją z solą, drożdżami i cukrem.
- Masło rozpuść w małym rondelku. Możesz wcześniej pokroić je na kawałki, wtedy proces ten przebiegnie o wiele szybciej. Dodaj mleko i odstaw. Płyn musi osiągnąć temperaturę pokojową.
- Wlej mleko z masłem do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie, by produkty się połączyły. Ciasto wyrabiaj przez pięć minut. W tym celu użyj miksera lub łyżki, gdyż masa na ruchanki będzie dość rzadka.
- Ciasto odstaw na 30 minut, żeby wyrosło.
- W tym czasie przygotuj jabłka. Owoce obierz i pokrój je w cienkie plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie, wrzuć je do środka i wymieszaj. Uważaj, bo masa bardzo się ciągnie.
- Na patelni rozpuść masło klarowane. Pamiętaj o tym, by dobrze rozgrzać tłuszcz. Nakładaj niewielkie placuszki i smaż na złoty kolor. Po 1,5 minucie obróć ruchanki na drugą stronę.
- Racuchy odsącz na ręczniku papierowym, a następnie ułóż na talerzu. Posyp cukrem pudrem i od razu podaj.
Placki świetnie smakują w towarzystwie ulubionej konfitury lub słodkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli nie używasz drożdży instant, musisz wcześniej przygotować zaczyn. Wystarczy połączyć ciepłe mleko z łyżką mąki, cukrem oraz drożdżami i odczekać 10 minut.