PrzepisKaszubski przysmak. Jak usłyszysz nazwę, zaczerwienisz się

Kaszubski przysmak. Jak usłyszysz nazwę, zaczerwienisz się

Ruchanki (ADOBE)
Ruchanki (ADOBE)
04.07.2023 08:30

Te racuchy to hit kuchni kaszubskiej. Przygotowywano je z tego, co pozostało po przygotowaniu ciasta do chleba. Nie tylko sposób wykonania jest ciekawy, ale ich nazwa budzi różne skojarzenia. Mówi się o nich ruchanki.

Najlepiej smakują na słodko. Możesz podawać je z jabłkami. To bardzo ciekawy i pyszny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są bardzo proste w wykonaniu i z pewnością szybko znikną z talerza.

Przepis na ruchanki. Jabłka sprawią, że będą obłędne

Na początku przygotuj potrzebne składniki. Przyda ci się:

  • 500 gram mąki pszennej,
  • 400 ml mleka,
  • trzy jajka w temperaturze pokojowej,
  • łyżka cukru,
  • 70 g masła,
  • paczka drożdży suszonych instant,
  • dwa jabłka,
  • szczypta soli.

Jako dodatku możesz użyć cukru pudru. Świetnym pomysłem będzie też jogurt naturalny.

Ruchanki (Wikimedia Commons)
Ruchanki (Wikimedia Commons)

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj ją z solą, drożdżami i cukrem.
  2. Masło rozpuść w małym rondelku. Możesz wcześniej pokroić je na kawałki, wtedy proces ten przebiegnie o wiele szybciej. Dodaj mleko i odstaw. Płyn musi osiągnąć temperaturę pokojową.
  3. Wlej mleko z masłem do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie, by produkty się połączyły. Ciasto wyrabiaj przez pięć minut. W tym celu użyj miksera lub łyżki, gdyż masa na ruchanki będzie dość rzadka.
  4. Ciasto odstaw na 30 minut, żeby wyrosło.
  5. W tym czasie przygotuj jabłka. Owoce obierz i pokrój je w cienkie plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie, wrzuć je do środka i wymieszaj. Uważaj, bo masa bardzo się ciągnie.
  6. Na patelni rozpuść masło klarowane. Pamiętaj o tym, by dobrze rozgrzać tłuszcz. Nakładaj niewielkie placuszki i smaż na złoty kolor. Po 1,5 minucie obróć ruchanki na drugą stronę.
  7. Racuchy odsącz na ręczniku papierowym, a następnie ułóż na talerzu. Posyp cukrem pudrem i od razu podaj.

Placki świetnie smakują w towarzystwie ulubionej konfitury lub słodkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli nie używasz drożdży instant, musisz wcześniej przygotować zaczyn. Wystarczy połączyć ciepłe mleko z łyżką mąki, cukrem oraz drożdżami i odczekać 10 minut.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także