Kaszubski przysmak. Jak usłyszysz nazwę, zaczerwienisz się

Te racuchy to hit kuchni kaszubskiej. Przygotowywano je z tego, co pozostało po przygotowaniu ciasta do chleba. Nie tylko sposób wykonania jest ciekawy, ale ich nazwa budzi różne skojarzenia. Mówi się o nich ruchanki.

ObrazekRuchanki (ADOBE)
Paulina Hermann

Najlepiej smakują na słodko. Możesz podawać je z jabłkami. To bardzo ciekawy i pyszny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są bardzo proste w wykonaniu i z pewnością szybko znikną z talerza.

Przepis na ruchanki. Jabłka sprawią, że będą obłędne

Na początku przygotuj potrzebne składniki. Przyda ci się:

  • 500 gram mąki pszennej,
  • 400 ml mleka,
  • trzy jajka w temperaturze pokojowej,
  • łyżka cukru,
  • 70 g masła,
  • paczka drożdży suszonych instant,
  • dwa jabłka,
  • szczypta soli.

Jako dodatku możesz użyć cukru pudru. Świetnym pomysłem będzie też jogurt naturalny.

Obrazek
Ruchanki (Wikimedia Commons)

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj ją z solą, drożdżami i cukrem.
  2. Masło rozpuść w małym rondelku. Możesz wcześniej pokroić je na kawałki, wtedy proces ten przebiegnie o wiele szybciej. Dodaj mleko i odstaw. Płyn musi osiągnąć temperaturę pokojową.
  3. Wlej mleko z masłem do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie, by produkty się połączyły. Ciasto wyrabiaj przez pięć minut. W tym celu użyj miksera lub łyżki, gdyż masa na ruchanki będzie dość rzadka.
  4. Ciasto odstaw na 30 minut, żeby wyrosło.
  5. W tym czasie przygotuj jabłka. Owoce obierz i pokrój je w cienkie plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie, wrzuć je do środka i wymieszaj. Uważaj, bo masa bardzo się ciągnie.
  6. Na patelni rozpuść masło klarowane. Pamiętaj o tym, by dobrze rozgrzać tłuszcz. Nakładaj niewielkie placuszki i smaż na złoty kolor. Po 1,5 minucie obróć ruchanki na drugą stronę.
  7. Racuchy odsącz na ręczniku papierowym, a następnie ułóż na talerzu. Posyp cukrem pudrem i od razu podaj.

Placki świetnie smakują w towarzystwie ulubionej konfitury lub słodkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli nie używasz drożdży instant, musisz wcześniej przygotować zaczyn. Wystarczy połączyć ciepłe mleko z łyżką mąki, cukrem oraz drożdżami i odczekać 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥